Het belang van badtijd: praktische tips

Voor kinderen is badtijd een belangrijk onderdeel van hun persoonlijke hygiëne. Je moet hier een aangename tijd van maken om gezonde leefgewoonten aan te moedigen. Hieronder geven we enkele tips om dit mogelijk te maken.
Het belang van badtijd: praktische tips
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 02 juni, 2019

Ken jij het belang van badtijd? Badtijd kan precies het juiste moment zijn om de banden met onze kinderen aan te halen en hun zelfstandigheid te stimuleren. Profiteer van deze tijd en maak er een leuk en plezierig moment van.

Om dit te doen, moet je weten wanneer het de beste tijd is om je kleintjes in bad te doen en hoe lang de badtijd moet duren. Hier vindt je nuttig advies om je kinderen in bad te doen.

Het belang van badtijd voor kinderen

Om de gezondheid van kinderen te behouden, is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd goede gewoonten voor persoonlijke hygiëne te ontwikkelen. Dit helpt enorm als het gaat om het voorkomen van verschillende ziektes. Dat is wat badtijd zo belangrijk maakt.

Baden is een hygiënemiddel die van vitaal belang is bij het wegwerken van ziektekiemen en bacteriën. Tegelijkertijd is het ook een goede manier om bij te dragen aan het gevoel van zelfstandigheid van kinderen.

  • Zodra baby’s 6 maanden oud zijn, wordt badtijd een gelegenheid voor plezier en spel.
  • Vanaf slechts één jaar oud, kunnen baby’s gaan deelnemen aan hun eigen persoonlijke hygiëne.
  • Op driejarige leeftijd kunnen ze nog zelfstandiger worden.

Tips voor het baden van kinderen

Veel kinderen willen niet alleen in bad zitten, vooral als ze jonger zijn dan 3 jaar. Om die reden is het goed om ze te vragen of ze het gezelschap van een speeltje of pop willen hebben om ze op die manier te overtuigen om in bad te gaan.

Je kunt je kinderen zelf een spons laten gebruiken. Op deze leeftijd zijn ze zich meer bewust van hun lichaam en willen ze vaak zichzelf wassen. Een ander waardevol advies is om neutrale shampoo te gebruiken en in kleine hoeveelheden.

Je vindt hieronder meer tips om je te helpen om het meeste uit badtijd te halen.

Kies het juiste tijdstip

Hoewel het instellen van een exacte tijd voor badtijd geen noodzaak is, kun je andere activiteiten gebruiken als referentie om een routine te helpen vaststellen, bijvoorbeeld na het avondeten en voor het slapen gaan.

Op deze manier weet je kind wanneer het tijd is om in bad te gaan. Het is belangrijk om deze routines aan je kinderen duidelijk te maken. Het helpt ze om hun identiteit op te bouwen en biedt stabiliteit in deze fase van constante groei en ontdekking van nieuwe dingen.

Weten welke gebieden wel en welke gebieden niet gewassen moeten worden

Het haar van een kind wordt gewassen

Vanaf de leeftijd van drie kunnen ouders hun kinderen hun eigen buik, armen en benen laten wassen, met behulp van hun eigen spons. Je moet echter nog steeds verantwoordelijk zijn voor het wassen van meer gevoelige zones.

Bijvoorbeeld de oren. Je mag nooit iets in het oor van een kind inbrengen en je moet altijd goed spoelen. Hetzelfde geldt voor de neus. Je kunt deze met een spons en een zoutoplossing schoonmaken.

Het belang en de gevaren als het om badtijd gaat

Het komt vaak voor, als er niet de juiste maatregelen getroffen zijn, dat er tijdens badtijd ongelukken gebeuren. Om ongelukken te voorkomen, moet je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen.

  • Allereerst, wanneer je kind in bad opstaat, dan moet je altijd zijn of haar hand vasthouden om uitglijden te voorkomen. Plaats indien mogelijk voor nog meer veiligheid een anti-slipmat of stickers op de bodem van het bad.
  • Houd tegelijkertijd alle elektrische apparaten uit de buurt van het bad en laat je kind nooit alleen in het water liggen.
  • Zelfs de kleinste afleiding kan in een ernstig ongeval eindigen. Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt meeneemt naar de badkamer voordat je aan de slag gaat.

Vanaf slechts één jaar oud, kunnen baby’s gaan deelnemen aan hun eigen persoonlijke hygiëne. Op driejarige leeftijd kunnen ze nog zelfstandiger worden.

Het belang van badtijd: spelletjes en experimenten

Als je kind al naar school gaat, profiteer dan van deze tijd om te vragen hoe het op school gaat of om vragen te stellen over zijn of haar vriendjes. Op deze manier versterk je banden en moedig je vertrouwen en veiligheid aan.

Dit moment vormt ook de perfecte fase om nieuwe dingen, spelletjes en experimenten te leren. Als je bijvoorbeeld de motorische vaardigheden van je kind wilt verbeteren, leer je kind dan om zonder te morsen water uit een fles in een kopje te doen. Of leer je kind de namen van nieuwe lichaamsdelen.

Pas de watertemperatuur aan

Om brandwonden te voorkomen, moet je de watertemperatuur aanpassen en ervoor zorgen dat deze onder de 37 graden is. Om de watertemperatuur te testen, steek je je elleboog of de onderkant van je pols in het water. Zorg ervoor dat het water warm aanvoelt, maar niet heet.

Hoe lang moet de badtijd duren?

Meisje in bad met een waterstraal

Het is aan jou hoeveel tijd je aan badtijd wilt besteden. Het hoofddoel moet echter de hygiëne van je kind zijn en niet de specifieke hoeveelheid tijd die hij in het water doorbrengt. Kinderen zijn vatbaar voor verkoudheden. Zorg er dus voor dat de badtijd niet te lang duurt.

Wanneer zijn kinderen oud genoeg om alleen in bad te gaan?

Tegen de tijd dat kinderen 6 jaar oud zijn, kunnen de meesten zichzelf wassen, wat betekent dat je ze hun privacy kunt geven. Je moet echter nog steeds een zekere mate van controle uitoefenen. Vertel je kind bijvoorbeeld hoe lang hij of zij in het water kan blijven en zorg ervoor dat hij of zij zich op de juiste manier wast.

Badtijd zou voor kinderen geen saaie of onplezierige activiteit moeten zijn. Integendeel, de routine moet het kinderen mogelijk maken om geleidelijk de verantwoordelijkheid op zich te nemen om voor hun eigen persoonlijke hygiëne te zorgen.

Wees creatief en vervul deze taak dus met aanstekelijk enthousiasme!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.