Natuurlijke remedies om vaginale droogheid te verlichten

De vagina heeft het vermogen zichzelf te smeren en te reinigen. Maar bij sommige gelegenheden wordt deze functie veranderd en ontstaat vaginale droogheid.
Natuurlijke remedies om vaginale droogheid te verlichten

Laatste update: 11 november, 2021

Vaginale droogheid is een tamelijk veel voorkomende aandoening bij vrouwen. In de meeste gevallen is het te wijten aan hormonale veranderingen.

In het algemeen is er een dun laagje slijm dat de wanden van de vagina bekleedt om een alkalisch en goed milieu te scheppen waarin de vagina haar functies kan vervullen. Maar, weet je hoe je vaginale droogheid kunt verlichten als dit zich voordoet? Lees meer in dit artikel en ontdek alles wat je moet weten.

Wat veroorzaakt vaginale droogheid?

Smering van de vagina helpt wrijving tijdens geslachtsgemeenschap te verminderen en biedt een gunstige omgeving voor sperma om te overleven op hun weg naar de baarmoeder.

Naarmate vrouwen ouder worden kunnen hormonale veranderingen de vaginawand echter dunner maken en het aantal cellen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van vocht verminderen. Hoewel deze kansen een belangrijke oorzaak zijn, zijn er ook nog andere factoren (Engelse link) om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De afname van oestrogenen tijdens de perimenopauze.
 • Het gebruik van sommige geneesmiddelen.
 • Intieme douches, crèmes of lotions voor gebruik in de intieme zone.

Klinische verschijnselen van vaginale droogheid

Vaginale droogheid kan ongemak in het hele bekkengebied veroorzaken en de symptomen zijn onder andere de volgende:

 • Brandend gevoel.
 • Verlies van interesse in seks.
 • Licht bloedverlies na de geslachtsgemeenschap.
 • Infecties van de urinewegen.
 • Vaginale steken en ook jeuk.
 • Pijn bij geslachtsgemeenschap.
Natuurlijke remedies om vaginale droogheid te verlichten

Natuurlijke remedies om vaginale droogheid te verlichten

Hoewel er verschillende vrij verkrijgbare glijmiddelen zijn om deze toestand te verbeteren, zijn er ook enkele natuurlijke remedies die je vandaag nog kunt toepassen.

1. Vermijd intieme douches

De vagina bestaat uit gunstige bacteriën die in een delicaat evenwicht met de rest van de flora leven. Een intieme douche heeft echter de neiging dit ecosysteem te veranderen. Daardoor wordt het vatbaar voor het ontstaan van infecties (Engelse link) door verschillende ziektekiemen.

Bovendien heeft dit orgaan zijn eigen reinigingsmechanisme en heeft het geen douches of aromatische zepen nodig om zijn natuurlijke eigenschappen te verbeteren.

2. Supplementeer met fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen zijn stoffen met een structuur die lijkt op die van oestrogenen in het lichaam en vervullen dezelfde functies. Ze komen voor in bepaalde groenten, zoals noten, sojabonen, zaden en tofu.

Volgens een artikel (Engelse link) in Post Reproductive Health helpen deze stoffen een gezonde en functionele vagina te behouden.

3. Heb regelmatig seks

Sommige veranderingen in je levensstijl kunnen het ongemak van vaginale droogheid helpen bestrijden.

Langs deze lijnen verhoogt het onderhouden van regelmatige seksuele activiteit de bloedtoevoer naar deze weefsels. Het stimuleert daardoor de productie van vaginale afscheiding.

4. Vermijd bepaalde hygiëneproducten

De overgrote meerderheid van persoonlijke hygiëneproducten bestaat uit geur- en kleurstoffen die vaginale droogheid en irritatie veroorzaken.

Zeer agressieve chemicaliën zijn echter niet het meest geschikt voor deze tere delen van de vrouw. Daarom wordt het gebruik van intieme gels aanbevolen die een pH tussen 4,5 en 5,5 handhaven, wat gebruikelijk is in de vagina.

5. Beperk het tabaksgebruik

Roken is niet goed voor de huid of de slijmvliezen. Roken beperkt namelijk de oestrogeenproductie van het lichaam, wat tot vaginale droogheid leidt.

Bovendien veroorzaakt tabak aderverkalking en dit vermindert nog meer de bloedstroom die nodig is voor de smering van de genitaliën. Op den duur veroorzaakt het ook de atrofie van dit orgaan.

6. Blijf goed gehydrateerd

Deskundigen raden aan overdag voldoende vloeistof te drinken om het lichaam goed gehydrateerd te houden. Idealiter drink je dagelijks tussen 1,5 en 2 liter water om uitdroging te voorkomen.

7. Beheers je stressniveau

Soms zijn toestanden van angst of stress ook verantwoordelijk voor vaginale droogheid. Een goede optie is daarom een aftreksel te drinken van planten met ontspannende eigenschappen, zoals citroenmelisse, valeriaan, of linde.

Ook kun je kiezen voor wat ontspannende sporten of recreatieve activiteiten, waardoor je je geest kunt leegmaken en spanning kunt afbouwen.

Koppel is samen aan het ontspannen

8. Gebruik glijmiddelen op waterbasis

Een van de manieren om de vaginale wanden gehydrateerd en gesmeerd te houden is het gebruik van een glijmiddel op waterbasis. Idealiter is het natuurlijk, kleurloos en vrij van kleurstoffen of parfum.

Sommige bevatten hyaluronzuur, een element dat helpt om de pH van de vaginale wanden te hydrateren en te herstellen, en ook om deze weefsels te regenereren.

9. Zorg voor een evenwichtige voeding

Een volledige en evenwichtige voeding houdt de functies van het lichaam in optimale omstandigheden. Zo kunnen onder andere lavendelextract, anijs, peterselie, of vitamine C kunnen de symptomen van vaginale droogheid verlichten.

Isoflavonen zijn ook vaak erg behulpzaam en worden gevonden in venkel, lijnzaad, en ginseng.

10. Doe kegeloefeningen om vaginale droogheid tegen te gaan

Het in de juiste conditie houden van de bekkenbodemspieren draagt ook positief bij tot de vaginale gezondheid. Deze oefeningen verbeteren de doorbloeding van deze weefsels, waardoor vocht en smering toenemen.

Vaginale droogheid en medisch consult

Vaginale droogheid kan voor vrouwen een grote bron van verlegenheid zijn en dit wekt enige aarzeling op als je er met een arts over praat.

Hoewel het meestal geen belangrijke gevolgen voor de gezondheid heeft, veroorzaakt vaginale droogheid ongemak en onzekerheid. Daarom moet je, als je vragen of zorgen hebt , met een specialist overleggen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dizavandi FR, Ghazanfarpour M, Roozbeh N, Kargarfard L, Khadivzadeh T, Dashti S. An overview of the phytoestrogen effect on vaginal health and dyspareunia in peri- and post-menopausal women. Post Reprod Health. 2019 Mar;25(1):11-20. doi: 10.1177/2053369118823365. Epub 2019 Feb 20. PMID: 30786797.
 • Goncharenko, V., Bubnov, R., Polivka, J., Jr, Zubor, P., Biringer, K., Bielik, T., Kuhn, W., & Golubnitschaja, O. (2019). Vaginal dryness: individualised patient profiles, risks and mitigating measures. The EPMA journal10(1), 73–79. https://doi.org/10.1007/s13167-019-00164-3
 • Mares P, Hoffet M, Rousseau O, Ripart-Neveu S. La sécheresse vaginale [Vaginal dryness]. Rev Prat. 2001 Jan 31;51(2):155-8. French. PMID: 11252940.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.