Wees voorzichtig met hoofdbanden en linten bij je baby

Wees voorzichtig met hoofdbanden en linten bij je baby

Laatste update: 22 december, 2022

Het gebruik van hoofdbanden en linten kan gevaarlijk zijn. Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat deze accessoires ongemak voor je kleine meid kunnen veroorzaken.

Dus of het nu in de mode is of niet of dat je alleen maar probeert je dochter nog mooier te maken: voordat je ze met deze accessoires siert, moet je je bewust zijn van de mogelijke schade die ze kunnen veroorzaken.

Hoe weet ik of hoofdbanden en linten mijn kind schaden?

Om erachter te komen of de hoofdbanden of gekleurde linten die je op het hoofd van je kind aanbrengt ze op de een of andere manier schaden, hoef je alleen maar hun gedrag te observeren.

Als ze huilen, koppig worden of proberen het te verwijderen wanneer je ze opzet dan weten we dat ze zich op zijn minst ongemakkelijk voelen. De kindertijd moet een aangename periode zijn in al zijn omvang zonder enige ongemakken.

Een andere manier om erachter te komen of deze accessoires schade toebrengen aan je meisje is door ze te observeren als het tijd is om te gaan slapen. Als ze niet goed slapen of het moeilijk vinden om in slaap te vallen nadat ze een aantal uren de accessoires om hadden dan kan dit erop wijzen dat het schadelijke effecten heeft.

Baby met strik en lint

Ten slotte is het ook belangrijk om te weten dat de botten van de schedel van een baby vrij moeten zijn van druk.

Hun schedels bestaan ​​uit zeven botten, waartussen zich open structuren bevinden. Dit zijn zachte delen bedekt door membranen die de groei van de schedel mogelijk maken naarmate de hersenen ook groter worden.

Alternatieven voor hoofdbanden en linten

Naast hoofdbanden en linten zijn er ook andere veelvoorkomende accessoires die moeders als accessoires kiezen. Bijvoorbeeld strikken, kleine bloemen, vlinders en andere accessoires die worden vastgehouden door stickers of broches. Deze accessoires zijn niet zo beperkend als banden en linten.

Deze accessoires kunnen echter ook gevaarlijk zijn, hoewel ze geen druk op de schedel van het kind veroorzaken.

Baby’s die psychomotorische vaardigheden hebben ontwikkeld, kunnen deze kleine ornamenten verwijderen en proberen ze in te slikken als niemand kijkt.

Vergeet daarom voordat je de hoofdbanden voor dit soort accessoires vervangt niet wat we je zojuist verteld hebben, .

“Een moeder is effectiever dan ooit als ze vertrouwt op haar eigen criteria”

– Donald Winnicott –

Mag ik dus nooit accessoires op het hoofd van mijn dochter plaatsen?

Slapende baby met kralen hoofdband

Deze beslissing is helemaal aan jou, net als alles wat met je baby te maken heeft. Als je echter op een bepaald moment besluit je kind hoofdaccessoires te laten dragen, adviseren wij het volgende:

  • Kies hoofdbanden die zacht zijn met een minimale hoeveelheid elastiek. Het is beter om er één te hebben die constant af valt in plaats van één die blijft zitten als gevolg van samentrekking veroorzaakt door het elastiek van de hoofdband.
  • Gebruik andere soorten kleine accessoires (clipjes, strikken, vlinders…) Dit moet gedaan worden als je dochter nog geen goede psychomotorische vaardigheden heeft ontwikkeld om ze eruit te halen. Wanneer je deze kleine accessoires gebruikt, is het echter belangrijk om je dochter goed in de gaten te houden.
  • Gebruik dit type accessoires alleen op bepaalde momenten op het hoofd van je dochter. Bijvoorbeeld als je haar mee uit huis neemt. Vermijd om ze de hele tijd te gebruiken. Ze zijn niet essentieel.
  • Wees zorgvuldig en voorzichtig. Beoordeel de voors en tegens van deze accessoires en begrijp dat de beslissing om ze wel of niet te gebruiken, jouw verantwoordelijkheid is als moeder en primaire verzorger. Sommige specialisten adviseren het gebruik van deze accessoires pas na de leeftijd van 6 maanden. Voordat je een beslissing neemt, kan je je kinderarts ook om advies vragen.

“Waarom glimlachen we als we een baby zien? Misschien komt het omdat we iemand zien die nog niet al die verdedigingsbarrières heeft en als ze naar ons glimlachen, hun glimlach volkomen authentiek is en zonder enige vorm van misleiding. De ziel van de baby die we nog steeds binnenin hebben glimlacht terug met een melancholieke dankbaarheid. “

– Jack Canfield- 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.