Hoe het doneren van bloed uit de navelstreng levens kan redden

Hoe het doneren van bloed uit de navelstreng levens kan redden
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Het doneren van weefsel of bloed uit de  navelstreng kan het leven van een pasgeboren baby redden. Maar het kan ook duizenden andere mensen over de hele wereld helpen, of zelfs je eigen gezin.

Tot een paar jaar geleden gooide het ziekenhuispersoneel de placenta en de navelstreng weg wanneer er een baby werd geboren. Maar we weten nu dat deze weefsels, en met name de navelstreng zelf, vol zitten met stamcellen.

En stamcellen zijn kostbaar. Dit is omdat ze kenmerken hebben die ze anders maken dan de rest van de cellen waaruit ons lichaam bestaat. Hun belangrijkste kenmerk is hun vermogen om verschillende soorten cellen te produceren.

Zoals gezegd zijn stamcellen zijn de bron waaruit weefsels en organen in ons lichaam kunnen regenereren. Het zijn niet-gespecialiseerde cellen die zichzelf kunnen vernieuwen en vermenigvuldigen.

Het doneren van het bloed uit de navelstreng is pijnloos

Het doneren van het bloed van de navelstreng is pijnloos

Het ideale moment om stamcellen te verkrijgen is net nadat een baby is geboren, maar voordat de placenta er achteraan komt. Stamcellen zijn gedurende ons hele leven in ons lichaam aanwezig. Het moment van de geboorte van een baby is dan ook niet onze enige kans om stamcellen te oogsten, maar het is wel het beste moment.

De stamcellen die artsen uit de navelstreng kunnen halen zijn namelijk vrij van infecties en niet beïnvloed door andere factoren. We kunnen zeggen dat deze cellen net zo puur zijn als de pasgeboren baby.

Het doneren van het bloed uit de navelstreng is een pijnloos proces en je kunt het meteen na de bevalling doen.

Zodra de baby geboren is, zal het medische team de navelstreng doorknippen. Op dit moment haalt de verloskundige bloed uit de navelstreng. Dit is de enige keer in ons leven dat het mogelijk is om zo’n grote hoeveelheid stamcellen te oogsten.

Deze stamcellen uit het bloed in de navelstreng kunnen patiënten die lijden aan beenmergaandoeningen ten goede komen. Transplantaties van stamcellen stellen ontvangers in staat om nieuwe, gezonde bloedcellen aan te maken, die essentieel zijn voor het leven.

Waarom is het zo belangrijk om bloed uit de navelstreng te doneren?

Stamcellen uit de navelstreng kunnen bijdragen tot de genezing van degeneratieve ziekten. Daarnaast worden ze ook al sinds een aantal jaren gebruikt bij de behandeling van bloedaandoeningen zoals leukemie.

Wetenschappers in de Verenigde Staten en verschillende Europese landen doen toonaangevend onderzoek op dit gebied. Momenteel werken zij aan onderzoek om stamcellen te gebruiken voor het regenereren van darmweefsel alsmede van andere organen.

Het doneren van bloed uit de navelstreng kan veel mensen ten goede komen. Het is dan ook om deze reden dat de meeste ontwikkelde landen een register bijhouden van vrijwillige donoren. Deze registers bevatten gegevens over mensen in alle landen die bereid zijn weefsel te doneren.

De organisaties die belast zijn met het bijhouden van deze registers zoeken tegelijkertijd naar donors die compatibel zijn met patiënten die transplantaties nodig hebben. Details over elke donatie worden daarom gecodeerd en opgenomen in de database. Vanzelfsprekend is al deze opgeslagen informatie volledig vertrouwelijk.

Bloed uit de navelstreng voor transplantatie

Bloed dat is verkregen uit de navelstreng kan worden getransplanteerd bij patiënten over de hele wereld die het nodig hebben. Verder is de enige voorwaarde is dat de donor en de ontvanger compatibel moeten zijn.

Doneren van bloed uit de navelstreng

“Het meest ongelooflijke van wonderen is dat ze gebeuren.” 

– Gilbert Keith Chesterton –

Dankzij deze ‘stamcelbanken’ hebben patiënten overal op aarde nu toegang tot een voorraad van meer dan 200.000 eenheden bloed uit de navelstreng over de hele wereld. En dit is dus is de reden waarom het doneren van de navelstreng zo belangrijk is.

Zodra een compatibele eenheid bloed uit de navelstreng is geïdentificeerd voor een patiënt, wordt het bloed verzonden naar het land waar de ontvanger woont. Dit betekent dus dat zowel de patiënt als de donor niet hoeft te reizen.

De transplantatieprocedure is overigens over de hele wereld hetzelfde. Daardoor kan het bloed uit de navelstreng van een moeder in Europa, een moeder in de Verenigde Staten, Australië of welk ander land dan ook, helpen.

Hieruit kunnen we de conclusie trekken dat het doneren van bloed uit de navelstreng een manier is om mensen over de hele wereld te helpen. Het belangrijkste is om samen te werken om op deze manier levens te redden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.