Hoog cholesterol bij kinderen: oorzaken en behandeling

Een hoog cholesterolgehalte bij kinderen duidt niet altijd op een probleem. Lees meer over de oorzaken en behandeling in het artikel van vandaag.
Hoog cholesterol bij kinderen: oorzaken en behandeling

Laatste update: 04 juni, 2021

Gedurende lange tijd werd hoog cholesterol beschouwd als een ernstig gezondheidsprobleem, zowel bij kinderen als bij volwassenen. We weten nu echter dat dit in de meeste gevallen geen reden tot bezorgdheid is. Als het individu bepaalde levensstijlgewoonten en een gezonde gewichtssituatie handhaaft, zou dit geen blijvende schade aanrichten.

We weten ook dat de rol van voeding bij het reguleren van cholesterol beperkt is. Het is waar dat er voedingsmiddelen zijn die ervoor kunnen zorgen dat het cholesterolgehalte varieert. Toch zal de impact niet overdreven zijn. Als het individu echter een adequaat dieet combineert met fysieke activiteit, dan zal hij of zij betere resultaten behalen.

Hoog cholesterol bij kinderen

Oorzaken van hoog cholesterol

Zoals gezegd betekent een hoog cholesterol niet altijd problemen. Een toename van deze deeltjes kan worden veroorzaakt door genetische oorzaken, door bepaalde voedingscomponenten of door overgewicht. Het is echter belangrijk om te onderscheiden welk type lipoproteïnen het meest verhoogd zijn.

In het geval van een toename van HDL hoef je je niet al te veel zorgen te maken. Als de verhoging komt door LDL, dan moeten we voorzichtiger zijn. De meest voorkomende onderzoeken suggereren dat elk cardiovasculair risico zou kunnen voortvloeien uit een toename van geoxideerde VLDL-deeltjes. Deze zijn te vinden in de LDL-pool.

Om deze reden, in plaats van te streven naar het verlagen van het cholesterol als zodanig, moeten we ervoor zorgen dat ontstekings- en oxidatieprocessen worden gemoduleerd om de vorming van atheromateuze plaques te voorkomen.

Hoe hoog cholesterol bij kinderen te beïnvloeden?

Het is duidelijk dat, ongeacht hoe zorgwekkend het al dan niet is om cholesterol boven het normale niveau te hebben, er een reeks voedingsrichtlijnen is die het lipidenprofiel kunnen verbeteren. Zoals we al zeiden, is de impact van deze richtlijnen niet echt significant, tenzij we ze combineren met regelmatige lichaamsbeweging.

Het eerste dat duidelijk moet zijn, is dat het consumeren van verzadigd vet of cholesterol dat in voeding zit de plasmalipoproteïneniveaus niet verhoogt. Een regelmatige inname van omega 3-vetzuren verhoogt echter het HDL en verlaagt het totale cholesterol. Een onderzoek in Clinical Cardiology (Engelse link) levert bewijs voor dit effect.

Om voor voldoende inname van deze lipiden te zorgen, is het essentieel om vette vis, onbewerkte oliën en noten in je normale dieet op te nemen. Stel deze voedingsmiddelen echter niet bloot aan agressieve kookprocessen. Anders worden de vetten omgezet in transvetten, wat een negatief effect heeft op het lipidenprofiel en het cardiovasculaire risico.

Te vermijden voedingsmiddelen om hoog cholesterol bij kinderen te verlagen

Naast het bevorderen van de opname van omega 3-vetzuren, zijn er bepaalde producten die je moet vermijden om een hoog cholesterolgehalte bij kinderen te verlagen. Zoals hierboven vermeld, zijn transvetten in dit opzicht schadelijk. We vinden ze voornamelijk in ultrabewerkte industriële producten, gefrituurd voedsel en voeding in beslag.

Wanneer je voedsel kookt, heeft het altijd de voorkeur om minder agressieve methoden te gebruiken, zoals grillen, bakken, stomen of koken in water. Vermijd ook om met houtskool te grillen, omdat dit verbindingen produceert die giftig zijn voor het lichaam.

Gezonde voeding met omega 3-vetzuren voor kinderen met hoog cholesterol

Tegelijkertijd moet je zoveel mogelijk wegblijven van de consumptie van eenvoudige suikers. Deze elementen zijn in staat de energetische waarde van de voeding te verhogen en een invloed te hebben op de metabole gezondheid door overgewicht te bevorderen.

Obesitas kan een negatieve invloed hebben op het plasmacholesterol, een van de belangrijkste factoren bij veranderingen in het lipidenprofiel.

Hoog cholesterol bij kinderen is niet altijd een probleem

Voordat je je zorgen maakt over een hoog cholesterolgehalte bij kinderen, moet je eerst kijken naar de lichaamssamenstelling, het dieet en de levensstijl van het kind. Als we het hebben over een kind dat slank en lichamelijk actief is en regelmatig vis en groenten eet, hoef je je nergens zorgen over te maken.

Als we het echter hebben over iemand met een hoge blootstelling aan ultrabewerkte voedingsmiddelen, die ook sedentair is en geen groenten eet, dan neemt het risico op middellange termijn toe. De oplossing is echter in de meeste gevallen niet medicatie, maar een verandering van gewoonten.  Wellicht ook interessant voor jou

6 ideeën om te sporten met je kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
6 ideeën om te sporten met je kinderen

Een zittende levensstijl kan gewrichts- en posturale problemen veroorzaken bij kinderen. Daarom kan sporten met je kinderen veel voordelen bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rhoads JP, Major AS. How Oxidized Low-Density Lipoprotein Activates Inflammatory Responses. Crit Rev Immunol. 2018;38(4):333-342. doi: 10.1615/CritRevImmunol.2018026483. PMID: 30806246; PMCID: PMC6527110.
  • Nicholls SJ, Lincoff AM, Bash D, Ballantyne CM, Barter PJ, Davidson MH, Kastelein JJP, Koenig W, McGuire DK, Mozaffarian D, Pedersen TR, Ridker PM, Ray K, Karlson BW, Lundström T, Wolski K, Nissen SE. Assessment of omega-3 carboxylic acids in statin-treated patients with high levels of triglycerides and low levels of high-density lipoprotein cholesterol: Rationale and design of the STRENGTH trial. Clin Cardiol. 2018 Oct;41(10):1281-1288. doi: 10.1002/clc.23055. Epub 2018 Sep 28. PMID: 30125052; PMCID: PMC6489732.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.