Waarom is het wassen van de handen belangrijk als je met baby's omgaat?
Een groot aantal pasgeboren baby’s krijgt ziektes van volwassenen, door een gebrek aan goede hygiëne. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar het is van groot belang. Een baby is een zeer kwetsbaar wezen. Een opgelopen ziekte, ongeacht hoe mild het wellicht voor een volwassene is, kan voor een pasgeboren baby dodelijk zijn. Vanuit dat opzicht, mag er geen voorzorgsmaatregel uit het oog worden verloren. Het wassen van de handen is van het allergrootste belang.
Het belang van het wassen van de handen
Een handeling zo eenvoudig als het wassen van je handen voordat je een baby aanraakt kan levensreddend zijn. Het is een voorzorgsmaatregel die alle volwassenen zouden moeten nemen voordat ze een baby aanraken. Er zijn enkele echt ernstige ziektes die besmettelijk kunnen zijn. Tegelijkertijd zijn er aandoeningen die mild zijn voor volwassenen, zoals een darmontsteking of een verkoudheid, die fataal kunnen zijn voor een pasgeboren baby.
Tijdens de eerste maanden van het leven van een baby, is het vooral belangrijk om de handen constant schoon te houden. Dit om te voorkomen dat ziektes worden verspreid naar de kleintjes. Baby’s zijn erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk ziek worden. Met dergelijke zwakke immuunsystemen, kan een snel en succesvol herstel zeer gecompliceerd zijn en vereist soms zelfs een onmiddellijke ziekenhuisopname.
Het wassen van de handen: Hoe en wanneer
Elke keer als je de baby wilt oppakken moet je je handen wassen. Dit geldt vooral voor het voeden of na het verschonen van de luier of na het aanraken van je neus of mond (bijvoorbeeld na niezen of snuiten). Zorgvuldig je handen wassen met water en zeep is belangrijk om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden.
Het kan vermoeiend worden, maar je moet anderen vertellen hetzelfde te doen voordat ze interactie hebben met je baby. Oudere broers en zussen, grootouders, tantes en ooms en elke andere persoon die je baby tijdens de eerste maanden van hun leven aanraakt moet schone handen hebben. Bovendien, als iemand een virus of bacteriële infectie heeft moeten ze hun handen nog vaker wassen.
“De remedie voor een bange baby is de zachte aanraking van een moeder”
-Auteur onbekend-
Het zou nog beter zijn als deze persoon de baby gewoon helemaal niet aanraakt. Hoe minder mogelijkheden om een ziekte aan de baby door te geven hoe beter. Als dat betekent dat ze een paar dagen niet in de buurt van de baby kunnen komen terwijl ze ziek zijn dan is dat wat ervoor nodig is. Voorkomen is beter dan genezen.
Je moet je niet schamen of je ongemakkelijk voelen om grootouders of andere bezoekers te vragen je baby niet aan te raken als hun handen vuil zijn, als ze op dit moment hun handen niet kunnen wassen of als ze een virus hebben. Ze moeten begrip hebben, aangezien de gezondheid en het welzijn van je baby op het spel staat. Voel je niet slecht. Als je grenzen moet stellen zodat je baby niet ziek wordt, doe dat dan.
We kunnen allemaal ziektekiemen verspreiden
Zelfs als we niet besmet zijn met een virus dan kunnen we allemaal nog steeds ziektekiemen verspreiden. We besteden de hele dag aan het aanraken van dingen die door anderen zijn aangeraakt. Dus we kunnen niet absoluut zeker zijn of onze handen helemaal schoon zijn of niet. Daarom is het wassen van de handen de beste keuze voor het beschermen van de gezondheid van de pasgeboren baby.
Voor die keren dat je om wat voor reden dan ook geen toegang hebt tot water en zeep, is het altijd een goed idee om een fles handreinigingsmiddel in je tas te hebben. Hiermee kun je je handen desinfecteren zonder zeep en water. Het is een veilige optie, vooral wanneer je onderweg bent en iemand tegenkomt die je kleine baby wil aanraken.
Zoals je kunt zien moet je zorgvuldige voorzorgsmaatregelen nemen om je baby te beschermen tegen de ziektekiemen van andere mensen. Het is van essentieel belang dat je je handen schoonhoudt. Iedereen om je heen moet dat in gedachten houden als ze je baby willen aanraken, haar willen oppakken of zelfs haar gezicht willen liefkozen. Baby’s zijn kwetsbaar en we moeten allemaal samen werken om hen veilig te houden.