Hoe kun je het neusje van een baby ontstoppen?

Hoe kun je het neusje van een baby ontstoppen?
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 07 augustus, 2018

Hoe kun je het neusje van een baby ontstoppen? Hier leggen we stapsgewijs uit hoe je het correct kunt doen.

Een verstopte neus kan ervoor zorgen dat baby’s zich ongemakkelijk voelen en moeite hebben met eten en slapen. Dit probleem is heel gewoon en kan veroorzaakt worden door allergieën en de griep.

Daarbij lopen baby’s vaker een virus op dan volwassenen.

Hoe kun je het neusje van een baby ontstoppen met een neuszuiger?

Aspiratie van de neus is een handige en gemakkelijke manier om een het neusje van een baby te ontstoppen. Om dit te doen heb je alleen een neuszuiger, een zoutoplossing (wat je thuis kunt maken of bij de drogist kunt kopen) en een tissue nodig.

Leer hoe je de neus van een baby kunt ontstoppen met de volgende stappen:

 • Leg de baby op zijn rug. Dien in beide neusgaten een of twee druppels zoutoplossing toe. Als je het liever thuis maakt, hoef je alleen een theelepeltje zout in een kopje warm water te mixen.
 • Laat de zoutoplossing een paar seconden inwerken. Als je de baby optilt zou het snot er zelf uit moeten komen lopen. Zo niet, dan kun je een neuszuigertje gebruiken.
 • Druk de neuszuiger voorzichtig maar stevig in het neusgat. Om het goed te laten werken, moet je het in het neusje van de baby stoppen en het slijm eruit zuigen. Wees niet bang om het in te brengen. De neusgaten van een baby zijn best diep en als je het er niet goed genoeg inbrengt, dan kun je er niets uit zuigen.
 • Leeg de neuszuiger door erin te knijpen, en gebruik een tissue om het neusje af te vegen. Maak de neuszuiger schoon met zeepsop en laat het ondersteboven drogen.
Het neusje van je baby schoonmaken

Andere tips bij het ontstoppen van het neusje van een baby

Er zijn nog andere handige en minder ingrijpende manieren om het neusje van een baby te ontstoppen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat je alleen een het neusje van een baby moet ontstoppen als het echt nodig is, bijvoorbeeld als er sprake van groen slijm is. Als je het niet zeker weet, geef je alleen twee of drie keer per dag een zoutoplossing.

Luchtbevochtiger

Een van de beste manieren om een neus te ontstoppen is met waterdamp. Je moet dit niet direct in het gezicht gebruiken, want het kan serieuze verbranding veroorzaken.

Een elektrische luchtbevochtiger wordt gebruikt om de lucht vochtig te houden, waarin het makkelijker is om slijm los te krijgen.

Gebruik nooit een wattenstaafje om het neusje van een baby schoon te maken.

Spray op basis van zoutoplossing

Sommige sprays zijn heel effectief bij het ontstoppen van het neusje van een baby en kunnen gebruikt worden om de neusgaten te bevochtigen, die uit kunnen drogen door het klimaat in huis.

Ook al is het gemakkelijk om te gebruiken, kunnen sommige sprays ingrediënten bevatten die niet geschikt zijn voor baby’s. Daarom is het belangrijk om altijd eerst met een kinderarts te overleggen.

Moeder leest dochter voor

Hoe voorkom je een verstopte neus?

Allereerst wordt het geadviseerd om borstvoeding te blijven geven, omdat pasgeboren baby’s zo antilichaampjes ontvangen. Het is ook erg belangrijk om de oorzaak van de verstopte neus te achterhalen, want dit bepaald welke behandeling het beste is.

Hier zijn een aantal tips om een verstopte neus bij baby’s te voorkomen:

 • De kamer waar de baby slaapt moet goed geventileerd en stofvrij zijn.
 • Volwassenen moeten niet roken waar de baby bij is.
 • Het klimaat in de kamer moet niet te droog of te vochtig zijn.
 • Als je een luchtbevochtiger in de kamer hebt, houd het goed schoon zodat het geen schimmels krijgt. Dit maakt de verstopping alleen maar erger.
 • Gebruik geen chemische luchtverfrissers of schoonmaakproducten die erg sterk zijn, omdat deze een allergische reactie kunnen veroorzaken.
 • Huisdieren kunnen ook allergieën veroorzaken.
 • Vermijd airconditioning en verwarming. Verwarming maakt de lucht droog, en zelfs het gebruik van een ventilator kan een probleem zijn. Een elektrische luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid te verbeteren.

Nu je weet hoe je het neusje van een baby kunt ontstoppen, moet je veel geduld hebben. Het kan een heel onplezierig probleem zijn voor hem.

Maak zijn neusje altijd langzaam en voorzichtig schoon. Het is het beste om dit voor de borstvoeding te doen om hem te helpen om goed te drinken, of voor het slapengaan zodat hij niet wakker wordt door zijn verstopte neusje.

Als hij oud genoeg is, vergeet dan niet om hem voldoende water te laten drinken. Dit kan ook helpen om een verstopping te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.