Probiotica: de voordelen voor kinderen en zwangere vrouwen
Probiotica zijn micro-organismen die talrijke voordelen hebben voor de gezondheid van baby’s, kinderen en zwangere vrouwen. Probiotica komen voor in bepaalde producten die we regelmatig consumeren. Denk hierbij vooral aan zuivelproducten.
Probiotica kunnen helpen tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat ze de efficiëntie en de herstelsnelheid van het lichaam verbeteren. Bovendien stimuleren ze de immuniteit. Probiotica zijn bovendien ideaal wanneer je borstvoeding geeft, want ze verbeteren de spijsvertering en de immuniteit.
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn micro-organismen die binnen ons lichaam in leven blijven. Daar leven ze samen met honderden andere bacteriën. Al deze microscopisch kleine organismen zorgen voor evenwicht in onze darmen. Deze samenleving staat ook wel bekend als de darmflora. Voor het menselijk lichaam is het zeer belangrijk dat dit evenwicht tussen de verschillende micro-organismen behouden blijft. Zo kan immers schade door andere bacteriën voorkomen worden.
Soms kunnen problemen op gebied van voeding, medicatie, stress, ziekten en andere factoren onze darmflora uit balans brengen. Als gevolg daarvan kan onze natuurlijk afweersysteem verzwakt raken. Dit kan dan weer leiden tot infecties.
Bovendien kunnen ze gebruikt worden om andere schadelijke bacteriën te beletten om ons aan te vallen. De belangrijkste rol van deze organismen is om ons lichaam te beschermen tegen schadelijke bacteriën en pathogenen. Maar niet alle probiotica bieden dezelfde voordelen. Sommige zijn immers doeltreffender en krachtiger dan andere.
Hoe helpen probiotica ons organisme?
Studies tonen aan dat de voordelen van deze micro-organismen liggen in de immunologische werking en de gezondheid van de darmen. Vanwege deze voordelen worden probiotica aangeraden bij diarree, prikkelbare darmsyndroom en andere aandoeningen van de ingewanden.
Volgens onderzoeken helpen ze om acute diarree te verhelpen bij kinderen. Dit geldt vooral wanneer de diarree door een infectie veroorzaakt wordt. De antibiotische werking om spijsverteringsproblemen te voorkomen wordt eveneens erkend. Bovendien spelen ze een belangrijke rol voor het immuunsysteem. Ze beschermen het darmslijmvlies immers tegen de verspreiding van schadelijke bacteriën.
Men heeft ook vastgesteld dat probiotica de symptomen verlichten van mensen die lactose-intolerant zijn. Sommige artsen menen dat probiotica ingezet kunnen worden tegen darmkanker. Dit komt vanwege de specifieke werking op ziekteverwekkende bacteriën in de darmflora. De preventie van darmkanker bij dieren werd reeds aangetoond. Andere voordelen zijn onder andere:
- Het voorkomen van enterocolitis.
- Het verbeteren van de spijsvertering.
- De symptomen van allergieën en astma verlichten.
- Problemen van de urinewegen verhelpen.
- Wordt in verband gebracht met het voorkomen van tumoren.
- Bij pasgeborenen voorkomt het infecties.
- Verlicht de symptomen van verkoudheden en koorts.
Voedingsmiddelen die probiotica bevatten
Probiotica kunnen deel uitmaken van ons voedingspatroon door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Het is echter belangrijk dat we de etiketten goed lezen. De meest voorkomende componenten zijn:
- Lactobacillus
- Fructo-oligosacchariden
- Bifidobacterium
Deze stoffen komen meestal voor in gefermenteerd voedsel zoals zuivelproducten en yoghurt.
Het is bovendien belangrijk om erop te wijzen dat deze producten soms prebiotica zijn. Prebiotica zijn gunstig voor de ontwikkeling van probiotica. Daarom worden ze gewoonlijk in verband gebracht met verrijkte voedingsmiddelen die je in de winkel kan kopen. Dit betekent dat ze natuurlijk kunnen zijn of op kunstmatige wijze aan voedsel kunnen zijn toegevoegd.
Je kan deze micro-organismen vinden in de volgende voedingsmiddelen:
- Yoghurt
- Verpakte verrijkte producten
- Zuurkool, op basis van kool en gefermenteerde groenten
- Misosoep, een Japans gerecht dat bestaat uit rijst, bonen, gefermenteerde rogge en gerst
- Micro-algen
- Aardamandelen
- Augurken en andere ingemaakte groenten
- Brooddeeg
- Tempeh, een vleesvervanger
- Donkere chocolade
- Zachte kazen zoals Goudse kaas
- Kefir
- Gefermenteerde sojapasta
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Olveira y González. Actualización de probióticos, prebióticos y simbióticos en nutrición clínica. Endocrinología y nutrición. 2016. 63. (9): 437-508. DOI: 10.1016/j.endonu.2016.07.006.
- Guía Práctica de la Organización Mundial de Gastroenterología: Probióticos y prebióticos WGO Practice Guideline: Probiotics and prebiotics. 2011. [Online].