Hoe een droge hoest bij baby's verlichten?
Hoesten is een van de meest voorkomende symptomen in de kindertijd, op elk moment van het jaar. En van de verschillende soorten veroorzaakt een irritante droge hoest grote ongerustheid bij ouders, vooral als hun kinderen nog baby’s zijn. Weet jij hoe een droge hoest bij baby’s te verlichten?
Ondanks het ongemak dat het voor het kind en zijn familie veroorzaakt, is hoesten gewoon een reflexmatig verdedigingsmechanisme van ons lichaam. Als het niet bestond, zouden we uiterst kwetsbaar zijn voor aanvallen van microben en deeltjes in de lucht die we inademen.
Daarom is het belangrijk te weten welke maatregelen thuis genomen moeten worden en welke niet. Want de hoofdbedoeling is het vervelende symptoom te verlichten zonder verdere schade aan baby’s te berokkenen. Lees dus verder!
Een baby’s hoest heeft een betekenis
In het algemeen is hoesten bij baby’s onwillekeurig en reageert het op de beschermende reflexmechanismen van de luchtwegen. Dat wil zeggen, het is een strategie die ervoor zorgt dat de weg waarlangs de lucht stroomt vrij is van obstakels.
De ademhalingsanatomie van baby’s is anders dan die van volwassenen. Niet alleen is hij kleiner, maar hij is ook vatbaarder voor verstopping. Dit komt door de zwakte en onrijpheid van de structuren die er omheen liggen.
Telkens als de baby hoest, moeten we veronderstellen dat iets zijn luchtwegen aantast. Onze inspanningen moeten er dus op gericht zijn de oorzaak van de hoest op te lossen en niet alleen maar te verhelpen.
Wat triggert een droge hoest bij baby’s?
Hoesten is een complexe zenuwreflex (Spaanse link) die op gang gebracht wordt door de prikkeling van de ademhalingswanden, ergens van het strottenhoofd tot de bronchiën. De in deze structuren aanwezige receptoren zijn gevoelig voor fysische prikkels (zoals stofdeeltjes of slijm) en voor chemische stoffen (zoals die in tabaksrook ).
Als de hersenen de boodschap ontvangen dat de luchtweg geïrriteerd of geblokkeerd is, sturen ze een signaal naar de ademhalingsspieren om samen te trekken en lucht met hoge snelheid uit te stoten. Dit is hoesten.
Er zijn dus meerdere oorzaken (Engelse link) voor hoesten bij baby’s, en hieronder beschrijven we de meest voorkomende:
- Bovenste luchtweginfecties (zoals het beginstadium van een verkoudheid)
- Laryngitis
- Bronchitis
- Bronchiolitis
- Astma bij kinderen
- Kinkhoest
- Allergische rhinitis
- Gastro-oesofageale reflux
- Aangeboren luchtwegmisvormingen (laryngomalacie, tracheoesofageale fistel, of vasculaire ringen)
- Minder vaak: bronchiectasis, taaislijmziekte, immunodeficiënties
Algemene maatregelen om een droge hoest bij baby’s te verlichten
Soms kan een hoest een erg hinderlijk symptoom zijn en bepaalde vitale functies, zoals eten en slapen, belemmeren. Daarom nemen veel ouders hun toevlucht tot allerlei strategieën om hun baby’s welzijn te bieden.
We moeten hierbij echter heel voorzichtig zijn. Sommige middelen die onschuldig lijken, kunnen voor kinderen namelijk heel schadelijk zijn. En bovendien zijn ze misschien niet zo effectief als je denkt.
Laten we eens kijken naar enkele algemene stappen die we thuis kunnen nemen om een droge hoest bij baby’s te verlichten.
1. Regel de luchtvochtigheid
Als de omgeving met droge lucht gekoeld of verwarmd wordt, raakt het ademhalingsslijmvlies gemakkelijk uitgedroogd en geïrriteerd. Daarom is het belangrijk in huis een gematigd klimaat te handhaven en voor een minimale luchtvochtigheid te zorgen.
Een te hoge luchtvochtigheid in de omgeving bevordert de groei van micro-organismen (zoals schimmels) en ook dat kan een baby’s hoest veroorzaken.
Het permanent gebruik van omgevingsvernevelaars is niet aan te bevelen en verneveling kun je bij kleine baby’s beter vermijden, tenzij de kinderarts anders aangeeft.
