Waarom doen borsten pijn tijdens de ovulatie?

Waarom doen borsten pijn tijdens de ovulatie? Hier vind je alle basisinformatie over de mogelijke oorzaken van dit symptoom.
Waarom doen borsten pijn tijdens de ovulatie?
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 09 maart, 2023

Een van de vragen die alle vrouwen zich op enig moment in hun leven wel eens hebben gesteld is waarom de borsten pijn doen tijdens de ovulatie. Hoewel ze begrijpen dat een deel van hun vrouwelijke aard werkt via cyclische hormonale veranderingen, zijn ze zich misschien niet specifiek bewust van de effecten daarvan op het lichaam.

Om elke vraag te beantwoorden, geven we in dit artikel alle basisinformatie over de ovulatie en de hormonale cycli ervan. Daarnaast bekijken we in welke mate de veranderingen in het lichaam en in het bijzonder in de borsten van een vrouw tot uiting komen.

Ovulatie als natuurlijk proces om te begrijpen waarom borsten pijn doen tijdens de ovulatie

Eerst is het belangrijk om kort uit te leggen wat de ovulatie is. Het is een natuurlijk proces dat zich ontwikkelt als onderdeel van de vrouwelijke menstruatiecyclus. Daarbij breekt een eierstokfollikel en laat een eicel los in het vrouwelijke voortplantingssysteem, zodat die vervolgens door een zaadcel kan worden bevrucht.

Binnen deze menstruatiecyclus zijn er drie stadia:

 • In de eerste fase komen grote hoeveelheden oestrogenen vrij.
 • In de tweede fase stijgen ondertussen de hoeveelheden progesteron.
 • Tot slot treedt – als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden – de menstruatiebloeding of het zwangerschapsproces op.

Het wordt dus duidelijk dat zowel oestrogenen als progesteron de hormonen zijn die verantwoordelijk zijn voor het ovulatieproces. Beide beïnvloeden met hun variaties verschillende delen van het lichaam, zoals de borsten en tepels. Evenzo veroorzaken ze pijn in het bekken, vaginale afscheiding, stemmingswisselingen, een verhoogd libido en een temperatuurstijging van 1 of 2 graden.

Waarom doen borsten pijn tijdens de ovulatie

Natuurlijk zijn deze symptomen niet bij alle vrouwen op dezelfde manier merkbaar. Sommigen hebben er meer last van dan anderen. Maar, behalve in bijzondere gevallen, onderbreekt het ongemak dat ontstaat door de verandering van de menstruatiecyclus de dagelijkse ontwikkeling van het leven van de vrouw niet.

Zoals uitgelegd werken het ovulatieproces en de hormonale veranderingen vanuit een zich herhalende periode of cyclus. Hetzelfde gebeurt met vrouwelijke borsten, want die proberen een functie te vervullen die verband houdt met de voortplanting.

Daarom is de pijn die vrouwen voelen en het verdwijnen daarvan niets anders dan hun voorbereiding op een mogelijke zwangerschap.

Oestrogenen zijn, net als progesteron, de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het ovulatieproces. Beide beïnvloeden verschillende delen van het lichaam, zoals de borsten en tepels, met hun variaties.
– Dr. Inés Bombí –

Progesteron en de vermenigvuldiging van borstcellen

De borsten van een vrouw bestaan uit borstcellen – alveoli – kanalen, bindweefsel en vetweefsel. Hun functie is het produceren van melk, die vervolgens wordt afgevoerd. Om dit te laten gebeuren zijn, net als bij de ovulatiecyclus, hormonen betrokken.

Zoals we eerder hebben besproken, begint de ovulatie met een toename van oestrogeen. Wanneer dit gebeurt, beginnen progesteronreceptoren zich in de borst te vermenigvuldigen.

Een vrouw heeft pijnlijke borsten

Later, op het moment dat de tweede fase van de menstruatiecyclus voorbij is en het progesterongehalte nog meer toeneemt, beginnen de borstcellen en klieren zich uit te breiden. De reden is dat het lichaam zich van tevoren voorbereidt op een mogelijke zwangerschap.

Het is belangrijk op te merken dat de pijn in de borsten samenvalt met de laatste dagen van de tweede fase, gekoppeld aan de maximale afgifte van progesteron. Vandaar dat binnen 28 dagen van de cyclus de aanwezigheid van ongemak duidelijk wordt op dag 21 of, in het geval van vrouwen met lange cycli, een week voor de menstruatie.

Waarom doen borsten pijn tijdens de ovulatie?

