11 Huismiddeltjes tegen hoest

Huismiddeltjes tegen hoest kunnen je helpen in je wanhoop om een effectieve oplossing te vinden telkens als je kind deze kwaal heeft.
11 Huismiddeltjes tegen hoest
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 12 november, 2022

Rekening houdend met het feit dat hoesten een van de belangrijkste aandoeningen is die samenhangen met griep, die bij kinderen vrij veel voorkomt, presenteren we vandaag enkele huismiddeltjes tegen hoest.

Elk van deze middeltjes kan je helpen in je wanhoop om een effectieve oplossing te vinden om deze moeilijke situatie tegen te gaan telkens als die zich voordoet.

De beste huismiddeltjes tegen hoest bij kinderen

Houd er rekening mee dat naast de volgende middeltjes, als een hoest heel erg is, een behandeling met medicijnen nodig kan zijn.

1. Honing van bijen

Als je kind van honing houdt, kun je hem een eetlepel geven als de hoest opkomt. Het is bewezen (Engelse link) dat dit een effectieve behandeling is. Let wel, geef geen honing aan kinderen jonger dan 1 jaar. Andere alternatieven zijn:

 • Honing met citroen: meng dezelfde hoeveelheid honing met versgeperst citroensap.
 • Oregano en honinginfusie: voeg twee eetlepels honing toe aan een half kopje oregano-infusie terwijl het warm is. Geef het je kind te drinken als de hoest begint.
 • Infusie van tijm, honing en citroensap: geef het middel terwijl het warm is. Serveer een half kopje infusie en voeg dan het sap van een halve citroen en twee eetlepels honing toe.
Huismiddeltjes tegen hoest
 • Honing-chocoladedrank: giet een kopje water, voeg een eetlepel pure chocolade toe, en wacht een paar minuten tot het kookt. Haal de drank van het vuur, laat hem afkoelen en zeef hem. Voeg dan twee eetlepels honing toe en geef het aan je kind terwijl het warm is.
 • Honing, ui en citroensiroop: om deze infusie te bereiden, hak je een grote ui fijn en stamp je hem goed fijn. Het is essentieel dat hij helemaal fijngestampt is, zodat hij zijn sappen goed afgeeft. Zeef het vervolgens en voeg dezelfde hoeveelheid honing en citroensap toe; Geef een eetlepel van deze siroop aan je kind als het hoest.

Honing kan worden gecombineerd met citroensap, tijm of oregano infusies om huismiddeltjes tegen hoest te maken

2. Warme doeken

Als je kind begint te hoesten, verwarm dan een doek met het strijkijzer en leg die op zijn borst. Als het afkoelt, vervang het dan door een warme. Check wel eerst of de doek niet te heet is geworden.

3. Mentholdamp

Zet een pan water op het fornuis. Als het begint te koken, voeg dan een paar druppels menthol toe en haal de bak van het vuur. Voordat het zijn aroma verliest, breng je je kind dichterbij om de stoom die het afgeeft in te ademen.

Als je een doek over het hoofd van je kind gaat leggen om beter te profiteren van de verdamping, leg de doek dan ook over je eigen hoofd. Waterdamp kan je verbranden, en dit is de enige manier waarop je kunt controleren hoe heet het is.

4. Menthol op de voetzolen

Smeer menthol op de voetzolen van je kleintje en bedek ze met sokken en schoenen zodat ze de voeten niet aanraken. Hun hardnekkige hoest zal meteen afnemen.

Tegelijkertijd hebben recente onderzoeken (Engelse link) aangetoond dat menthol op de borst en nek smeren bij kinderen voor het slapen gaan ook heilzaam is. Het gebruik van verbindingen met menthol, kamfer en eucalyptus vermindert de frequentie en intensiteit van nachtelijke hoestbuien. Op zijn beurt verbetert het ook de verstopte neus en de kwaliteit van de slaap.

