Moederschap en ernstige psychische aandoeningen: hoe hangen ze samen?

Het moederschap doormaken met een ernstige geestesziekte kan moeilijk zijn, maar niet onmogelijk. Je hebt alleen een goede begeleiding nodig. Lees meer.
Moederschap en ernstige psychische aandoeningen: hoe hangen ze samen?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Veel vrouwen hebben projecten in hun leven, waaronder het stichten van ene gezin en moeder worden. Maar wat gebeurt er als ze lijden aan een of andere handicap of een ernstige geestesziekte? In dit artikel zullen we je vertellen over het moederschap en ernstige psychische aandoeningen.

Moederschap, een mooie maar complexe ervaring

We weten allemaal dat het moederschap helemaal niet gemakkelijk is. Als je aan een ziekte lijdt, kunnen de dingen nog wat ingewikkelder worden.

Dit betekent niet dat een moeder met een diagnose van een ernstige psychische aandoening een slechte moeder is. Maar wel dat ze de nodige zelfbeheersing nodig heeft om deze rol zo goed mogelijk uit te voeren.

Daarom is sociale en familiale steun van essentieel belang om het welzijn van de moeder en het kind te bereiken. Bovendien is het belangrijk om, als je aan een ernstige geestesziekte lijdt, met de gespecialiseerde arts te praten voor je de grote stap zet.

Wat bedoelen we met ernstige psychische aandoeningen?

Moederschap en ernstige psychische aandoeningen

Een ernstige psychische aandoening is een emotionele en gedragsstoornis die de ontwikkeling van iemands functionele vermogens aantast. Als we naar de basis van het dagelijks leven kijken, kan deze aandoening invloed hebben op persoonlijke hygiëne, autonomie, persoonlijke relaties en zelfs op leren.

Het bepalen van de ernst van deze stoornis is gebaseerd op de soort diagnose, de duur, en de mate van invaliditeit die de aandoening veroorzaakt.

Sommige psychische aandoeningen ontstaan op een bepaald moment in het leven. Denk bijvoorbeeld aan een postpartum depressie. Maar andere aandoeningen daarentegen zijn langduriger. Angst, obsessief-compulsieve stoornis, depressie, bipolaire stoornis, of schizofrenie zijn enkele voorbeelden.

Mensen die aan deze ziekten lijden hebben een gepersonaliseerde behandeling en controle door een specialist nodig om de ziekte draaglijker te maken.

Moederschap en ernstige psychische aandoeningen: is het mogelijk?

De combinatie van moederschap (Spaanse link) en ernstige psychische aandoeningen is een onderwerp dat veel mensen moeilijk kunnen begrijpen, ook nu nog. De overgrote meerderheid van de mensen vraagt zich namelijk af hoe je voor een kind kunt zorgen als je niet voor jezelf kunt zorgen.

De waarheid is dat alle mensen die moeder of vader willen zijn dat op de best mogelijke manier proberen te doen, of ze nu een gezondheidstoestand hebben of niet. Een kind opvoeden als je zo’n aandoening hebt is een grotere uitdaging. Het is echter geen onmogelijke missie. Daarom is het belangrijk vooraf met een specialist te praten. Zij kennen namelijk de werkelijkheid van die persoon het best.

Waar moet je rekening mee houden voor je zwanger wilt worden?

Als je aan een ernstige psychische stoornis lijdt, moet je met bepaalde aspecten rekening houden voor je de stap naar het moederschap zet:

  • Je moet weten dat je niet altijd voor 100% in staat zult zijn om je aan je kind te wijden. In tijden dat je daartoe niet in staat bent, moet je iemand hebben die je vertrouwt om die verantwoordelijkheid aan over te dragen.
  • Het is belangrijk dat je enige financiële stabiliteit hebt om een kind op te voeden. Als je geen baan kunt behouden, zal het moeilijk voor je zijn om voor nog iemand te zorgen. Beoordeel daarom of je je deze uitgave kunt veroorloven of niet.
  • Afhankelijk van de stoornis die je hebt, kun je het moeilijk vinden om de schema’s en routines te volgen die nodig zijn voor gezond ouderschap. Ook kunnen er taken zijn die je heel moeilijk kunt volbrengen als je alleen bent.
  • Het is mogelijk dat sommige symptomen van je ziekte je kind in verwarring brengen als het opgroeit. Daarom is het belangrijk dat je, als ze oud genoeg zijn om het te begrijpen, hen openlijk over je aandoening vertelt. Op die manier zal het voor hen gemakkelijker zijn die gedragingen te verhelderen.

Elk geval is anders en het is moeilijk om te generaliseren. Sommige mensen zullen meer hulp nodig hebben en anderen minder, afhankelijk van hun psychische stoornis.

Als je je gezin wilt uitbreiden, volg dan een behandeling zonder onderbrekingen en zorg goed voor jezelf, zowel van binnen als van buiten. Zo ben je beter voorbereid op de komst van je kind.

Vrouw geeft steun aan haar zwangere vriendin

Moederschap en ernstige psychische aandoeningen

In dit artikel hebben we geprobeerd je duidelijk te maken dat het mogelijk is het moederschap en een ernstige psychische aandoening te combineren, zolang rekening gehouden wordt met de nodige aspecten om dat goed te doen.

Behalve op de steun van je arts, je familie en je vrienden, kun je ook rekenen op enkele steungroepen van de verenigingen van patiënten met dezelfde ziekte.

Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en dat je de specialist vertrouwt. Op die manier krijg je een beter vervolg van de behandeling en een zo normaal mogelijk leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ríos, R. R., Tato, M. N., Otero, S. P., Loureiro, S. M., Álvarez, S. G. L., Castiñeira, M. C., & Otero, M. C. V. (2016). Maternidad y trastorno mental grave. Norte de Salud Mental, 14(55), 55-65.
  • Contreras, M., Del Amo, R., Muñoz, M., & Panadero, S. Número 11-Agosto 2014 Prevención de trastornos mentales en hijos de personas afectadas por trastornos mentales graves.
  • García González, N. Papel de los Determinantes de Salud en la Mujer Gestante con Trastorno Mental Grave: Visión Holística.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.