Wat is prurigo simplex bij kinderen?

Prurigo simplex is een huidreactie op de beet van bepaalde insecten. Hoewel het een milde aandoening is, kan het bij kinderen veel ongemak veroorzaken.
Wat is prurigo simplex bij kinderen?

Laatste update: 10 oktober, 2021

Infantiele prurigo simplex is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door een insectenbeet. Het wordt gekenmerkt door hevige jeuk die vaak lokaal is en soms ook over het hele lichaam. Hoewel het op elk moment van het leven kan voorkomen, zijn kinderen van 2 tot 7 jaar met atopische aandoeningen vatbaarder om het te ontwikkelen.

Wil je er meer over weten? Mis dan niet alle informatie die wij u te bieden hebben.

Wat is infantiele prurigo simplex?

Prurigo is een huidziekte (Engelse link) die excoriated laesies, papels of blaasjes veroorzaakt. Het meest kenmerkende symptoom is jeuk. Hoewel er meerdere factoren zijn die het kunnen veroorzaken, zijn vlooien- en muggenbeten de meest voorkomende oorzaak.

Deze aandoening is dus het gevolg van een overmatige reactie van het lichaam op contact met het bijtende insect (bedwantsen, muggen of vlooien). Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt met allergieën. In feite zijn het de stoffen (allergenen) die het insectenspeeksel bevat die deze overgevoeligheidsreactie veroorzaken (Engelse link).

Een ander bijzonder kenmerk is dat prurigo optreedt in de vorm van uitbraken. Met andere woorden, zelfs als het insect maar één keer bijt, kunnen de laesies meerdere keren komen en gaan. Ze kunnen zelfs meer afgelegen delen van het lichaam aantasten, waardoor de aandoening moeilijker onder controle te krijgen is.

De oorzaken van infantiele prurigo simplex

Infantiele prurigo simplex is geen besmettelijke ziekte, maar eerder een huidreactie op contact met bepaalde insecten. Enkele van de meest voorkomende veroorzakers zijn de volgende:

  • Vlooien (de meest voorkomende)
  • Muggen
  • Mijten
  • Bedmijt
  • Tapijtkevers

De frequentie van aanvang is het hoogst in de late lente en zomer. Hoewel het van invloed is op alle leeftijden, zijn kinderen tussen 2 en 7 jaar bijzonder kwetsbaar omdat ze de neiging hebben om meer blootgesteld te worden aan insecten.

Preventiemaatregelen

Het Australasian College of Dermatologists (Engelse link) beveelt enkele preventieve maatregelen aan voor infantiele prurigo simplex. De belangrijkste is om insecten uit huis te verwijderen.

Het gebruik van milieuvriendelijke insecticiden helpt om muggen en andere insecten te bestrijden. Het gebruik van kindvriendelijke insectenwerende middelen is echter een veel effectievere maatregel.

Bovendien moeten huisdieren regelmatig tegen vlooien worden behandeld, vooral tijdens de warmere maanden van het jaar.

Symptomen van de aandoening

Een peuter met muggenbeten op haar knie.

De klinische manifestaties (Engelse link) van prurigo zijn variabel en niet-specifiek, waardoor het moeilijk is om deze aandoening nauwkeurig te diagnosticeren.

Infantiele prurigo simplex kan acuut optreden, met uitgebreide, zeer jeukende of zelfs pijnlijke laesies. Bij nauwkeurig onderzoek van de laesies zie je een troebele inhoud in de blaasjes die op de geïrriteerde huid liggen.

De karakteristieke laesies van prurigo zijn van twee soorten: primaire zijn koepelvormige papels en secundaire hebben een donkerdere kleur en zien er schilferig of slordig uit.

Al deze laesies zijn symmetrisch verdeeld aan beide zijden van het lichaam. Ze bevinden zich meestal aan de buitenkant van de ledematen en billen, maar kunnen ook elders voorkomen.

