Kan een kind met astma sporten?

Lichamelijke beweging helpt een kind met astma om voldoende te leren ademen. Sport kan dus kinderen helpen die aan deze aandoening lijden.
Kan een kind met astma sporten?

Laatste update: 28 januari, 2021

Kan een kind met astma sporten? Het is een van de eerste vragen bij gezinnen met kinderen die deze aandoening hebben. Veel kinderen met astma willen graag een ​​bepaalde sport spelen, maar hun ouders weten misschien niet of het veilig is voor een kind met deze aandoening.

Je moet kinderen met astma niet tegenhouden om deel te nemen aan de sporten die ze leuk vinden. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is lichaamsbeweging juist goed voor ze. Het kan helpen de ademhaling te verbeteren en hen te helpen een gezond gewicht te behouden.

Het is duidelijk dat je als ouder of verzorger altijd voorzichtig moet zijn en de omstandigheden moet evalueren waaronder de sportactiviteit zal worden uitgevoerd.

Andere voordelen van sporten voor een kind met astma zijn fysiek en mentaal welzijn, evenals een verbeterd zelfbeeld en zelfvertrouwen. Bovendien helpt deelname aan sportactiviteiten met andere kinderen aan het opbouwen van hun sociale vaardigheden.

Je moet er alleen wel voor te zorgen dat de astma onder controle is om te profiteren van alle bovengenoemde voordelen. Je moet ook altijd de nodige medicijnen bij de hand hebben en regelmatig op controle blijven gaan bij de dokter.

Wat is astma?

Astma is een chronische aandoening die overmatig hoesten, piepende ademhaling en moeizaam ademen of dyspneu veroorzaakt. Er zijn kinderen die deze symptomen vertonen wanneer ze aan fysieke activiteit beginnen, of kort nadat ze het hebben voltooid. Dit soort astma wordt inspanningsastma of sportastma genoemd.

Dit type astma belet een kind niet om aan sport te doen. Integendeel, het komt het kind juist ten goede om aan sport te doen. Het levert veel voordelen voor de gezondheid en heeft een positieve effect op de emotionele stabiliteit.

Het belangrijkste is dat het kind en zijn coach of trainer weten wanneer hij even moet stoppen om te rusten of om de training te staken voor de dag.

Aanbevolen sporten voor kinderen met astma

Er is een grote verscheidenheid aan sportieve en recreatieve activiteiten die kunnen worden uitgevoerd door kinderen met astma. De juiste activiteit is de activiteit die het kind het leukst vindt.

Anders zal het kind zijn of haar toestand gebruiken als excuus om te stoppen of op te geven. Het belangrijkste is dat het kind zich op zijn gemak voelt en van het tijdverdrijf kan genieten.

Meisje met inhaler

Afgezien van duiken met persluchttanks (wat niet wordt aanbevolen), kan een kind met astma in principe aan elke soort sport deelnemen. Sommige soorten sporten zijn minder astma-gevoelig dan andere, en we moeten voorzichtig zijn om de symptomen van een astma-aanval op tijd te herkennen.

Als de kinderen de fysieke eisen van de activiteit zelf tolereren, is het niet nodig om ze voor de activiteit met medicijnen te behandelen. Aan de andere kant, als er complicaties zijn, is de juiste voorbereiding dat de kinderen hun medicijn 10 minuten vóór het begin van de activiteit innemen.

De sporten die de meeste astmasymptomen veroorzaken, zijn die waarbij een langdurige inspanning vereist is. Zoals:

 • weerstandstraining
 • wielrennen
 • atletiek
 • klimmen
 • basketbal
 • rugby
 • voetbal
 • schaatsen of ijshockey

Deze sporten vereisen dat de spelers veel energie gebruiken met weinig mogelijkheden om te rusten.

Aan de andere kant zijn er sporten die minder vaak astma-aanvallen veroorzaken omdat ze periodes van inspanning en rust afwisselen. Zoals:

Uit het bovenstaande is duidelijk dat kinderen met astma gewoon kunnen sporten. Ze kunnen een normaal leven leiden en kunnen regelmatig naar school gaan zonder aanvallen en symptomen van de aandoening.

Aanbevelingen zodat een kind met astma kan sporten

 • Het is belangrijk dat het kind gedurende 15 minuten rustig opwarmt voordat het begint met fysieke activiteiten.
 • Vermijd koste wat het kost dat het kind tijdens een actieve astma-aanval sport.
 • Leeg de neusholtes. We moeten ervoor zorgen dat het kind voldoende door zowel de neus als de mond ademt.
 • Laat het kind rustig sporten, zodat het lichaam tijd heeft om zich aan te passen aan de bewegingen en het type ademhaling dat nodig is.
Dokter vertelt of een kind met astma kan sporten
 • Probeer indien mogelijk altijd koude en droge omgevingen te voorkomen, evenals vervuilde of besmette omgevingen. Je moet ook plaatsen vermijden waar rook aanwezig is.
 • Vermijd intense en langdurige training – vooral als het kind niet in de juiste fysieke conditie is of niet vertrouwd is met het niveau van inspanning dat de sport vereist.
 • Raadpleeg een specialist voor de behandeling van astma. Het kind moet, indien nodig, het voorgeschreven medicijn innemen voordat hij of zij aan fysieke activiteiten begint. Overweeg altijd de stappen die zorgverleners zouden kunnen nemen om een ​​aanval te voorkomen.

Kinderen met astma kunnen sporten op school zolang de leerkrachten op de hoogte zijn van de aandoening. Het schoolpersoneel moet het kind helpen zich op zijn gemak te voelen.

Lichamelijke activiteit is noodzakelijk voor de groei en de goede gezondheid van kinderen. Hen weerhouden van deelname aan activiteiten is een fout die we niet moeten maken. Beschouw sporten als onderdeel van hun behandeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.