Ik zal van je houden tot het einde van mijn dagen

Ik zal van je houden tot het einde van mijn dagen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn angsten in je die ik nooit kan voorkomen. Er zijn beloften die ik nooit kan doen. Echter, mijn liefde, ik wil me echt inzetten om je alle zekerheid te geven die je nodig hebt om je veilig en zeker te voelen. De waarheid is dat ik niet de rest van jouw leven van je kan houden. Maar ik zal van je houden voor de rest van het mijne.

Mijn kind, ik ben absoluut en pijnlijk oprecht, ik kan niet zweren je te begeleiden tot het einde van je dagen. Maar wees gerust, ik zal voor je zorgen en je aanbidden tot mijn laatste ademtocht. Je zult zien hoe het me, zelfs in de ergste tijd, altijd zal lukken om aan je zijde te staan ​​wanneer je me het meest nodig hebt en ook wanneer dat niet het geval is.

Het is waar dat geen van ons de wereld levend zal achterlaten. Ik omarm de hoop dat de biologische logica niet zal falen en dat ik de eerste zal zijn die zal vertrekken. Ik zal mijn weg dan al hebben gelopen en mogelijke routes voor je hebben uitgestippeld. Tegen die tijd zal ik mijn erfenis levend hebben achtergelaten, altijd met mijn voorbeeld predikend.

Je zult zeker meerdere jaren van leven hebben zonder mijn fysieke aanwezigheid. Maar herinner me dan en begrijp dat je niet alleen bent. Geniet van me in het leven, net zoveel als ik deed tot mijn laatste dag. Houd me indien nodig in de toekomst levend in je geheugen.

Ik zal van je houden tot het einde van mijn dagen

Cartoon moeder en kind in een nest

Ik zal niet in staat zijn om van je te houden tot het einde van je dagen, maar ik zal dit zeker doen tot het einde van de mijne. Ongeacht de omstandigheden die kunnen optreden.

Ik zal altijd bereid zijn je het beste te geven dat ik heb: mijn tijd. Mijn meest kostbare schat. Mijn geduld en mijn gezelschap zullen jou toebehoren tot ik vertrek. Ik bied je mijn oren om je geheimen te bekennen en vertel me al je zorgen.

Ik bied je ook een schouder om op te huilen. Als je het gevoel hebt dat je op het punt staat te struikelen, dan ben ik hier. Houd me stevig vast. Als je gevallen bent, treur dan niet, pak gewoon mijn hand en sta op. Er is geen storm die je kan verslaan als je een verenigd gezin in jouw hoek hebt staan.

“Een moeder is in staat om alles te geven zonder iets te ontvangen. Liefdevol met hun hele hart zonder iets terug te verwachten. “

– onbekende auteur –

Ik zal genieten van je glimlach en je kattenkwaad. Ik zal de smakelijkste gerechten voor je bereiden. Tevens zal ik elk van je triomfen vieren en ik zal met je reflecteren op je mislukkingen. De geheimen verbergen die je in je hart bewaakt, de geheimen die uit je ogen schreeuwen die alleen ik zie.

Ik zal mijn gelukkige leven leiden met alle vreugde die je verspreidt, omdat ik weet dat ik in jou alles heb gevonden wat ik nodig had. Je zal elke dag bewonderen. Ik zal mijn slapeloze nachten aan jou wijden. Je puurheid, onschuld en edelmoedigheid koesteren.

Ik zal van je houden als een waardevol wonder

Cartoon moeder met slapend kind

Sinds ik heb gehoord over je bestaan, heb ik me nog nooit alleen gevoeld. Je hebt me gezelschap gehouden, vanaf het moment dat de test ‘positief’ was. Sindsdien waardeerde ik de waarde van mijn eigen moeder. Vanaf dat moment begon ik na te denken voor twee: één keer voor jou en één keer voor mij.

Als het moment komt om voor eeuwig afscheid van je te nemen, zal het beeld van het belangrijkste wonder van mijn leven in me opkomen. Het wonder dat tevoorschijn komt als een droom, die mijn hoop voedde, die mijn illusie werd en gematerialiseerd werd in de zoetste en meest tedere realiteit.

Gedurende de tijd dat we zij aan zij lopen, verzeker ik je van een lang leven. Ik zal waakzaam zijn over je gezondheid en welzijn en ik zal voor je geluk vechten, ongeacht de kosten die we ervoor moeten betalen. Ik zal van je houden en beschermen en de risico’s nemen die daarbij horen op elk moment en op elke plaats.

Mijn kind, je moet sterk zijn en van me houden met al je kracht, net zoals ik van jou hou. Dit is de manier waarop je leert, wanneer het moment aanbreekt en je me moet laten gaan. Doe dat met absolute zekerheid dat ik van het begin tot het einde van je heb gehouden, onvoorwaardelijk en eeuwig. Zonder limiet of grenzen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.