5. Ui

Snijd een ui in stukjes, stop ze in een sok van je kind en leg een knoop aan het uiteinde, zodat de ui er niet uitkomt. Hang de sok bij het slapengaan aan het hoofd van hun wieg of bed, zodat ze die geur kunnen inademen en hun hoest verminderen. Volgens een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Respiratory Medicine Case Reports, (Engelse link) is ui een nuttig middel bij de behandeling van hoest, vooral bij hoest veroorzaakt door infecties met micro-organismen.

We raden een kleine sok aan, zodat, als ze er toevallig aan komen, het voor hen niet gemakkelijk zal zijn om de uienporties te verwijderen.

Een moeder geeft haar kind een hoestdrank


6. Eucalyptusdamp is een van de huismiddeltjes tegen hoest

Kook eucalyptustakken. Als het water aan de kook komt, haal je de bak van het vuur en breng je je kind naar de stoom zodat ze het kunnen ruiken. Wees voorzichtig met heet water.

7. Geef je kind water te drinken

Bied je kind gewoon water aan. Als het kind het niet erg vindt, voeg dan ook een paar druppels citroensap toe.

8. Vermijd antihistaminica als de hoest het gevolg is van een verkoudheid

Als je kind een droge hoest heeft, zoals dat meestal heet, veroorzaakt door een allergie, kun je hem medicijnen geven met het antihistaminicum dat hij gewend is en waarvan je weet dat dat goed bij hem past.

Als de hoest echter het gevolg is van een verkoudheid of griep, vermijd dan het geven van dit soort medicijnen en kies in plaats daarvan voor huismiddeltjes. Antihistaminica kunnen het slijm van een verkoudheid dikker maken. Dit kan op den duur de ziekten die gepaard gaan met je verkoudheid of de verspreiding van het griepvirus verlengen.

9. Huismiddeltjes tegen hoest: gember

Gember is een wortel die al vele jaren in de natuurgeneeskunde wordt gebruikt. Het heeft antivirale, ontstekingsremmende, antioxiderende en antifibrotische eigenschappen. In feite hebben studies aangetoond (Engelse link) dat al deze eigenschappen nuttig zouden kunnen zijn bij de behandeling van COVID-19.

Om te profiteren van de eigenschappen van gember hoef je alleen maar thee te zetten met de wortel. Je moet 20 of 40 gram gesneden gember nemen en die toevoegen aan een kop heet water. Dan moet je wachten tot het is afgekoeld en het aan je kind geven. Je kunt desgewenst een theelepel honing toevoegen om het effect te zoeten en te versterken. Geef echter geen honing aan kinderen jonger dan 12 maanden.

10. Marshmallowwortel

Marshmallowwortel of Althaea officinalis is een plant die veel gebruikt wordt in hoestsiropen. Meerdere onderzoeken tonen (Engelse link) de werkzaamheid van deze plant aan bij de behandeling van droge hoest in monotherapie. De mechanismen die de werkzaamheid verklaren zijn zeer divers, al wordt aangenomen dat hij slijmstoffen bevat die de keel bedekken en zo jeuk en ongemak verlichten.

Met de thee van deze plant kun je profiteren van zijn eigenschappen als een van de meest effectieve huismiddeltjes tegen hoest. Je hoeft alleen maar het gedroogde kruid of de bereide theezakjes te halen, ze toe te voegen aan een kopje heet water, en het aan je kind te geven. Je kunt de drank warm of koud innemen, en ook met een eetlepel honing.

11. Tijm

Een van de soorten die het meest gebruikt wordt in de keuken en bij de behandeling van meerdere aandoeningen is tijm. Een systematisch overzicht (Engelse link) van meerdere digitale repertoires toonde de werkzaamheid van tijm aan bij het verminderen van de intensiteit en frequentie van hoest. De grote hoeveelheid antioxidanten in het kruid kan het effect verklaren.

