Hoe een echtscheiding kinderen beïnvloedt
Een echtscheiding beïnvloedt kinderen op veel verschillende manieren. Alles hangt af van de specifieke situatie van elk kind, inclusief factoren zoals leeftijd.
In dit artikel zullen we ons concentreren op de manier waarop echtscheidingen kinderen beïnvloeden, op basis van hun leeftijd. Dit zal je helpen als je met een echtscheiding of breuk wordt geconfronteerd of als je iemand kent die deze situatie doormaakt.
Hoe een echtscheiding kinderen beïnvloedt, op basis van hun leeftijd
Het is ongetwijfeld zo dat wanneer een paar besluit te scheiden en er kinderen bij betrokken zijn, dat ze zich zorgen maken over de emotionele gezondheid van hun kinderen.
De vraag die ze zich zullen stellen is: hoe kunnen we dit doen, zodat de echtscheiding zo weinig mogelijk invloed op hen heeft? Wat is de beste manier om hier mee om te gaan?
Een echtscheiding is nooit prettig, ongeacht hoe oud het kind is. De ervaring en reacties van het kind zijn echter verschillend, dit is afhankelijk van hun leeftijd.
Natuurlijk hangt alles af of het een vriendschappelijke overeenkomst is of dat het constant een slagveld is. Andere factoren zijn de persoonlijkheid van de kinderen en zelfs de manier waarop de ouders de situatie onder ogen zien en deze uitleggen aan de kinderen.
Hier is een gids over hoe een echtscheiding of breuk kinderen beïnvloed, opgesplitst naar leeftijdsgroep. We hopen dat het zal helpen als jij of mensen die je kent deze traumatische situatie moeten ondergaan.
1. Vóór de geboorte en tot een jaar oud
Wist je dat een echtscheiding al van invloed kan zijn op baby’s voordat ze worden geboren? Het is heel logisch, omdat de gemoedstoestand van de moeder de ontwikkeling van het kind beïnvloedt.
Er zijn veel gevallen van kinderen die problemen hebben met hun cognitieve ontwikkeling of met een laag gewicht wanneer hun moeder tijdens de zwangerschap een traumatische gebeurtenis heeft ervaren.
We hebben de neiging om te denken dat baby’s niets begrijpen van wat er om hen heen gebeurt. De waarheid is echter dat ze erg ontvankelijke wezens zijn. Ze reflecteren dus heel vaak precies wat hun ouders doen en voelen!
Als de moeder depressief, prikkelbaar of gespannen is vanwege de situatie, dan zal de baby hetzelfde voelen. Hij zal waarschijnlijk:
- Meer huilen.
- Meer dan normaal vast gehouden willen worden.
- Niet met zijn speelgoed spelen.
2. Tussen 1 en 3 jaar oud
Op deze leeftijd zijn ze niet in staat om volledig te begrijpen wat er aan de hand is, maar ze voelen de stress op veel verschillende manieren. In dit stadium kunnen veel angsten en onrust verschijnen, evenals kunnen ze stappen terug doen in hun ontwikkeling.
Een paar voorbeelden hiervan zijn onder andere:
- Kinderachtig gaan praten.
- In hun bed plassen.
- Nachtmerries hebben.
- Een verhoogde angst voor het donker.
Een andere reactie op een ouderlijke scheiding op deze leeftijd is verhoogde prikkelbaarheid en agressiviteit. Als ze broers en zussen hebben, dan kunnen ze het op hen afreageren. Hetzelfde kan gebeuren met vrienden en neven en nichten bij kinderdagverblijven.
Het is belangrijk om te onthouden dat kinderen hun verdriet vaak uiten met agressie.
Een echtscheiding is nooit prettig, ongeacht hoe oud het kind is. De ervaring is echter anders, dit is afhankelijk van hun leeftijd.
3. Tussen 4 en 7 jaar oud
Hoe beïnvloedt een echtscheiding kinderen die al op school zitten? Op deze leeftijd kunnen ze de situatie nu beter begrijpen, hoewel dat niet betekent dat ze het zullen accepteren. Het is erg belangrijk om dingen op de best mogelijke manier aan hen uit te leggen, en met taal en voorbeelden die ze gemakkelijk kunnen begrijpen.
Houd er rekening mee dat kinderen van deze leeftijd denken dat alles door hen wordt veroorzaakt. Ze zullen het gevoel hebben dat deze situatie hun schuld is.
Hierdoor zullen ze waarschijnlijk moeite hebben om zich op hun schoolwerk te concentreren. Er kunnen opnieuw angsten uit het verleden verschijnen (bijvoorbeeld een monster of een geest) en ze kunnen misschien ineens niet meer zindelijk zijn. Hun spraak en eten kunnen ook worden beïnvloed.
4. Tussen 7 en 12 jaar oud
Dit staat bekend als de ‘latentiefase’, omdat kinderen wat betreft hun ontwikkeling minder actief zijn dan voorheen. Ze moeten nu veel van hun energie vestigen op school en huiswerk. Wat betreft hun emoties, hebben ze de neiging minder egocentrisch te worden en gevoeliger voor wat er gebeurt met mensen om hen heen.
Dit is de leeftijd waarop ze beter kunnen begrijpen wat een echtscheiding is, maar ze geven er meestal geen mening over. Het kind kan onder andere:
- Nachtmerries krijgen.
- Zich verdrietig of boos voelen.
- Problemen hebben met toetsen of schoolwerk.
5. Vanaf 12 jaar oud
In dit stadium van het leven is het onwaarschijnlijk dat kinderen de echtscheiding van hun ouders accepteren. Dit komt omdat ze proberen hun eigen identiteit te vinden en hun hormonen gaan alle kanten op.
Door de scheiding van hun ouders kunnen ze zich onzeker voelen en kunnen ze ongehoorzaam en rebels worden.
Dit is slechts een basisgids met de verschillende manieren waarop echtscheidingen kinderen beïnvloeden op basis van hun leeftijd. Als je kinderen deze complexe en traumatische situatie ooit moeten overwinnen, zal dit je helpen de manier waarop ze reageren te herkennen en te begrijpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Amato, P.; Keith, B. (1991). Parental divorce and the well-being of children: A meta-analysis. Psychological-Bulletin, 1991 Jul; 110 (1): 26-46
- Caplan, G. (1993). Prevención de los trastornos psicológicos en los hijos de padres divorciados. En: Caplan, G. Aspectos preventivos en salud mental. Barcelona: Paidós.
- Garin, P. B. (1992). Un análisis exploratorio de los posibles efectos del divorcio en los hijos. Psicothema, 4(2), 491-511.
- Salvador, G. P., & Del Barrio, V. (1995). El efecto del divorcio sobre la ansiedad de los hijos. Psicothema, 7(3), 489-497. https://www.redalyc.org/pdf/727/72707302.pdf
- Shaw, D. (1991) The Effects of divorce on children’s adjustment. Behavior Modification, 15(4), 456-485.
- Testor, C. P., Pujol, M. D., Vidal, C. V., & Alegret, I. A. (2009). El divorcio: una aproximación psicológica. Universidad Ramon Llull, 2, 39-46. https://www.researchgate.net/profile/Carles_Testor/publication/242775375_El_divorcio_una_aproximacion_psicologica/links/54e43ae50cf282dbed6ea7ba/El-divorcio-una-aproximacion-psicologica.pdf