Wat betekent een paarse vlinder op het wiegje van een baby?

In sommige ziekenhuizen kun je een paarse vlinder op het wiegje van een pasgeborene zien. We vertellen je wat dit betekent.
Wat betekent een paarse vlinder op het wiegje van een baby?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 23 maart, 2022

Beetje bij beetje verspreidt zich de uitleg over de betekenis van een paarse vlinder in het wiegje van baby’s in het ziekenhuis. Veel mensen zijn zich echter nog steeds niet bewust van de betekenis ervan. Soms heeft een geboorte niet zo’n gelukkige afloop. Daarom moet er gewaarschuwd worden om onvoorzichtigheid van bezoekers te voorkomen.

Het gebruik van een paarse vlinder in neonatale afdelingen dient om te waarschuwen dat er een tragische afloop was bij een bepaalde geboorte. Het is gebruikelijk dat bezoekers of andere patiënten zich ongevraagd uitlaten over de geboorte die net heeft plaatsgevonden.

Het is vooral gebruikelijk dat familieleden toestromen om de pasgeboren baby of baby’s te ontmoeten. Daarom worden de kleintjes in een ruimte gelegd waar ze van achter een glazen raam gezien kunnen worden.

Bij tweelingzwangerschappen zijn de families voorbereid op de komst van twee kleine engeltjes. Als ze de kleintjes komen ontmoeten, verwachten ze daarom beiden te zien, en niet slechts één.

De oorsprong van het gebruik van de paarse vlinder

Wat betekent een paarse vlinder op het wiegje van een baby

Een patiënte die zwanger was van een tweeling vertelt het verhaal dat ze op dezelfde dag en in hetzelfde ziekenhuis beviel als een andere vrouw. Na de bevalling, en zich overweldigd voelend door de verantwoordelijkheid van de zorg voor 2 pasgeborenen, lucht ze haar hart bij de andere kersverse moeder. Ze zegt tegen haar dat zij geluk heeft met de geboorte van maar één baby.

Helaas was de andere vrouw niet zwanger geweest van één enkele baby – ze was ook zwanger van een tweeling, maar één baby was doodgeboren. Onbedoeld waren haar gevoelens gekwetst door de opmerking. Maar natuurlijk, hoe kon de andere moeder weten dat een van de baby’s het niet had overleefd?

Zo ontstond het idee om wiegjes te merken met een paarse vlinder. Met deze markering weten de mensen dat deze baby een broertje of zusje had dat het niet overleefde. Soms wordt het dood geboren en andere keren sterft het kort na de geboorte. De waarheid is dat we roekeloos kunnen zijn met onze opmerkingen door onwetendheid over dit tragische einde.

Maar zolang we ons niet bewust zijn van de betekenis van de paarse vlinder, kunnen we fouten blijven maken. Daarom is het handig het idee te verspreiden om de gevoelens van de getroffen families te beschermen.

Een nieuwe kans voor Skye

De natuur had ongelooflijk nieuws voorbereid voor de familie Smith: ze zouden een tweeling krijgen, twee meisjes. Maar helaas zou er eentje het niet overleven. Vanaf de eerste 12 weken van de zwangerschap wisten de ouders al hoe deze zwangerschap zou aflopen. Callie, één van de tweeling, had een grotere overlevingskans dan haar zusje Skye.

De ouders wogen de mogelijkheden af. Ze konden de zwangerschap afbreken of ermee doorgaan om Skye een kans te geven. Ze wisten echter al zeker dat het kleine meisje het bij de geboorte niet zou overleven. Daarom besloten ze dat een manier om haar verder te laten leven was haar organen te doneren.

Ook dat was echter een wil die ze niet konden vervullen. De moeder beviel uiteindelijk van haar tweeling met 30 weken. Om haar organen te kunnen doneren moest Skye 36 weken halen. Daarom kon er geen donatie plaatsvinden.

De familie was zich ervan bewust dat een van de baby’s zou sterven. Bij de geboorte had Skye echter betere kansen dan alle dokters zich voorstelden. Ze huilde en zwaaide met haar armen toen ze via een keizersnede ter wereld kwam. Dit was al een prestatie. Ondanks Skye’s uiteindelijke lot konden haar ouders haar zo toch een beetje leren kennen voor ze afscheid van haar moesten nemen.

Nu wordt het kleine meisje, zonder dit te hebben gepland, herdacht in elke paarse vlinder die komt om een droevig verlies aan te kondigen. Tegenwoordig wordt dit symbool algemeen gebruikt als bij meerlingen minstens één baby het niet overleeft.

Hoe interpreteer je het symbool van de paarse vlinder?

Een paarse vlinder

In situaties die het gebruik van de paarse vlinder rechtvaardigen, zal er waarschijnlijk een ongewenste mengeling van gevoelens zijn. Aan de ene kant het positieve nieuws, het leven van een kind, de komst van een nieuwe baby in het gezin. Zonder twijfel verdient de tweeling die het overleeft met vreugde ontvangen te worden. Het is een licht dat op zichzelf schijnt. Maar de pijn van het verlies (Spaanse link) van hun broer kan deze komst sterk overschaduwen.

Het is triest uit elk gezichtspunt, deze scheiding en bittere afloop. Maar die baby die leeft hoeft niet te lijden zoals de volwassenen die we van nabij gadeslaan. Deze bijzondere markering is niet voor het kindje dat leeft, het is een herinnering aan het kindje dat niet leeft.

Dat kleine kind dat het overleefde kan helemaal gezond zijn en klaar om zijn of haar familie gelukkig te maken. Daarom mag het signaal niet negatief zijn. Het is eerder een milde waarschuwing voor buitenstaanders.

Het is geen goed idee medelijden te hebben met degene die blijft leven. De vlinder is geen aanwijzing dat je hem of haar moet troosten of om hem of haar moet rouwen, want daar gaat het hier niet om.

Het idee van een paarse vlinder ontstond uit de pijn van een moeder die een eind wilde maken aan toespelingen op de pijn van haar verlies. Het geldt evenzeer voor alle moeders in die situatie. Het is een waarschuwing voor familie, vrienden, medisch personeel, en de gemeenschap in het algemeen dat de familie rouwt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.