Idealiter zoek je naar een hoestsiroop die tijm bevat om te profiteren van zijn eigenschappen. Je kunt ook een thee bereiden met 2 eetlepels tijm en een kop heet water. Vergeet alleen niet de thee te zeven voordat je hem aan je kind geeft.

Huismiddeltjes tegen hoest om hoest te voorkomen

We moeten ons niet alleen richten op het genezen van het kind als het hoest. Zoals altijd is ook hier preventie een belangrijk punt, zelfs als je kleintje al ziek is.

Houd daarom, wat de reden van de hoest ook is, je kind warm, vooral als het heeft geregend of koud is geweest. Laat ze niet met water spelen. Neem ze in elk geval mee naar de badkamer en douche ze met lauw water terwijl ze afgeleid zijn, zodat hun hoest beter wordt. Vermijd ook snoep en nodig ze uit om passieve spelletjes te spelen, zodat ze niet van streek raken en gaan hoesten.

Zoals je misschien gemerkt hebt, zijn de alternatieven van huismiddeltjes tegen hoest talrijk. Het beste is dat er opties zijn voor alle smaken, want we weten dat niet alle kinderen hetzelfde zijn, noch hun lichaam. Probeer zo snel mogelijk welk huismiddeltje tegen hoest voor jou werkt! Wellicht ook interessant voor jou

Ui tegen hoesten bij kinderen: werkt het?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ui tegen hoesten bij kinderen: werkt het?

Van uien wordt gezegd dat ze effectief zijn om het hoesten bij kinderen te verminderen. Wetenschappelijk bewijs bevestigt dit echter niet. • Ashkin E, Mounsey A. PURLs: a spoonful of honey helps a coughing child sleep. J Fam Pract. 2013 Mar;62(3):145-7.
 • Beigoli S, Behrouz S, Memar Zia A, Ghasemi SZ, Boskabady M, Marefati N, Kianian F, Khazdair MR, El-Seedi H, Boskabady MH. Effects of Allium cepa and Its Constituents on Respiratory and Allergic Disorders: A Comprehensive Review of Experimental and Clinical Evidence. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Sep 11;2021:5554259.
 • Dorsch W, Ring J. Anti-inflammatory substances from onions could be an option for treatment of COVID-19-a hypothesis. Allergo J Int. 2020;29(8):284-285.
 • Guppy MP, Mickan SM, Del Mar CB. “Drink plenty of fluids”: a systematic review of evidence for this recommendation in acute respiratory infections. BMJ. 2004 Feb 28;328(7438):499-500.
 • Horváth G, Ács K. Essential oils in the treatment of respiratory tract diseases highlighting their role in bacterial infections and their anti-inflammatory action: a review. Flavour Fragr J. 2015 Sep;30(5):331-341.
 • Lam SHF, Homme J, Avarello J, Heins A, Pauze D, Mace S, Dietrich A, Stoner M, Chumpitazi CE, Saidinejad M. Use of antitussive medications in acute cough in young children. J Am Coll Emerg Physicians Open. 2021 Jun 18;2(3):e12467.
 • Paul IM, Beiler JS, King TS, Clapp ER, Vallati J, Berlin CM Jr. Vapor rub, petrolatum, and no treatment for children with nocturnal cough and cold symptoms. Pediatrics. 2010 Dec;126(6):1092-9.
 • Townsend EA, Siviski ME, Zhang Y, Xu C, Hoonjan B, Emala CW. Effects of ginger and its constituents on airway smooth muscle relaxation and calcium regulation. Am J Respir Cell Mol Biol. 2013 Feb;48(2):157-63.
 • Wise PM, Breslin PA, Dalton P. Sweet taste and menthol increase cough reflex thresholds. Pulm Pharmacol Ther. 2012 Jun;25(3):236-41.
 • Worrall G. Acute cough in children. Can Fam Physician. 2011 Mar;57(3):315–8.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.