Oorzaken van een tintelend gevoel in het lichaam

Het ervaren van een tintelend gevoel in je ledematen is een vaak voorkomend verschijnsel. We blijven echter vaak aan de oorzaak van dit verschijnsel denken. Blijf lezen als je wilt weten waarom je wel eens een tintelend gevoel hebt in je lichaam.
Oorzaken van een tintelend gevoel in het lichaam

Laatste update: 07 mei, 2019

We hebben allemaal dat gevoel wel eens gehad. Het voelt alsof er duizenden kleine insecten over onze ledematen lopen, alsof onze voeten, benen of armen in slaap gevallen zijn. Maar weet je de reden waarom je dit tintelend gevoel soms voelt?

Hoewel deze sensatie niet pijnlijk is en vaak snel weer weg gaat, kan het wel erg oncomfortabel zijn. We gaan er vaak vanuit dat het te maken heeft met onze bloedsomloop.

Er zijn echter minder bekende factoren die kunnen leiden tot dit tintelende gevoel. Blijf lezen om meer te weten te komen.

Waarom ervaren we een tintelend gevoel?

Tijdelijke parethesie, ook bekend als een tintelend gevoel, is een vrij oncomfortabele sensatie die je in elk deel van het lichaam kunt voelen. Het komt echter het vaakst voor in onze ledematen, oftewel onze handen, armen, benen en voeten.

Dit heeft te maken met het centrale en perifere zenuwstelsel. Simpel gezegd, het komt voor wanneer er druk uitgeoefend wordt op zenuwuiteinden, over het algemeen in de ledematen.

Nu kan je je afvragen waarom dit gevoel vaak voorkomt in de armen en benen. De reden hiervoor is dat het vaak voorkomt dat we druk uitoefenen op deze plekken als we lang zitten, leunen of een bepaalde houding aanhouden.

Wanneer dit gebeurt oefenen we druk uit op de zenuwen in dit lichaamsdeel, die verantwoordelijk zijn voor het overdragen van informatie tussen het lichaam en de hersenen.

Daarnaast zorgt deze druk ervoor dat de aderen die zuurstof naar de zenuwen brengen afgesloten worden. Als gevolg kunnen deze geen informatie naar de hersenen sturen.

Oorzaken van een tintelend gevoel in het lichaam

Het tintelende gevoel begint wanneer de druk er weer vanaf gaat en de zenuwen weer, met vertraging, informatie overdragen.

Dit zijn de belangrijkste redenen achter een tintelend gevoel in ons lichaam. Er zijn echter andere oorzaken die symptomen kunnen zijn voor een aandoening. Hieronder zullen we dat verder uitleggen.

Andere redenen voor een tintelend gevoel

Problemen met de bloedsomloop

Mensen die last hebben van problemen met de bloedsomloop voelen vaak een tintelend gevoel in hun ledematen. Dit is logisch als we kijken naar wat we net genoemd hebben over de zuurstof in het bloed.

In het geval van problemen met de bloedsomloop komt de obstructie van de bloedstroom echter niet door een bepaalde houding, maar heeft direct te maken met de bloedcirculatie.

Diabetische neuropathie

Wanneer een persoon lijdt aan diabetische neuropathie verhoogt de bloedsuikerspiegel aanzienlijk. Als gevolg wordt het zenuwstelsel aangetast.

Dit zorgt voor symptomen in de onderste ledematen zoals tintelen, branden en zelfs verlies van gevoel.

Het komt vaak voor dat we druk uitoefenen op deze plekken als we lang zitten, leunen of een bepaalde houding aanhouden. Wanneer dit gebeurt oefenen we druk uit op de zenuwen in dit lichaamsdeel, die verantwoordelijk zijn voor het overdragen van informatie tussen het lichaam en de hersenen.

Consumptie van alcohol en tabak

Regelmatige consumptie van giftige stoffen die je kan vinden in alcoholische drankjes en tabak kunnen leiden tot de verschijning van paresthesie, wat meestal niet te genezen is. In beide gevallen wordt het lichaam zo vergiftigd dat de zenuwen beschadigd raken of niet goed reageren op commando’s.

Rusteloze benen syndroom

Dit syndroom is ook veroorzaakt door een neurologische stoornis en komt vaak voor in de nacht, wanneer de persoon ligt en probeert te slapen.

Het staat bekend als het rustelozebenensyndroom omdat de mensen die hieraan lijden de behoefte voelen om hun benen te bewegen om het vervelende tintelende gevoel weg te laten gaan.

Het rusteloze benen syndroom

Laten we als laatste nog naar een paar mogelijke oorzaken voor deze sensatie kijken:

  • Een abnormaal niveau kalium en calcium in het lichaam.
  • Een gebrek aan vitamine B12.
  • Een beet van een slang of schorpioen.
  • Een anafylactische shock.
  • De bijwerking van medicaties of drugs.
  • Bij atleten die aan veeleisende lichaamsbeweging doen kan het een reactie zijn op vermoeidheid en overbelaste spieren.

Met al deze informatie is de kans groter dat je de oorzaak van dit vervelende gevoel kan herkennen.

Je kan het beste naar een dokter gaan wanneer deze symptomen erger worden of lang duren. Zo kan je erachter komen of het een serieuzer probleem betreft. Wellicht ook interessant voor jou

Wat is vaginale adenosis en hoe behandel je het?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat is vaginale adenosis en hoe behandel je het?

Vaginale adenosis komt bij 0.3 op de 100.000 vrouwen voor. In deze gevallen hebben patiënten klierweefsel die de slijmvliezen bij de vagina bedekke...  • Campos D, Kimiko R. Neuropatías periféricas dolorosas. Rev Bras Anestesiol. 2011; 61: 5: 351-360
  • Martín-Peña N, Morell Sixto ME, Rodríguez de Mingo E. Doctor, tengo hormigueos. Semer – Med Fam. 2010;36(1):51-55. doi:10.1016/j.semerg.2009.09.002