5 activiteiten om emotioneel bewustzijn op te bouwen

5 activiteiten om emotioneel bewustzijn op te bouwen

Laatste update: 31 mei, 2018

Je emoties begrijpen en beheersen, is een essentiële vaardigheid voor alle mensen in onze samenleving. Als we falen om onze kinderen emotioneel bewust te maken, lopen ze het risico op te groeien tot gefrustreerde en ongelukkige mensen. Lees verder om over 5 belangrijke activiteiten te leren die kinderen helpen een emotioneel bewustzijn op te bouwen.

Wat is emotioneel bewustzijn?

Emotioneel bewustzijn is het vermogen om onze emoties te herkennen en er een naam aan te geven.

Het betekent ook dat we begrijpen hoe onze gedachten, gevoelens en gedrag ons beïnvloeden. En tenslotte gaat het er tevens om dat we ons bewust zijn van de emoties van de mensen om ons heen en dat we weten hoe we hun gemoedstoestand kunnen “lezen”.

“De essentie van emotionele intelligentie is om je emoties niet tegen jezelf maar juist voor je te laten werken.”

– Reuven Bar-On –

Emotioneel bewustzijn bij kinderen

Onze emoties bepalen ons gedrag en ons vermogen om te leren. Een opvoeding waarin volop aandacht is voor onze gevoelens bevordert zowel onze persoonlijke gezondheid als ons welzijn. Bovendien voorkomt het  moeilijkheden in de ontwikkeling, waardoor kinderen een gezonde persoonlijkheid kunnen vormen.

In staat zijn onze emoties te uiten en te beheersen, is een fundamenteel doel van de opvoeding en een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling.

Emotioneel bewustzijn bij kinderen

De meeste onderzoekers zijn het erover eens dat we onze emoties kunnen indelen in de volgende typen:

Primaire emoties

Deze lijken sterk beïnvloed te zijn door genetica, in de zin dat bepaalde emoties bij iedereen in alle culturen aanwezig zijn. Deze emoties worden evenwel gevormd door leren en ervaring.

Secundaire emoties

Deze emoties hebben alles te maken met onze individuele ontwikkeling. Vandaar dat dit type emotionele reacties sterk kan variëren van persoon tot persoon.

Negatieve emoties

Dit zijn onprettige gevoelens. Ze helpen ons te beoordelen wanneer een situatie schadelijk voor ons is en ze mobiliseren middelen om zo’n situatie te veranderen.

Positieve emoties

Deze aangename gevoelens hebben we wanneer we een situatie als heilzaam en gezond beschouwen. Ze zijn meestal vluchtig, omdat we niet hoeven te handelen om de situatie te veranderen.

Neutrale emoties

Dit zijn emoties die op zich geen aangename of onaangename reacties oproepen. Dat wil zeggen, we kunnen ze niet als negatief of positief bestempelen. Ze vergemakkelijken eenvoudigweg de ontwikkeling van verschillende emotionele toestanden.

5 activiteiten om emotioneel bewustzijn bij kinderen op te bouwen

Gezin

Het model dat gezinsleden bieden, heeft een blijvende cognitieve en emotionele impact op onze kinderen. 

Kinderen observeren constant het gedrag van de mensen van wie ze houden en die dicht bij hen staan. Wij zijn daardoor hun rolmodel, oftewel, ze hebben de neiging om te imiteren wat wij doen.

Als volwassenen is onze neiging tot optimisme of pessimisme, en vooral de manier waarop we met anderen omgaan, in grote mate afhankelijk van wat we thuis tijdens onze eigen kinderjaren hebben geleerd.

Intellectuele prikkels

Het is de taak van een ouder om een omgeving te creëren die liefde voor cultuur stimuleert in al zijn verschillende vormen. De stimulatie die we bieden, moet gevarieerd zijn en moet worden ondersteund met lezen en leren.

En laten we vooral spellen niet vergeten. Spel en sport zijn geweldig voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid en stimuleren een gezonde nieuwsgierigheid en interesse in de wereld om ons heen.

Emotioneel bewustzijn

Moedig hen aan over hun gevoelens te praten

Toon interesse in wat er met je kind gebeurt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door met hem te praten.

Probeer door te praten te begrijpen wat hem bang of boos maakt. En als hij deze dingen met je deelt, kun je hem helpen.

En leer hem natuurlijk om zichzelf te uiten met een zekere zelfbeheersing.

Keuzes geven

Om de emotionele intelligentie van je kind te ontwikkelen, is het belangrijk om hem zijn eigen beslissingen te laten nemen.  Daarbij moet je er natuurlijk wel eerst voor zorgen dat je hem laat zien wat goed en slecht is.

Door je kind te laten kiezen, zal hij zelfvertrouwen krijgen. En wanneer dan de tijd komt om een beslissing te nemen, zal hij zich niet zo gauw gefrustreerd voelen.

Stemmingen herkennen

Leer je kinderen op de mensen en plaatsen om hen heen te letten.

Op deze manier wennen ze aan een verschillende omgevingen en leren ze hun gedrag aan te passen. Als ze ergens zijn waar het kalm en rustig is, zullen ze weten dat ze geen herrie moeten maken of schreeuwen. Als ze een kamer binnenkomen waar iedereen gelukkig is en glimlacht, zullen ze zich met een glimlach aanpassen aan die sfeer.

Onthoud daarom te allen tijde dat alles wat jij doet in de aanwezigheid van je kinderen een blijvende impact zal hebben. Ze zullen waarschijnlijk jouw gedrag herhalen in de toekomst, wanneer ze hun eigen huis en hun eigen gezin hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.