Hoe maak je de oortjes van je kind schoon?

Het lijkt zo handig om de oortjes met een wattenstaafje schoon te maken, maar dit is niet de goede manier. Hoe dan wel lees je hier.
Hoe maak je de oortjes van je kind schoon?

Laatste update: 30 december, 2018

Oorsmeer is een beschermende substantie. Maar wanneer het in overmatige hoeveelheid aanwezig is, veroorzaakt het proppen in de oren die erg vervelend zijn. Daarom is het leren van het schoonmaken van de oortjes van een kind belangrijk. Het is trouwens heel gemakkelijk om te doen.

Het oor is verdeeld in drie delen. Het externe deel is de oorschelp. De oorschelp is verbonden met het binnenoor via de gehoorgang, die door het trommelvlies in het middenoor gaat.

In de huid van de gehoorgang zijn speciale klieren die smeer produceren, of cerumen zoals het ook wordt genoemd. Deze substantie bereikt langzaam de opening van het buitenoor, waar het naar buiten komt of eruit loopt tijdens een badje.

Hoe maak je de oortjes van je kind schoon?

Wanneer het lichaam zelf de oorsmeer niet uitdrijft, hoopt deze gelige, kleverige substantie zich op en kan deze de gehoorgang verstoppen. De gevolgen daarvan kunnen zijn:

  • verminderd gehoor
  • duizeligheid
  • reisziekte of misselijkheid bij bewegingen

Het is onwaarschijnlijk dat een pasgeborene vieze oortjes heeft. Oppervlakkig schoonmaken is dan ook meestal genoeg.

Na verloop van tijd is het echter belangrijk om te leren hoe je de oortjes van een kind moet schoonmaken om problemen te voorkomen. Als je hiermee namelijk iets te enthousiast aan de gang gaat, kan je daarmee de gezondheid van je kind schaden.

Het schoonmaken van de oren van een kind gebeurt vanaf de buitenkant van de gehoorgang. Tijdens het badje kun je het smeer dat je aan de buitenkant van het oor ziet met een nat doekje of tissue verwijderen.

Er mag geen enkel type voorwerp in het oor worden ingebracht. Als je vindt dat er wel erg veel smeer in het oortje zit, kun je beter je (kinder)arts raadplegen. Die kan kijken of er een prop zit en andere mogelijke problemen uitsluiten.

Wanneer voorwerpen zoals wattenstaafjes in het oor worden gebracht, bestaat het risico dat je de smeer verder het oor in drukt en er juist een prop wordt gevormd.

Oortjes schoonmaken kun je beter niet met wattenstaafjes doen

Bovendien is het gevaar van beschadiging van het trommelvlies groot. Als je baby tijdens het schoonmaken een onverwachte beweging maakt, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Als het voorwerp ook nog eens scherp is, zoals een tandenstoker of haarspeld, zal de schade nog groter zijn.

Omdat het gehoorkanaal bij kinderen heel dun is, kan het inbrengen van voorwerpen in het oor tot gevolg hebben dat de buitenste laag van de huid wordt afgeschraapt. Als afweermechanisme neemt dan de smeerproductie toe, wat een probleem kan worden.

Hoe kun je binnenin het oor komen?

De opeenhoping van smeer in het oor kan op verschillende manieren worden opgelost. En geen van deze manieren is traumatisch of riskant.

  • Een manier om de oren van een kind schoon te maken is door minerale olie, olijfolie of glycerine te gebruiken. Twee of drie druppeltjes verzachten het smeer en laten het gemakkelijk het oor uitlopen.  Twee of drie druppeltjes warme paraffineolie inbrengen wordt ook wel aanbevolen.
  • Om het oor schoon te maken kun je ook een theelepel zout oplossen in een half kopje water. Doe een paar druppeltjes in het oor, laat het zitten en draai daarna het hoofdje van het kind om de oplossing eruit te laten lopen.
  • Een andere aanbeveling is om zuurstofrijk water te verwarmen of een infusie van kamille te maken. Plaats de warme druppels in het oor en wacht tot de smeer eruit begint te lopen.

Als het smeer er nog steeds niet uitkomt, of als het oor pijnlijk wordt, moet je je arts raadplegen.

De oortjes van een kind schoonmaken wanneer hij in bad gaat

De oortjes van een kind schoonmaken wanneer hij in bad gaat

Je kunt de consistentie en kleur van het oorsmeer van je kind het handigst controleren wanneer hij in badje gaat. Het moet dun, lichtgeel of bijna oranje zijn. Als het dik en donker is, moet je een bezoek aan de (kinder)arts plannen om elk mogelijk probleem uit te sluiten.

Watten of doekjes met wat zeepwater zijn handig voor het schoonmaken van de uitwendige delen van het oor. In beide gevallen moet je proberen het hoofdje van de baby opzij te houden en van binnen naar buiten wassen.

Als je kind tijdens het badderen water in zijn oortjes krijgt, moet je zijn hoofdje naar beide zijden draaien om het water te verwijderen. Dit en het afdrogen met een handdoek zal voldoende zijn.

Het wordt aanbevolen om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat er water in de gehoorgang komt.

Als er nog steeds water in het oortje zit, moet je je vertrouwen stellen in de kleine haartjes in de gehoorgang. Ze voorkomen namelijk dat het water het midden- of binnenoor binnendringt.

Bij pasgeborenen is het schoonmaken van het oor nog geen routineklus. Naarmate de maanden verstrijken, zal het vaker nodig zijn de oortjes schoon te maken. En zo zullen ouders vanzelf leren om het goed te doen totdat het kind weet hoe hij zelf zijn oren moet schoonmaken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.