Jeukende oren bij kinderen: oorzaken en behandeling

Jeukende oren zijn vaak het gevolg van hygiëneproblemen, allergieën, en infecties. Gelukkig is het mogelijk om deze situaties te voorkomen en te behandelen.
Jeukende oren bij kinderen: oorzaken en behandeling

Laatste update: 22 december, 2022

Jeukende oren bij kinderen, of ooreczeem, bestaan uit ontsteking en schilfering van de opperhuid – de buitenste huidlaag – in het buitenoor. Dermatitis veroorzaakt roodheid en wordt vaak gecompliceerd als kinderen ongebreideld aan de plek krabben om de jeuk te verlichten.

Dit is een aandoening die vooral veroorzaakt wordt door allergieën, virale infecties, bacteriën, schimmels en zelfs een gebrek of overdaad aan hygiëne. In feite zijn de laatste twee, zo wijzen specialisten erop, de meest voorkomende oorzaken, vooral tijdens de kinderjaren.

Onvoldoende hygiënische gewoonten: de oorsprong van jeukende oren bij kinderen

Slechte oorhygiëne leidt tot ophoping van oorsmeer. Dit is een kleverige en gelige substantie die het oor zelf afscheidt om het vuil dat van buiten naar binnen komt te smeren en schoon te maken.

Er zijn moeders die huiverig zijn voor het schoonmaken van de oren van hun kinderen, omdat ze weten dat in deze kwetsbare zone een groot deel van de goede werking van het gehoorzintuig wordt ondersteund. Als gevolg van deze angst staan veel ouders daarom toe dat de oren van hun kleintjes zich met oorsmeer ophopen, wat tot vervelende jeukende oren leidt.

Jeukende oren bij kinderen

Aan de andere kant zijn er andere moeders die het niet kunnen aanzien dat de oren van hun kinderen met oorsmeer zitten en ernaar streven ze steeds schoon te houden. Overmatige en onjuiste hygiëne veroorzaakt ook het ontstaan van oorsczeem.

Andere veel voorkomende oorzaken van jeukende oren bij kinderen

Soms kunnen jeukende oren een symptoom zijn van een infectie in de gehoorgang. Bacteriën, virussen en schimmels kunnen verantwoordelijk zijn voor deze aandoening, meestal na een verkoudheid of griep.

Zwemmersoor is een van de klassieke infecties die jeukende oren bij kinderen veroorzaken. Het ontstaat meestal wanneer water in de gehoorgang vast komt te zitten na zwemmen in de zee of in een zwembad. Dit zorgt meestal voor vocht in het oor en bevordert de groei en het binnendringen van ziektekiemen.

Oorontstekingen moet je door een gezondheidsdeskundige laten beoordelen en behandelen. Meestal schrijft men gemedicineerde oordruppels voor om het ongemak te verlichten.

Bij oudere kinderen is het gebruik van bijvoorbeeld koptelefoons een veel voorkomende oorzaak van jeukende oren. In de meeste gevallen leiden koptelefoons tot meer ophoping van oorsmeer en vuil en tot irritatie door het directe effect op de wanden van de oren.

In deze gevallen kan het verminderen van de frequentie van het koptelefoongebruik effectief zijn om jeukende oren te verminderen. Als de jeuk echter aanhoudt of er komen andere symptomen bij, moet je medische hulp zoeken.

Hoe mag je kinderoren niet schoonmaken?

Kinderen moet geleerd worden dat het oor een heel gevoelig en teer plekje is. Daarom moeten ze hun oren niet schoonmaken door er hun vinger in te steken of met hun vingernagel over de huid te schrapen om oorsmeer te verwijderen.

Bovendien is het gebruik van wattenstaafjes niet aan te bevelen, vooral niet bij kinderen. Verkeerd gebruik ervan kan namelijk het trommelvlies perforeren. Ook kan het otitis of een andere kwaal veroorzaken. De bekende wattenstaafjes veroorzaken ook vaak de vorming van propjes als ze, in plaats van de substantie te verwijderen – zoals de bedoeling is – deze verder naar binnen drukken tot de gehoorgang verstopt en een slecht gehoor veroorzaakt.

Er zijn er ook die verdunde alcohol met gedistilleerd water of parfum gebruiken om de plek te ontsmetten. Dit is echter een maatregel die specialisten afraden.

De buitenkant van het oor schoonmaken met een zacht, nat doekje is een gezonde en ongevaarlijke manier om efficiënte ontsmetting te bereiken.

Vermijd jeukende oren bij kinderen met een goede reiniging

De oren van kinderen moet je regelmatig schoon maken. Een goede manier is om dat tijdens het dagelijkse bad te doen. Zo kun je het zogenaamde ooreczeem namelijk helpen voorkomen. Bovendien moet je oppassen dat je de huid niet beschadigt en geen kracht in de gehoorgang uitoefent.

Neem een zacht, dun doekje en was het met veel water en zeep. Spoel het dan uit en wring het uit zodat het alleen nog vochtig is. Wikkel het daarna om een van je wijsvingers en ga ermee over de ooropening. Als er veel oorsmeer zit, gebruik dan een ander deel van het doekje en doe dezelfde procedure tot de plek schoon is.

Een baby wil zijn oor aanraken

Laatste tips om oorseczeem te voorkomen

Om te voorkomen dat je kind last krijgt van jeukende oren, hoef je alleen maar deze tips op te volgen:

  1. Ontsmet de oren van je kind regelmatig.
  2. Maak het oorsmeer schoon met een schone, vochtige, dunne, zachte doek.
  3. Steek niet je vinger of een ander element in de gehoorgang om oorsmeer te verwijderen.

Bedenk ook dat jeukende oren bij kinderen vaak het gevolg zijn van slechte hygiënische gewoonten. Ze kunnen echter ook door een infectie veroorzaakt worden.

Als je kind klaagt over oorpijn, je merkt dat het gebied rond het oor pijn doet, of je ziet veranderingen in de kleur en textuur van het oorsmeer, ga dan onmiddellijk met je kind naar de dokter. Het is gebruikelijk dat de jeuk en het ongemak veroorzaakt worden door een soort infectie die bepaalde zorg en een specifieke behandeling vereist. Wellicht ook interessant voor jou

3 Huismiddeltjes tegen oorpijn bij kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
3 Huismiddeltjes tegen oorpijn bij kinderen

Wist je dat er huismiddeltjes zijn tegen oorpijn bij kinderen? We vertellen je hoe je verlichting kunt geven bij dit probleem.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.