Ik wou dat ik kon zorgen dat niets je pijn kon doen

Niets doet een ouder meer pijn dan zijn kind te zien lijden, en we zouden willen dat er alles aan konden doen om dit te voorkomen.
Ik wou dat ik kon zorgen dat niets je pijn kon doen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 17 februari, 2019

Als ik de kracht had om al je pijn onmiddellijk te verlichten, al je wonden te genezen, je angsten te laten verdwijnen, al je verkoudheden en indigesties te genezen… Ik wou dat niets je pijn kon doen.

Mijn kind, als ik de kracht had, zou ik mijn hand over je voorhoofd laten gaan om je koorts binnen enkele seconden te laten verdwijnen.

Helaas heb ik alleen de kracht van liefde en het vermogen om je te beschermen en je angsten te verlichten.

Ik wou dat ik kon zorgen dat niets je pijn kon doen

Zeker als ouders, moet je dit bij meer dan één gelegenheid wel eens hebben gedacht. Wij willen allemaal het vermogen hebben om alle pijn, problemen en zelfs de kleinste ongemakken van onze kinderen weg te nemen.

Er wordt vaak gezegd dat kinderen van tijd tot tijd zouden moeten vallen, zodat ze kunnen leren hoe ze weer op kunnen staan. Maar niet alle ouders denken op dezelfde manier.

Als het mogelijk is, maken we de weg voor hen vrij, om te voorkomen dat ze ooit zullen vallen. De dagen dat ze moeten leren van hun eigen fouten zullen ook nog wel komen.

Weinig dingen zijn pijnlijker en harder dan onze kinderen zien lijden.

Soms is het voldoende om alleen maar terug te kijken naar de slechte momenten die zich voordeden tijdens bijvoorbeeld het doorkomen van de tanden of bij een verkoudheid om al hun ongemakken en pijnen te willen verzachten.

Maar of we het nu leuk vinden of niet, daar gaat het bij het opvoeden van een kind om. Weten hoe we deze moeilijke momenten het hoofd moeten bieden en begrijpen dat niet alles in onze handen is.

We kunnen ze niet in een bubbel stoppen waar pijn, vallen, virussen en infecties niet kunnen binnendringen. Dit is echter waar de echte magie ontstaat. Mamma en pappa kunnen op vele andere manieren ‘genezen’…

Als ik de kracht had, mijn kind, zou niets je pijn doen…

Ik wou dat ik kon zorgen dat niets je pijn kon doen

We zien ze als zo klein en fragiel dat we overweldigd raken. Zodra we hun gezichten zien, wordt de noodzaak om hen te beschermen in ons ontstoken.

Als we ze horen huilen, breekt ons hart. We volgen elk van hun bewegingen.

We houden ervan om te horen hoe ze ademen en vragen ons constant af of ze in orde zijn, misschien hebben ze het koud, hebben ze honger of zijn ze bang?

Deze gevoelens zijn volledig natuurlijk en noodzakelijk. Dit is hoe we het voortbestaan ​​van onze kinderen garanderen. Dit is hoe deze ‘superkrachten’ in ons ontwaken.

Ze houden ons alert, ondanks zoveel slapeloze nachten. Ze geven ons de mogelijkheid om te anticiperen op gevaar. We zijn vaak verrast door de capaciteit van ons eigen moeder- of vaderinstinct.

Moeder heeft krachten in haar kussen

Volgens een interessante studie van de Universiteit van Pittsburg, waarbij 248 kinderen rond de leeftijd van 5 jaar werden bestudeerd, was een kus van hun moeder elke keer dat een kind een klein letsel opliep, zoals een val, veel effectiever dan medicijnen.

Hoe verklaren we dit? Het is heel simpel: kussen, strelingen en knuffels werken kalmerend op kinderen.

Die aanhankelijke verbondenheid met hen, maakt op hun beurt in hun hersens oxytocine en endorfines aan, die het welzijn stimuleren. Het versterkt ook het immuunsysteem.

Het is duidelijk dat de kus van mama geen ziekte zal genezen. Wat het wel zal doen, is herstel sneller laten gaan.

Daarom maken veel ziekenhuizen het gemakkelijk voor ouders om bij hun kinderen te zijn wanneer een kind wordt opgenomen. Kinderen hebben minder stress en angst en kunnen daarom beter omgaan met procedures.

Ik wou dat ik kon zorgen dat niets je pijn kon doen met bijvoorbeeld mijn kussen en knuffels

Ouders bieden veiligheid en beschermen ons

Zoals Sigmund Freud ooit zei, zijn er weinig dingen in de kindertijd even waardevol als het gevoel van veiligheid dat onze ouders ons hebben gegeven.

Kinderen moeten kunnen genieten van een hechte, vriendelijke en geruststellende omhelzing in de armen van hun ouders. Dit is waar ze groeien en de wereld leren zien. Waar ze het gevoel hebben dat niets slechts met hen kan gebeuren.

Elke keer als je kind koorts heeft, bang is of als zijn knie pijn doet na een val, til hem dan hoog in je armen en houd hem een tijdje dicht bij je. Hij zal zich meteen beter voelen, omdat mama en papa ook de magische kracht van genezing hebben. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.