Wat is een postpartum psychose? Oorzaak, gevolg en behandeling

Wanneer je in je postpartum periode zit en je krijgt te maken met geïrriteerdheid, slapeloosheid en hallucinaties dan is dit wellicht het juiste artikel voor jou.
Wat is een postpartum psychose? Oorzaak, gevolg en behandeling
Marián Carrero Puerto

Beoordeeld en goedgekeurd door de psychologe Marián Carrero Puerto.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Postpartum psychose of kraampsychose is een mentale aandoening die een erg klein percentage van de vrouwen overkomt na de geboorte. 

Slechts 0,15% van de nieuwe moeders ervaart dit fenomeen, maar de symptomen zijn veel ernstiger dan een postpartum depressie.

Er zijn verschillende factoren die samenhangen met deze aandoening. Het heeft veel te maken met stress en de hormonale veranderingen van de zwangerschap en de geboorte.

De veranderingen die het lichaam van een vrouw ondergaat na het krijgen van een baby is ook een factor die van invloed is. Uiteindelijk is de verantwoordelijkheid voor de verzorging van een pasgeboren baby een reden waarom postpartum psychose zich kan voordoen.

Deze psychische aandoening kan enkele maanden duren. Daarnaast zou het kunnen leiden tot een bipolaire stoornis.

Medische specialisten zijn het er over eens dat postpartum psychose niet licht opgenomen moet worden. Integendeel, dit ziektebeeld vraagt om farmaceutische behandeling, therapie en een opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

Oorzaken van postpartum psychose

Zoals we al eerder aangaven, is de grootste oorzaak van psychose tijdens de kraamtijd, stress. Het stressniveau komt op een punt wat de moeder niet meer kan behappen. 

Postpartum psychose

Deze bewering komt uit een statische analyse van mensen in de bevolking die aan deze ziekte geleden hebben.

Gebaseerd op dezelfde studies zijn vrouwen die in de volgende groepen vallen vatbaarder voor het ontwikkelen van postpartum psychose:

 • Vrouwen die lijden aan schizofrenie.
 • Vrouwen die al een bipolaire stoornis hebben.
 • Moeder met geschiedenis van drugsverslaving.
 • Vrouwen die helemaal niet zwanger wilden raken.
 • Vrouwen die seksueel misbruikt zijn.
 • Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen in de familie.
 • Individuen met serieuze familieproblematiek (partner of iemand anders in huis).
 • Drugsverslaafden met afkickverschijnselen.
 • In sommige gevallen, nieuwe moeders die te maken krijgen met het moederschap.

Naast stress, zijn er ook andere niet-psychiatrische redenen die bij kunnen dragen aan het opduiken van een postpartum psychose: 

 • Postpartum thyroïditis.
 • Hersentumoren.
 • Extreme hormonale afwijkingen.
 • Infecties tijdens de kraamtijd.
 • Het onder invloed zijn van medicijnen, chemicaliën of drugs. 

Nu we de oorzaken van postpartum psychose hebben besproken, zullen we over gaan op de symptomen hiervan.

Symptomen van postpartum psychose

Moeders die een postpartum psychose ontwikkelen, ervaren ongeveer dezelfde symptomen als mensen met een bipolaire stoornis. 

Daarom wordt er van uit gegaan dat veel vrouwen al leden aan een bipolaire stoornis of bekend zijn met een geschiedenis van geestelijke gezondheidsproblemen.

Dat gezegd hebbende, ervaren niet alle patiënten dezelfde symptomen. Ook komen deze in mindere of meerdere mate voor.

Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende symptomen: 

 • Slapeloosheid
 • Depressie
 • Hallucinaties
 • Desoriëntatie
 • Hyperactiviteit
 • Manische periodes
 • Extreme geïrriteerdheid
 • Grote stemmingswisselingen
 • Agressief gedrag (tegen zichzelf of de baby) 
 • Moeite hebben om mensen om zich heen te herkennen

Aangaande op dit laatste symptoom, willen we graag een onderscheid maken tussen postpartum psychose en postpartum depressie.

Hoewel een depressie in zeldzame gevallen kan uitmonden in een postpartum psychose, zijn deze mentale aandoeningen niet aan elkaar gerelateerd. Ze zijn duidelijk uit elkaar te houden.

Het verschil tussen kraamdepressie en postpartum psychose

Kraam- of postpartum depressies en postpartum psychoses hebben veel overeenkomende symptomen. Het zijn echter twee zeer verschillende ziektebeelden.

Allereerst is postpartum depressie niet zo’n ernstige mentale ziekte als psychose is. Integendeel, door middel van antidepressiva en therapie kunnen deze symptomen weer verdwijnen.

Postpartum psychose behoeft echter ziekenhuisopname. In het verleden werd therapie toegepast met elektrische schokken, omdat de hallucinaties niet verdwijnen door middel van simpele medicatie.

Een moeder met een postpartum depressie ervaart geen hallucinaties of verlies van identiteit. Ook zal ze geen signalen vertonen van realiteitsverlies en zal ze de mensen om haar heen nog steeds herkennen.  

Een andere groot verschil is dat de symptomen van postpartum depressie geleidelijk komen. Een postpartum psychose verschijnt vrij plotseling.

Ze kunnen beiden tot na 4 weken na de geboorte van de baby verschijnen.

In behandeling

Behandeling van postpartum psychose

Omdat postpartum psychose een ernstige mentale ziekte is, vraagt dit om onmiddellijke zorg tijdens een ziekenhuisopname. 

Veel van de symptomen die aan deze ziekte gerelateerd zijn, gaan dan ook niet uit zichzelf weg. Tegelijkertijd vervagen de symptomen slechts lichtelijk wanneer ze niet behandeld worden met de juiste medicatie en supervisie ten tijde van een opleving.

Daarom bestaat de behandeling vaak uit een opname in een kliniek met de juiste professionals en zorg voor handen. Dit team bestaat uit een arts, een psychiater en een psycholoog.

De behandeling bestaat ook uit het voorschrijven van een speciale combinatie van medicijnen. 

De medische deskundigen zullen bepalen welke medicatie nodig is voor de desbetreffende patiënt. Hierbij moet onder andere rekening gehouden worden met de mentale en de mogelijke lichamelijke gezondheid van de persoon.

In ernstige gevallen wordt slaaptherapie gebruikt. Dit is een vorm van behandeling die de elektrische shock therapie vervangt. Deze laatste behandeling wordt inmiddels niet langer gebruikt. 

Concluderend is dit zonder twijfel een ernstige en enorm zeldzame aandoening, die vraagt om een intense behandeling voor de moeder. Wanneer je sommige van deze symptomen bij jezelf of een ander bespeurt, zoek dan meteen hulp bij een medische professional.  Wellicht ook interessant voor jou

Een postnatale depressie: oorzaken, symptomen en behandeling
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een postnatale depressie: oorzaken, symptomen en behandeling

Bij het horen van "postnatale depressie", hebben we de neiging om ons een overweldigde moeder voor te stellen met een huilende baby in haar armen. ...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.