5 sleutels tot het kiezen van de juiste rugzak

De juiste rugzak voor je kind moet comfortabel zijn, wasbaar, veilig, gemakkelijk te dragen en aangepast aan zijn behoeften.
5 sleutels tot het kiezen van de juiste rugzak
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 16 september, 2022

Nu kinderen aan een nieuw schooljaar beginnen, zijn ze enthousiast over het idee om hun schoolspullen te kopen en natuurlijk een rugzak waarin ze hun materialen kunnen dragen. Boeken, schriften, pennen, krijtjes en al het andere dat ze in deze periode nodig hebben moet mee in de rugzak. Hier zijn daarom enkele sleutels om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste rugzak voor je kind.

Allereerst moet hij comfortabel zijn, gemakkelijk te dragen en verschillende vakken en compartimenten hebben om voorwerpen in op te bergen. Dit zijn kenmerken waar je rekening mee moet houden als je op pad gaat om de perfecte rugzak voor je kind te kopen. Blijf lezen en leer meer!

Ken de sleutels voor het kiezen van de juiste rugzak

Op de markt vind je een grote verscheidenheid aan rugzakken. Ze kunnen groot zijn, klein, vierkant, rond, met dunne of dikke riemen, effen of met een patroon. Natuurlijk is er voor elk wat wils. De vraag is: welke past het beste bij de behoeften van je kind? Lees deze sleutels en je weet welke je moet kopen.

1. Kies de juiste maat en gewicht

sleutels tot het kiezen van de juiste rugzak
Het kiezen van een rugzak met het juiste gewicht en formaat voor je kind is essentieel, niet alleen voor hun comfort, maar ook om hun rug en middel te beschermen.

Weten hoe je de juiste rugzak voor je kind kiest, betekent het kiezen van de juiste maat en het juiste gewicht, in overeenstemming met hun anatomie. Vergeet niet dat ze hem elke dag bij zich zullen dragen. Hij moet dus comfortabel en gemakkelijk te dragen zijn. Gaat het kind naar de kleuterschool of het voorschoolse onderwijs, dan moet hun rugzak kleiner zijn. Grotere rugzakken zijn beter voor wie naar de lagere of middelbare school gaat.

Wat de grootte betreft, is het ter bescherming van de lichaamshouding essentieel dat de breedte van de rugzak niet breder is dan de schouders van het kind. Ook mag hij niet breder zijn dan 2 centimeter onder de taille.

Zorg er ook voor dat het materiaal waarvan hij gemaakt is licht is, zodat hij niet te veel weegt als het tijd is om de schoolspullen erin te stoppen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) mag het gewicht dat een kind kan dragen niet meer zijn dan 15% van zijn of haar eigen lichaamsgewicht.

Bijvoorbeeld, als je kind 50 kilo weegt, mag hij of zij niet meer dan 7,5 kilo dragen. Maar als het kind groter is en ongeveer 70 pond weegt, mag het niet meer dan 10,5 kilo dragen. Wat betreft de gebruikstijd, van school naar huis en van huis naar school, mag het niet langer dan een half uur duren.

2. Kies er een met een ergonomische rugondersteuning en verstelbare schouderbanden

Ergonomische rugondersteuning die zich aanpast aan de rug van het kind zorgt voor meer comfort. Bovendien zullen ze hem zonder ongemak of lichamelijke schade kunnen verplaatsen. Een verstevigde achterkant zal ook helpen het gewicht te verdelen.

Even belangrijk zijn de schouderbanden. Zoek een rugzak met twee riemen die aan de lengte van het kind kunnen worden aangepast. Je kunt het beste kiezen voor eentje met dikke, gewatteerde riemen voor meer comfort op de schouders.

Als het een rugzak met wieltjes is, moet je evalueren of het kind zich er prettig bij voelt en ervoor zorgen dat het kan lopen zonder te struikelen. Zo niet, vergeet deze optie dan.

3. Zorg ervoor dat hij wasbaar en gemakkelijk schoon te maken is

Zoek bij het kiezen van de juiste rugzak naar een rugzak met sterke stoffen voor de veiligheid en duurzaamheid. Er zijn er die gemaakt zijn van harde stof en die bestand zijn tegen scheuren.

Als er iets is waar moeders zich zorgen over maken, dan is het wel de kwestie van wassen en onderhoud. Onnodig te zeggen dat kinderen de neiging hebben hun rugzakken te laten rondslingeren, zodat ze de neiging hebben vuil te worden. Daarom zijn er rugzakken die gemaakt zijn van stof of materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is met een vochtige doek.

Moeder en dochter pakken de rugzak in voor school
Een rugzak met verschillende vakken is ideaal om benodigdheden, snacks of een waterflesje op verschillende plaatsen op te bergen.

4. De juiste rugzak: kies er een met verschillende vakken

Hoe meer vakken en compartimenten de rugzak heeft, hoe beter het gewicht wordt verdeeld en hoe minder het je rug pijn zal doen. Bovendien kun je zo de spullen erin beter organiseren en zal je kind ze gemakkelijker kunnen vinden.

Denk eraan dat ze in de rugzak hun schriften, lunchzak en waterfles meenemen. Als het daarom verschillende vakken heeft, kunnen ze alles in verschillende delen kwijt. Er zijn ook rugzakken met gaasvakken om de waterfles in op te bergen.

5. Ga voor kleuren en ontwerpen die je kind mooi vindt

Je kind zal deze rugzak dit schooljaar elke dag naar school dragen. Koop er daarom een die bij hun stijl past en naar hun zin is, met de kleuren of het motief dat ze mooi vinden.

Is het een jongen die van de avonturen van Paw Patrol houdt, kies er dan een met de afbeelding van de reddingshonden uit deze tv-serie. Is het een meisje dat van Disney prinsessen houdt, zie dan dat haar rugzak dit ontwerp heeft. In elk geval kun je ze het beste hun favoriete motief laten kiezen.

De juiste rugzak is aangepast aan de smaak en behoeften van het kind

Er zal altijd een rugzak zijn die comfortabel, veilig en aangepast is aan de behoeften en smaken van je kleintje. Wat je moet doen is de juiste kiezen. Dat betekent zoeken naar de beste gewichtsverdeling, zodat die de rug en schouders van je kind niet aantast.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gattoronchieri V. La postura correcta. Editorial De Vecchi; 2016. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=Y4prDQAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP4&dq=elegir+la+mochila+para+el+colegio&ots=NbuRmblcst&sig=k0vwS8DkOIJEZqNS6FxMa3kBLV0#v=onepage&q&f=false
  • Monroy K. Relación del uso de mochila escolar y la dorsalgia del 3er y 4to grado de secundaria de la Institución Educativa Gran Amauta. Perú: Universidad Alas Peruanas: 2017. Disponible en: https://repositorio.uap.edu.pe/handle/20.500.12990/2931
  • Nole O, Torres L. Uso de la mochila escolar y su relación con el dolor de espalda en escolares de 4° y 5° de primaria de la I.E N° 2003 Libertador José de San Martín, 2018. Perú: Universidad Privada Norbert Wiener: 2019. Disponible en: http://repositorio.uwiener.edu.pe/handle/123456789/2788

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.