10 trucjes om kinderen te leren hun oren schoon te maken

Kinderen leren hun oren schoon te maken is belangrijk om vervelende oorsmeerpropjes te voorkomen. Een goede hygiëne is de sleutel. Lees verder voor meer informatie.
10 trucjes om kinderen te leren hun oren schoon te maken
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 12 februari, 2024

Iedereen heeft oorsmeer in zijn oren, maar sommige ouders merken het op bij hun kinderen en overwegen om ze te leren hun oren schoon te maken. Oorsmeer zit in de gehoorgang om een functie te vervullen en te voorkomen dat infecties, schade door wind of kou of bepaalde insecten binnendringen.

Hoe kun je kinderen leren hun oren schoon te maken?

Oorsmeer is gezond (Engelse link) voor de oren van kinderen, omdat het ze beschermt , smeert en antibacteriële eigenschappen heeft. Bovendien bevat het enzymen die de groei van bacteriën en schimmels tegengaan. Het vangt zelfs stof- en vuildeeltjes op die het oor binnendringen.

1. Leer kinderen hun oren schoonmaken als een spel

Een van de leukste en meest didactische manieren om gewoontevorming bij kinderen aan te leren is door middel van spelletjes. Deze vormen een belangrijk onderdeel van het leerproces.

Kinderen leren op een heel andere manier dan volwassenen, omdat hun verbeelding er erg bij betrokken is. Speelse activiteiten brengen de logische en creatieve delen van de hersenen bij elkaar.

2. Vermijd wattenstaafjes

Het is geen veilige procedure om wattenstaafjes te gebruiken en in de oren van kinderen te doen. Zachte voorwerpen kunnen een trommelvlies scheuren of oorsmeer verder in het trommelvlies duwen, waardoor het klontert en het gehoor blokkeert.

A cotton swab near a child's ear.
Wattenstaafjes, spelden of andere dergelijke voorwerpen kunnen de oorsmeervorming verergeren en zelfs de gehoorgang beschadigen.

3. Weg met huismiddeltjes

Oorsmeer verwijderen met huismiddeltjes is niet veilig om thuis te doen. Er zijn specifieke gevallen die de aandacht van een medische professional vereisen. Daarnaast wordt het gebruik van objecten die ingebracht moeten worden, oorkaarsen, peroxide, warmtetherapieën of pasta’s die thuis gebruikt worden niet aanbevolen (Engelse link).

4. Profiteer van de tijd in bad

De beste aanbeveling is om alleen water te gebruiken om de oren te spoelen. Daarom is tijd in bad een ideaal moment om kinderen te leren hoe ze hun oren moeten wassen. Indien nodig kan zeep samen met warm water gebruikt worden tijdens het badderen. Het schoonmaken van het gebied moet echter niet overmatig zijn – één keer per week is genoeg.

5. Geef het goede voorbeeld

Als kinderen nog jong zijn, hebben ze de neiging om alles na te doen wat volwassenen doen. Dit is een zeer nuttige bron om gebruik van te maken bij het lesgeven. Net zoals je ze leert hoe ze hun tanden moeten poetsen door te imiteren, kun je hetzelfde doen voor het correct spoelen en wassen van hun oren.

6. Vermijd irriterende methoden

Als je een nieuwe gewoonte probeert aan te leren en kinderen wilt leren hun oren te wassen, kun je het beste een prettig en plezierig moment creëren. Vermijd daarom elk soort product dat agressief of irriterend kan zijn voor de huid van het kind. Gewoon zeep en water zijn voldoende voor een goede hygiëne.

7. Overdrijf de hygiëne niet

Oorsmeer wordt pas een probleem als het slechthorendheid of andere gerelateerde symptomen veroorzaakt. Om te voorkomen dat de diepe gehoorgang volloopt met dode huidcellen, bewegen deze huidcellen zich naar buiten. Dat wil zeggen dat het meeste oorsmeer spontaan uit de uitwendige gehoorgang (Engelse link) komt.

A person applying a spray to a child's ear.
Het is niet nodig om de oren elke dag schoon te maken, omdat het lichaam dit zelf doet door het oorsmeer naar buiten te verdrijven.

8. Gebruik vochtige doekjes

Dezelfde vochtige doekjes die meestal gebruikt worden voor babyhygiëne zijn een aanrader om het leren voor kinderen gemakkelijker te maken. Deze zijn samengesteld uit cosmetica en zeep, dus ze zijn handig voor het schoonmaken (Engelse link) van de oren. Houd in gedachten dat ze niet diep moeten worden ingebracht, maar alleen aan de buitenkant om vuil weg te slepen.

9. Droog de oren op de juiste manier

Hoewel spoelen met water en zeep belangrijk is om de hygiëne van de oren te handhaven, is drogen daarna ook belangrijk. Dit helpt om infecties door achtergebleven vocht of ongemak in de toekomst te voorkomen. De buitenste delen van het oor, d.w.z. alle delen van de oorschelp, moeten worden gedroogd. Steek de handdoek echter niet in de gehoorgang.

10. Kinderen motiveren en aanmoedigen om hun oren schoon te maken

Een goede manier om kinderen te leren hun oren schoon te maken is door ze te motiveren om het zelf te doen en ze te feliciteren als het ze lukt. Dit wekt voldoening bij hen op en moedigt hen aan om het opnieuw te doen.

Motivatie is een van de acties die het meest bijdraagt aan het doel van het opvoeden van kinderen, omdat het een positieve houding stimuleert bij alle acties die ze gedurende de dag doen.

Kinderen leren hun oren schoon te maken

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan uit te leggen hoe belangrijk het is om hun oren correct en regelmatig te reinigen. Daarnaast is het belangrijk om consequent en geduldig te zijn bij het instrueren en aanleren van nieuwe gewoonten bij kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aaron K, Cooper TE, Warner L, Burton MJ. Ear drops for the removal of ear wax. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 25;7(7):CD012171. doi: 10.1002/14651858.CD012171.pub2. PMID: 30043448; PMCID: PMC6492540.
  • Clegg AJ, Loveman E, Gospodarevskaya E, Harris P, Bird A, Bryant J, Scott DA, Davidson P, Little P, Coppin R. The safety and effectiveness of different methods of earwax removal: a systematic review and economic evaluation. Health Technol Assess. 2010 Jun;14(28):1-192. doi: 10.3310/hta14280. PMID: 20546687.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.