2. Vermijd giftige stoffen in de omgeving van de baby
Vervuiling van het milieu is een probleem binnen en buiten het huis. Het is essentieel dat je de aanwezigheid van giftige stoffen in de omgeving zo veel mogelijk vermindert, vooral als zich er kleine baby’s in bevinden. Daarom moet je roken en verwarmen met ongeschikte toestellen in huis vermijden.
3. Ventileer kamers en zuig stof op
In zowel warme als koude seizoenen is het belangrijk de kamers elke dag te ventileren. Dit helpt de aanwezigheid van stofdeeltjes en ziektekiemen in de lucht en op oppervlakken te verminderen.
4. Zorg voor voldoende hydratatie om een droge hoest bij baby’s te verhelpen
Om de irritatie van het slijmvlies te verbeteren, moet je een goede hydratatie voor je kleintje garanderen. Hetzij met de borst, een flesje melk of water, als je al met aanvullende voeding begonnen bent.
5. Zet het hoofdeinde van het wiegje omhoog
De veiligste slaaphouding voor baby’s is altijd op de rug. Maar als de baby verkouden is of meer hoest als hij ligt, kan het hoofdeinde van de wieg iets verhoogd worden om ongemak te voorkomen.
Natuurlijk moet de hele matras verhoogd worden. Het is echter geen goed idee om de baby op een kussen te leggen, vanwege het gevaar van verstikking.
6. Bied geen honing aan baby’s jonger dan 12 maanden
Hoewel er enig bewijs (Engelse link) is voor het gebruik van dit voedingsmiddel om droge hoest bij kinderen te verlichten, is het gebruik ervan bij kinderen jonger dan één jaar gecontra-indiceerd wegens het risico op botulisme.
In welke gevallen moet de droge hoest van baby’s met medicijnen behandeld worden?
In het algemeen is het het beste het gebruik van hoestmedicijnen te vermijden als de oorzaak onbekend is.
Alleen medicijnen waarvan aangetoond is dat ze werkzaam zijn bij de behandeling van specifieke aandoeningen die hoesten veroorzaken, mogen voorgeschreven worden. Bijvoorbeeld het gebruik van bronchodilatoren bij astma of het gebruik van antihistaminica bij allergische rhinitis.
Volgens een systematische review uitgevoerd door de Cochrane Collaboration (Engelse link) in 2014, bleek geen van de vrij verkrijgbare medicijnen (antihistaminica, mucolytica, of hoestonderdrukkers) effectief voor verlichting van hoest bij kinderen.
Bij twijfel kun je beter een kinderarts raadplegen
Als je baby hoest, kun je het beste contact opnemen met een kinderarts. Hoewel deze gevallen in de kindertijd steeds terugkomen, zijn ze niet altijd identiek en het is belangrijk het kind in elk geval te onderzoeken om te kunnen beslissen over het meest geschikte gedrag.
Bedenk dat niet alle remedies in de praktijk effectief zijn en dat ze vele malen het leven van kinderen in gevaar kunnen brengen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Galway NC, Shields MD. The child with an incessant dry cough. Paediatr Respir Rev. 2019 Apr;30:58-64. doi: 10.1016/j.prrv.2018.08.002. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30962153. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30962153/
- Oduwole O, Udoh EE, Oyo-Ita A, Meremikwu MM. Honey for acute cough in children. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 4. Art. No.: CD007094. DOI: 10.1002/14651858.CD007094.pub5. Disponible en: https://www.cochrane.org/es/CD007094/ARI_miel-para-la-tos-aguda-en-ninos
- American Academy of Pediatrics. La tos y el resfriado: ¿medicamentos o remedios caseros? Healthy children – APP. [Internet] 2018. Disponible en: https://www.healthychildren.org/Spanish/health-issues/conditions/chest-lungs/Paginas/Coughs-and-Colds-Medicines-or-Home-Remedies.aspx
- Smith SM, Schroeder K, Fahey T. Over-the-counter (OTC) medications for acute cough in children and adults in community settings. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 11. Art. No.: CD001831. DOI: 10.1002/14651858.CD001831.pub5. Disponible en: https://www.cochrane.org/es/CD001831/ARI_farmacos-de-venta-libre-fvl-para-la-tos-aguda-en-ninos-y-adultos-en-entornos-comunitarios
- Lamas A, et al. Tos en el niño. Arch Bronconeumol. 2014; 50(7):294–300. Disponible en: https://www.archbronconeumol.org/es-linkresolver-tos-el-nio-S0300289613003001
- Redondo Ridao M. Tos persistente. Pediatr Integral. 2012; 1; 13-20. Disponible en: https://www.pediatriaintegral.es/numeros-anteriores/publicacion-2012-01/tos-persistente/