Wat zijn de klieren van Montgomery?

De klieren van Montgomery hebben een zeer belangrijke functie tijdens het geven van borstvoeding. Weet jij wat het is? Ontdek het in het volgende artikel.
Wat zijn de klieren van Montgomery?

Laatste update: 30 augustus, 2021

De klieren van Montgomery, ook wel glandulae areolares genoemd, zijn geen bekende delen van het menselijk lichaam. Ze vervullen echter essentiële functies die zijn aangepast aan de behoeften van het lichaam.

Deze klieren zijn vernoemd naar de Ierse verloskundige die ze in 1837 voor het eerst beschreef. In het volgende artikel vertellen we je wat de klieren van Montgomery zijn en wat hun functie is.

Wat zijn klieren van Montgomery?

De klieren van Montgomery zijn talgklieren (Engelse link) die verschijnen als kleine uitsteeksels rond de tepels, meer bepaald in de tepelhof.

Niet alle vrouwen kunnen ze gemakkelijk herkennen, maar tijdens de zwangerschap zijn ze gemakkelijker te detecteren. Als je goed kijkt, zie je kleine uitsteeksels of bultjes in de tepelhof, het donkere gedeelte van de tepel.

Het aantal klieren kan van persoon tot persoon verschillen, evenals hun grootte. Gemiddeld worden per borst 10 tot 20 talgklieren gevonden.

De functies van de klieren van Montgomery

Een van de belangrijkste functies van de klieren van Montgomery is het bevorderen van de smering en het vrijhouden van de borsten van ziektekiemen.

Als een vrouw bijvoorbeeld borstvoeding geeft, helpen de secreties (Engelse link) die erin worden geproduceerd besmetting van moedermelk te voorkomen voordat het door de baby wordt ingenomen.

Veranderingen in de klieren van Montgomery

Een vrouw houdt een kalender vast met de dagen van haar menstruatie erop.

De klieren van Montgomery kunnen veranderingen ondergaan als gevolg van hormonale veranderingen, waarbij de volgende processen opvallen:

 • Puberteit
 • Zwangerschap
 • De menstruatiecyclus van een vrouw

Enkele van de oorzaken van vergroting, die geen verband houden met hormonale veranderingen, zijn de volgende:

Veranderingen tijdens de zwangerschap

Veranderingen in de borstklieren kunnen een van de eerste tekenen van zwangerschap zijn. Sommige vrouwen merken ze zelfs op voordat ze hun menstruatie hebben gemist.

Enkele vroege symptomen die gepaard kunnen gaan met vergrote klieren van Montgomery worden hieronder beschreven:

Na verloop van tijd, als het lichaam zich voorbereidt op borstvoeding, neemt ook de grootte van de klieren toe en veranderen ook de grootte en pigmentatie van de tepel.

Veranderingen in de klieren van Montgomery tijdens borstvoeding

Een van de grote voordelen van deze klieren is de smering van de tepel tijdens het geven van borstvoeding om letsel en ongemak te voorkomen. Dit komt door het type talg en antibacteriële afscheiding dat (Engelse link) ze produceren.

Daarom moeten vrouwen die borstvoeding geven hun tepels wassen of spoelen met water en zeep tijdens hun dagelijkse douche. Het is belangrijk om desinfecterende oplossingen of producten te vermijden. Deze hebben namelijk de neiging om het gebied uit te drogen of te irriteren.

Infecties van de klieren van Montgomery

Zoals met alle klieren, kunnen de klieren van Montgomery verstopt, ontstoken en geïnfecteerd raken.

Volgens een publicatie (Spaanse link) van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde, moet je je arts raadplegen wanneer je zwelling, roodheid, pijn of ongewone veranderingen rond het tepelgebied opmerkt.

Als een bloeding, pusafscheiding, jeuk of enige vorm van uitslag rond de tepel duidelijk is, moet ook een borstspecialist worden geraadpleegd.

Er zijn ook enkele zeldzamere veranderingen, die tekenen of symptomen van borstkanker kunnen zijn. Deze zijn als volgt:

 • Harde knobbels in de borst
 • Kuiltjes aan de oppervlakte
 • Veranderingen in de grootte of vorm van de tepel of borst
 • Vergrote lymfeklieren onder de oksel
 • Afscheiding uit de tepel

Zorg voor de tepelhof en klieren

Tijdens de borstvoedingsperiode kan de tepelhof een trauma oplopen dat leidt tot de ontwikkeling van kloven. Dit kan de gezondheid van de zwangere vrouw beïnvloeden en de borstvoeding verstoren.

Een manier om deze situatie te vermijden, is door bepaalde tips op te volgen om een goede hygiëne van het gebied te garanderen:

 • Vermijd altijd het samenknijpen van de klieren van Montgomery wanneer ze groter worden en eruitzien als puistjes met een vloeibare inhoud. Wanneer de huid breekt, kan dit pijnlijk ongemak veroorzaken en de deur openen voor verschillende ziektekiemen.
 • Creëer hygiënische gewoonten tijdens het geven van borstvoeding zonder zeep of ontsmettingsmiddelen die de huid uitdrogen.
 • Gebruik geen samentrekkende producten, omdat deze de belangrijkste functie van de klieren, namelijk het genereren van beschermende afscheidingen, kunnen veranderen.
 • Gebruik je eigen moedermelk om de regio te smeren en de hydratatie te stimuleren.
Een zwangere vrouw wast haar buik onder de douche.

Klieren van Montgomery en hun belang

Deze klieren zijn geen teken van ziekte en moeten niet worden beschouwd als zeldzame manifestaties van het huidoppervlak.

Integendeel, ze spelen een essentiële rol tijdens het geven van borstvoeding, nemen in omvang toe en nemen geleidelijk af wanneer de borstvoedingsperiode stopt. Wellicht ook interessant voor jou

Pijn tijdens borstvoeding: wat is normaal en wat niet?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Pijn tijdens borstvoeding: wat is normaal en wat niet?

Pijn tijdens het geven van borstvoeding komt vaak voor, vooral bij nieuwe moeders. We gaan in op wanneer het een probleem is en je een arts moet ra... • Ackerman AB, Penneys NS. Montgomery’s tubercles. Sebaceous glands. Obstet Gynecol. 1971 Dec;38(6):924-7. PMID: 5125445.
 • NAESLUND J. The function of Montgomery’s tubercles. Acta Obstet Gynecol Scand. 1957;36(4):460-7. doi: 10.3109/00016345709157417. PMID: 13487292.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.