Naarmate het kind ouder wordt, worden de reacties minder intens omdat het lichaam toleranter wordt voor bepaalde allergenen. Om deze reden komt de ziekte dus niet zo vaak voor bij volwassenen.

Mogelijke complicaties

Infantiele prurigo simplex vormt geen ernstige gezondheidsrisico’s voor kinderen. Voortdurend krabben kan echter het optreden van sommige huidinfecties bevorderen, zoals folliculitis, impetigo of cellulitis.

Wanneer de huidreactie erg intens is en de symptomen veel ongemak veroorzaken, kan de arts een farmacologische behandeling voorschrijven om deze te verlichten.

Diagnose en behandeling van infantiele eenvoudige prurigo

Infantiele prurigo simplex vindt plaats door directe observatie van de huidlaesies. Zelden zijn onderzoeken, zoals een huidbiopsie, nodig.

De behandeling is symptomatisch, dat wil zeggen dat het erop gericht is de symptomen te verlichten en niet te genezen. Afhankelijk van de complexiteit van de aandoening zijn de therapeutische opties verschillend. We zullen er hieronder enkele noemen.

Topische corticosteroïden

Je kunt lokale corticosteroïdencrèmes alleen aanbrengen op die gebieden waar een laesie zichtbaar is. De werking ervan is zeer effectief bij het verminderen van lokale ontstekingen en het verbeteren van jeuk.

Artsen schrijven ze voor vanaf het begin van de symptomen om te voorkomen dat het klinische beeld zich ontwikkelt tot meer gevorderde stadia.

Antihistaminica

Deze medicijnen zijn nuttig bij het verlichten van jeuk en zijn mogelijk verkrijgbaar in tablet- of siroopvorm. Er zijn ook crèmeformuleringen voor plaatselijke toepassing, met verzachtende middelen en droogmiddelen zoals calamine- of mentholcrème.

Andere opties

In de meest ernstige gevallen kan het nodig zijn om orale corticosteroïden in korte cycli te gebruiken.

Wanneer er een bacteriële infectie in de laesie aanwezig is, is ook een antibioticabehandeling nodig om de infectie te verhelpen.

Een ouder die crème aanbrengt op een beet op het gezicht van haar baby.

Infantiele prurigo simplex is meer dan een huidaandoening

Hoewel prurigo een milde aandoening is, kunnen de symptomen erg ongemakkelijk zijn voor het kind en zelfs een goede nachtrust verstoren. Om deze reden is het belangrijk om alle preventieve maatregelen te nemen die thuis nodig zijn (insecticiden, netten en muskietennetten), evenals het gebruik van insectenwerende middelen en andere fysieke maatregelen bij kinderen.

Ook in het geval dat laesies verschijnen, is het belangrijk om de symptomen snel te behandelen. Op deze manier vermijd je ongemak en complicaties als gevolg van intens krabben. Wellicht ook interessant voor jou

Schurft bij kinderen: alles wat je moet weten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Schurft bij kinderen: alles wat je moet weten

Schurft is een parasitaire huidinfectie die wordt gekenmerkt door overwegend nachtelijke jeuk en erythemateuze papels. Lees hier alles wat je moet ...  • Maridet C, Perromat M, Miquel J, et al. Childhood chronic prurigo: Interest in patch tests and delayed-reading skin prick tests to environmental allergens. J Allergy Clin Immunol. 2018 Feb;141(2):797-799.e9. doi: 10.1016/j.jaci.2017.07.049. Epub 2017 Sep 22. PMID: 28943471.
  • Demain JG. Papular urticaria and things that bite in the night. Curr Allergy Asthma Rep. 2003 Jul;3(4):291-303. doi: 10.1007/s11882-003-0089-3. PMID: 12791206.
  • Stibich AS, Schwartz RA. Papular urticaria. Cutis. 2001 Aug;68(2):89-91. PMID: 11534921.