Normaal gesproken, volgens een artikel gepubliceerd door de National Library of Medicine, (Engelse link) heeft pijn in de borsten de neiging te reageren op cyclische symptomen. Daarom wijst het meestal op bepaalde oorzaken zoals:

 • Menopauze (tenzij de vrouw hormoontherapie volgt)
 • Menstruatie en premenstrueel syndroom (PMS – Engelse link)
 • Zwangerschap: gevoeligheid komt vaker voor tijdens het eerste trimester
 • Puberteit bij zowel jongens als meisjes

Er zijn echter momenten waarop pijn in de borst na de menstruatie het gevolg kan zijn van andere redenen, zoals:

 • Trauma aan een borst.
 • Een niet goed passende beha.
 • Mastitis.
 • Fibrocysteuze borstveranderingen.
 • Verstuikingen in de rug, schouders of nek.

Verschillen tussen borstpijn als teken van zwangerschap en borstpijn tijdens de ovulatie

Met dit alles is het duidelijk dat borstpijn tijdens de ovulatie het gevolg is van verhoogd progesteron tijdens de laatste fase van de cyclus. Dit vervult op zijn beurt de functie van uitbreiding van de borstcellen en klieren, zodat de moeder borstvoeding kan geven.

Als de derde fase is bereikt en als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, treedt de menstruatie op. Daarom verdwijnt de pijn in een paar dagen, omdat de klieren hun natuurlijke staat hervinden.

Maar als je inderdaad zwanger bent, blijft de pijn in de borst waarschijnlijk minstens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Het is ook mogelijk dat de pijn zich duidelijker naar de tepel uitbreidt. De omvang van de borsten zal merkbaar toenemen.

Wanneer moet je contact opnemen met de dokter?

Neem contact op met een specialist als je pijn in de borsten voelt en denkt dat het misschien niet cyclisch is. In het bijzonder in de volgende gevallen:

 • Er komt bloederige of heldere afscheiding uit de tepels.
 • Je bent in de afgelopen week bevallen en je borsten zijn gezwollen of hard.
 • Er zit een nieuw knobbeltje dat niet weggaat na je menstruatie.
 • Je hebt aanhoudende en onverklaarbare pijn in je borsten.
 • Je hebt tekenen van een borstinfectie, waaronder roodheid, pus of koorts.

Het belang om te weten waarom je borsten pijn doen tijdens de ovulatie

Al deze symptomen tijdens de voortplantingscyclus kunnen helpen om niet alleen te herkennen of het lichaam van een vrouw goed werkt, maar dienen ook als indicatoren voor paren die zwanger willen worden en alternatieve anticonceptiemethoden gebruiken.

Blijf tegelijkertijd je arts raadplegen als je alternatieve symptomen voelt die geen verband houden met de menstruatiecyclus. Het is belangrijk om in deze gevallen naar de specialist te gaan om elke vorm van twijfel op te lossen en eventuele problemen vroegtijdig te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Agostini, G. (2002). Síndrome premenstrual. Medwave, 2(10). doi:10.5867/medwave.2002.10.755.
 • Dolor de mamas. (s. f.). Recuperado 17 de diciembre de 2021, de Medlineplus.gov website: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003152.htm.
 • Esteban, F. (2014). Síndrome premenstrual: síntomas, causas y tratamiento – Unidad de la mujer.
 • Hilton HN, Clarke CL, Graham JD. Estrogen and progesterone signalling in the normal breast and its implications for cancer development. Mol Cell Endocrinol. 2018 May 5;466:2-14.
 • Saghafi N, Rhkhshandeh H, Pourmoghadam N, Pourali L et al. Effectiveness of Matricaria chamomilla (chamomile) extract on pain control of cyclic mastalgia: a double-blind randomised controlled trial. J Obstet Gynaecol. 2018 Jan;38(1):81-84.
 • Mirghafourvand M, Mohammad-Alizadeh-Charandabi S, Ahmadpour P, Javadzadeh Y. Effects of Vitex agnus and Flaxseed on cyclic mastalgia: A randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2016 Feb;24:90-5. doi: 10.1016/j.ctim.2015.12.009. Epub 2015 Dec 29. PMID: 26860808.
 • Jaafarnejad F, Adibmoghaddam E, Emami SA, Saki A. Compare the effect of flaxseed, evening primrose oil and Vitamin E on duration of periodic breast pain. J Educ Health Promot. 2017 Oct 4;6:85. doi: 10.4103/jehp.jehp_83_16. PMID: 29114553; PMCID: PMC5651668.
 • Saghafi N, Rhkhshandeh H, Pourmoghadam N, Pourali L, Ghazanfarpour M, Behrooznia A, Vafisani F. Effectiveness of Matricaria chamomilla (chamomile) extract on pain control of cyclic mastalgia: a double-blind randomised controlled trial. J Obstet Gynaecol. 2018 Jan;38(1):81-84. doi: 10.1080/01443615.2017.1322045. Epub 2017 Oct 26. PMID: 29072514.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.