Rugpijn bij kinderen en adolescenten

Rugpijn bij kinderen en adolescenten verdwijnt soms spontaan, maar soms is fysiotherapie nodig.
Rugpijn bij kinderen en adolescenten
Maria Elisa Lisotti Luppi

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Maria Elisa Lisotti Luppi.

Laatste update: 18 juni, 2023

Rugpijn bij kinderen en adolescenten komt relatief vaak voor, evenals de verwijzing naar fysiotherapie om deze reden. Het komt vaak voor dat kinderen op een bepaald moment in hun ontwikkelingsfase even pijn voelen. Vaak verdwijnt het spontaan, maar in sommige gevallen is professionele behandeling nodig.

Bij de aanwezigheid van dit soort pijn bij je kind is de eerste stap het raadplegen van een arts om de oorzaak vast te stellen. Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te doen, zoals röntgenfoto’s of magnetische resonantie beeldvorming om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Symptomen van rugpijn bij kinderen en adolescenten

Pijn is een symptoom (Spaanse link) op zich en kan zich op verschillende manieren presenteren. Het kan bijvoorbeeld gelokaliseerd zijn op een bepaald punt of gegeneraliseerd in een gebied van de rug. Daarnaast zijn er permanente pijnen en andere die sporadisch zijn. Soms worden ze zelfs in rust of aan het begin van een bepaalde beweging waargenomen. Acute en chronische pijn kunnen ook voorkomen.

Rugpijn komt minder vaak voor tot de leeftijd van 10 jaar. De statistieken nemen echter opvallend toe rond de leeftijd van 14 jaar. Afhankelijk van de oorzaak zal de plaats van de pijn cervicaal, dorsaal, sacraal of lumbaal (Spaanse link) zijn. Bovendien is het in sommige gevallen in meer dan één gebied aanwezig.

Door het toegenomen gebruik van beeldschermen komt nekpijn bij adolescenten ook steeds vaker voor. Dit komt door een slechte houding die gedurende lange perioden van de dag wordt aangehouden.

Rugpijn bij kinderen en adolescenten door zware rugtassen
Het gebruik van zware rugzakken en een slechte houding in schoolmeubilair of voor beeldschermen zijn frequente oorzaken van rugpijn bij kinderen en adolescenten.

Mogelijke oorzaken

Van alle symptomen is pijn de meest voorkomende. Het is zelfs een van de belangrijkste redenen voor een consult in het algemeen. Het gaat echter ook gepaard met andere tekenen en symptomen die de specifieke diagnose helpen bepalen. Hier volgen enkele van de mogelijke oorzaken van rugpijn bij kinderen en adolescenten:

  • Pijn in verband met naar school gaan: bijvoorbeeld door het gebruik van rugzakken met een te grote gewichtsbelasting. Schoolmaterialen die op de rug worden gedragen zouden niet meer dan 10% van het gewicht van het kind mogen bedragen. Ook een slechte houding gedurende de tijd dat ze op schoolmeubilair zitten veroorzaakt pijn.
  • Sedentaire levensstijl: het gebrek aan lichaamsbeweging als gewoonte genereert minder algemene mobiliteit, evenals grotere zwakte in de zich ontwikkelende spieren.
  • Trauma’s of sportblessures: deze kunnen ontstaan tijdens sportactiviteiten of door valpartijen of klappen. Zeer veeleisende trainingen worden niet aanbevolen voor kinderen vanwege het risico op blessures.
  • Scoliose: de verandering in de uitlijning van de wervelkolom veroorzaakt een onbalans in de activiteit van de rugspieren. Pijn in een van de gebieden van de wervelkolom is een van de symptomen van scoliose.
  • De ziekte van Scheuermann: tast de middelste of bovenste middenrug aan. Daarom veroorzaakt het veranderingen in de wervels en genereert het een toename van de kromming die geleidelijk toeneemt.
  • Infectie- of tumorprocessen: pijn is een van de symptomen die organische aandoeningen bij het kind kunnen veroorzaken.
  • Hernia: dit komt echter zeer zelden voor bij adolescenten en nog minder vaak bij kinderen.

Fysiotherapeutische behandeling bij kinderen en adolescenten

De procedure zal eerst door de kinderarts worden aangegeven. In de ernstigste gevallen is er de mogelijkheid van een chirurgische behandeling om de oorzaak te corrigeren. In de meeste mildere gevallen is kinderfysiotherapie een van de belangrijkste therapeutische middelen. Na medische verwijzing voert de fysiotherapeut een volledig lichamelijk onderzoek uit om de juiste behandeling voor elk kind te bepalen.

Bij kinderen en adolescenten met rugpijn als gevolg van scholing of een zittende levensstijl zal de fysiotherapie actieve mobiliteitsoefeningen en rekoefeningen omvatten. Daarnaast worden ouders of gezinsleden bepaalde richtlijnen geleerd om een goede houding te helpen beschermen bij activiteiten van het dagelijks leven.

In gevallen van trauma, sportblessures, verwondingen of scoliose worden fysiotherapeutische behandelingen ontworpen om rekening te houden met verschillende factoren. Deze omvatten leeftijd, oorzaak en mechanisme van het letsel. Soms wordt de behandeling aangevuld met bandages of orthesen, zoals een korset in het geval van matige tot ernstige scoliose.

Een meisje wordt gewezen op een goede houding
Bij fysiotherapie worden manuele technieken gebruikt om pijn bij kinderen en adolescenten te verminderen.

Gezonde gewoonten, de beste manier om te voorkomen

De beste manier om rugpijn bij kinderen en adolescenten te voorkomen is door gezonde gewoonten. Bijvoorbeeld door een kwalitatief goed dieet en recreatieve lichaamsbeweging. Sporten op jonge leeftijd moet gebeuren zonder overtraining en met alle veiligheidsmaatregelen om blessures te voorkomen.

Een andere preventieve maatregel is het aanleren van houdingshygiëne. Zo worden aangehouden houdingen of activiteiten die dit soort pijn kunnen opwekken of vergroten vermeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García López, Zully. “Tratamiento fisioterapéutico en dolor de espalda en niños y adolescentes.” (2018).
  • Sánchez, Carla Anabell Zambrano, et al. “Dolor de espalda baja (Lumbalgia), enfermedad que no discrimina: Clasificación, Diagnóstico y tratamiento.” Recimundo 3.2 (2019): 610-627.
  • Molinero, L. Rodríguez. “Dolor de espalda en adolescentes.”
  • Hernández, J. Alonso, and R. M. Egea-Gámez. “Patología de la espalda.” PediatríaIntegral: 187.
  • de la Torre ChÃ, Yohyma, and Dayuli DÃaz Acosta. “La posturologia en el dolor de espalda.” Investigaciones Medicoquirúrgicas 12.1 (2020).
  • Vasquez Romero, Claudia Maria. “Análisis de riesgos posturales asociados al dolor de espalda en escolares y su prevención desde la higiene postural.” (2018).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.