Waarom wordt mijn kind altijd door muggen gebeten?

25 maart 2019
Je kind wordt altijd gebeten door muggen. Tegelijkertijd houden diezelfde wezens echter afstand van anderen. Nou, het is goed mogelijk dat je kleintje een favoriet doelwit is van deze vervelende insecten.

Je gaat wandelen en je merkt dat veel kinderen spelen zonder last te hebben van insecten, terwijl je kind voortdurend door ze lastig wordt gevallen. Waarom wordt mijn kind altijd door muggen gebeten en anderen niet? Dat is een zeer goede vraag, en we zullen je het antwoord hieronder geven.

Muggen zijn zeer actieve insecten in warme klimaten. Tijdens de zomer is het heel gewoon om muggenbeten te krijgen. Het is een echte zorg voor ouders, vooral als je op vakantie bent.

Helaas zijn kinderen een begeerd doelwit voor muggen. Kinderen spelen vaak buiten en muggen maken daar gebruik van, om zo hun ‘prooi’ op te zoeken. Je verbeeldt het je niet; muggen kunnen om verschillende redenen een voorkeur hebben voor bepaalde mensen. Hieronder zullen we de meest gebruikelijke uitleggen:

Waarom wordt mijn kind altijd door muggen gebeten?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je kleintje het favoriete doelwit van een mug is. Je kunt vervolgens de nodige maatregelen nemen om de kans te verkleinen dat hij gebeten wordt.

Bloedgroep beïnvloedt welk kind altijd door muggen gebeten wordt

Bloedgroep is een van de grootste redenen voor beten. Muggen bijten om te voeden en, net als jij, hebben ze hun voorkeuren. Bij het kiezen van een doelwit neigen ze naar mensen met type O-bloed.

Hun tweede keus zijn mensen met bloedgroep B. Mensen met bloedgroep A zijn de gelukkigen, die de helft minder beten krijgen dan iemand met bloedgroep O.

Hoe kunnen muggen onze bloedgroep kennen? Afhankelijk van onze bloedgroep scheiden we sacchariden of suikers door de huid af en deze dienen als een chemisch signaal dat muggen kunnen waarnemen. Dit is wat hen vertelt wat onze bloedgroep is.

Bloedgroep beïnvloedt welk kind altijd door muggen gebeten wordt

Lichamelijke activiteit trekt muggen aan

Hitte trekt vaak muggen aan en bij het buitenspelen geeft het lichaam van een kind warmte af. Dit is echter niet het enige dat ze ontdekken tijdens onze fysieke activiteit: ze detecteren ook zweet.

Tijdens het spelen komen natuurlijke stoffen zoals melkzuur, urinezuur en ammoniak naar buiten via het zweet van een kind. Deze worden op afstand door muggen waargenomen en trekken ze aan.

Het is echter niet alleen een kwestie van hygiëne. Genetica speelt een belangrijke factor en zal bepalen hoeveel van deze stoffen hun lichaam op natuurlijke wijze zal afscheiden door hun zweet.

Huidbacteriën

Een groot aantal bacteriesoorten leven van nature op onze huid. Bepaalde soorten, zoals staphylococcus epidermidis, kunnen muggen aantrekken.

Bacteriën werken echter niet altijd tegen ons. Er zijn namelijk andere bacteriën die pseudomonas aeruginosa heten en die het tegenovergestelde effect lijken te hebben op het hierboven genoemde. Ze houden deze insecten dus weg.

Deze interactie van aantrekking en afstoting door middel van onze huidbacteriën zorgt ervoor dat ze ons meer bijten op specifieke plekken zoals enkels of voeten. Dit is namelijk waar we de grootste concentratie van ziektekiemen hebben.

Bij het kiezen van een doelwit, zijn muggen geneigd voor mensen met bloedgroep O. Hun tweede keus zijn mensen met type B.

Gekleurde kleding is ook een factor in de keuze van een mug

Geur is niet het enige dat muggen aantrekt, ze gebruiken ook hun gezichtsvermogen bij het zoeken naar een geschikt doelwit. Ze kunnen gemakkelijker donkere kleuren detecteren, zoals zwart, marineblauw of rood.

Pasteltinten of lichte kleuren, zoals wit, verkleinen het risico dat je wordt gebeten door muggen. Lichte kleding houden ook je kind koel tijdens buitenspelen – vooral natuurlijk in de zomer, wanneer de hitte op zijn hoogtepunt is.

Als je kind thuiskomt en verschillende rode vlekken op verschillende delen van zijn lichaam heeft, is hij hoogstwaarschijnlijk door muggen gebeten.

Preventieve maatregelen tegen muggenbeten

Als je kind altijd wordt gebeten door muggen, wanhoop niet! Je kunt deze ongewenste insecten afweren door een paar eenvoudige tips in de praktijk te brengen:

  • Vermijd donkere of felgekleurde kleding, vooral zwart en marineblauw.
  • Verminder buitenactiviteiten ’s avonds, wanneer de meeste muggen op pad zijn.
  • Verwijder thuis tanks met stilstaand water, omdat ze de verspreiding van insecten kunnen stimuleren.
  • Gebruik horren op ramen en deuren of gebruik zelfs echo-afweermiddelen.
Preventieve maatregelen tegen muggenbeten

Ook al zijn ze een goede optie om kinderen te beschermen, moet je afweermiddelen voorzichtig gebruiken. Je moet ervoor zorgen dat je een effectief en betrouwbaar product koopt. Er zijn ook enkele natuurlijke remedies die je kunt gebruiken om muggen af ​​te weren.

Anti-microbiële planten zoals salie of andere zoals eucalyptus en kaneel kunnen ze weghouden als je ze op je huid wrijft. Een andere zeer populaire natuurlijke remedie is citronella, die we in veel verschillende formaten kunnen kopen.

Zorg er tot slot voor dat je slechte reacties op beten in de gaten houdt, om infectie te voorkomen en om een ​​allergische reactie te behandelen.

Als je ziet dat de beten opzwellen, veel pijn doen, of pus hebben, ga dan zo snel mogelijk naar de dokter. Doe hetzelfde als je kind verhoging krijgt als gevolg van de beet.

Volg ons advies en blijf veilig en beschermd!