Ontdek deze leuke weetjes over melktanden

Ken je deze leuke weetjes over melktanden? Lees verder en leer meer over de eerste tandjes van je kleintje.
Ontdek deze leuke weetjes over melktanden

Laatste update: 10 oktober, 2021

In dit artikel delen we verschillende leuke weetjes over melktanden die de moeite waard zijn om in overweging te nemen. Want om de mond van je kleintje goed te kunnen verzorgen, is het belangrijk iets te weten over de structuren waaruit hij is opgebouwd.

In het volgende artikel kom je te weten wanneer de tijdelijke tanden gevormd worden, hoeveel het er zijn, en waarvoor ze dienen. Ook vertellen we je hoe je ze moet verzorgen om de mondgezondheid van kinderen op peil te houden.

De melktanden beginnen zich te vormen in de baarmoeder

De tanden van een kind beginnen zich te vormen als de baby in de baarmoeder in ontwikkeling is. Het proces begint tussen de zesde en achtste week van de zwangerschap en gaat de hele zwangerschap door.

Op het moment van de geboorte zitten de melktanden al vast in de kaken, waar ze blijven tot het moment van doorkomen. Als baby’s uit de baarmoeder komen, zijn de tanden niet zichtbaar in de mond, maar ze zijn er wel, verborgen onder het tandvlees.

Dit is een van de leuke weetjes over melktanden die belangrijk zijn om te weten. Door te weten dat de tanden tijdens de zwangerschap al gevormd worden, kunnen we ze vanaf het begin de aandacht geven die ze nodig hebben.

Hoe? Door goede voeding tijdens de zwangerschap. Het eten van een gevarieerd en evenwichtig dieet, met voldoende calcium, fosfor, vitaminen en eiwitten, helpt de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor de mineralisatie van de zich vormende tanden te verzekeren.

Doorkomen van de melktanden

Melktanden beginnen door te komen wanneer baby’s 6 tot 8 maanden oud zijn. In werkelijkheid is deze leeftijd een schatting, want elk kind heeft zijn eigen groeitempo. Bij sommige kleintjes verschijnen de tanden eerder en bij andere duurt het langer. Het proces eindigt meestal rond de leeftijd van 3 jaar.

Voor het verschijnen van de tand in de mond moet zijn kroon door het tandvlees breken en zich een weg banen naar de mondholte. Dit is een ongemakkelijke tijd voor sommige kinderen en het is gebruikelijk dat ze zich geïrriteerd en nerveus voelen.

Andere symptomen, zoals overmatig kwijlen, de behoefte om alles in hun mond te stoppen, plotseling huilen, en slaapproblemen kunnen in dit stadium ook optreden. Het is een uitdaging voor volwassenen om hun kleintjes tijdens dit proces met veel liefde en geduld te begeleiden.

20 tandjes

Ook op onze lijst van leuke weetjes over babytanden staat het aantal tandjes dat ze hebben. En het is een feit dat het aantal tijdelijke en blijvende tanden niet hetzelfde is; baby’s hebben 20 melktanden, maar uiteindelijk 32 blijvende tanden .

De 20 melktanden zitten in beide kaken: 10 in de bovenkaak en 10 in de onderkaak. In elke boog zijn er 5 tandjes rechts en 5 links van de middellijn. Er zijn 8 snijtanden – 4 centrale en 4 laterale – 4 hoektanden, en 8 kiezen.

Hoe zien melktanden eruit?

Het uiterlijk van tijdelijke tanden is ook een van de leuke weetjes over melktanden. Hun kleur is veel witter en hun grootte is kleiner dan die van permanente tanden.

  • De tanden hebben een zichtbaar deel dat in de mondholte zit, dit noemen we de kroon. Een ander deel zit in het bot, bedekt door het tandvlees. Dit is de wortel. Het doel van de wortel is de tanden op hun plaats te houden.
  • De uitwendige structuur die de kroon van de gebitselementen bedekt is het glazuur, dat een hard weefsel is dat ze beschermt.
  • Binnenin zit het tandbeen, de meest uitgebreide laag, met een hardheid die lijkt op die van bot.
  • Het binnenste gedeelte is de pulpa, waar de zenuwuiteinden en bloedvaten zich bevinden.

Deze laatste twee weefsels komen zowel in de kroon als in de wortel voor.

Waarvoor dienen melktanden?

Hoewel veel volwassenen anders denken, zijn melktanden erg belangrijk voor kinderen.

Ze zijn essentieel voor kauwen, eten en spreken, want ze zijn betrokken bij de uitspraak van verschillende fonemen. Ze hebben ook een sociale en esthetische rol, want kinderen drukken zich uit en verhouden zich tot anderen door te glimlachen.

Tegelijk hebben ze als zeer waardevolle functie de ruimte vrij te houden voor de definitieve tanden die zich in de kaken ontwikkelen. Daarom fungeren de melktanden, wanneer ze doorkomen, als geleiders die de juiste plaatsing van de blijvende tanden mogelijk maken.

Wanneer vallen ze uit?

Net als bij het doorkomen hangt het moment waarop de melktanden uitvallen om vervangen te worden door de blijvende tanden af van elk kind. In het algemeen begint het proces tussen 5 en 6 jaar en eindigt het rond de leeftijd van 12-13 jaar. Dit gaat gepaard met de groei van de kaken.

De blijvende tanden nemen de wortels van de melktanden weer op, die beginnen te bewegen tot ze uitvallen. Dan verschijnt de blijvende tand in de mond om de tand die uitgevallen is te vervangen. Tijdens deze periode bestaan beide soorten tanden naast elkaar in de mond, daarom heet het een gemengd gebit.

De noodzaak om voor melktanden te zorgen

Nu je deze leuke weetjes over melktanden kent, zul je begrijpen hoe belangrijk het is deze tanden gezond te houden. Ze spelen een heel belangrijke rol in het leven van onze kleintjes.

De zorg voor de gebitselementen van een kind moet beginnen bij de conceptie, met goede voeding van de moeder tijdens de dracht en goede verloskundige controles. Als de baby geboren is, is het tijd voor de ouders om verder voor de gezondheid van de mondholte te zorgen.

Mondhygiëne moet al beginnen voordat de tanden verschijnen, door het tandvlees met een schoon, nat gaasje schoon te maken. Dan, als de tanden verschijnen, is het belangrijk ze te gaan poetsen.

Volwassenen moeten voor de mondhygiëne van hun kinderen zorgen tot ze in staat zijn het zelf te doen, wat ongeveer gebeurt na de leeftijd van 6 jaar. Daarna moeten ze toezicht op ze houden en ze in de gewoonte begeleiden.

Vanaf het verschijnen van de tanden is het belangrijk voor een goede mondhygiëne te zorgen, met een tandenborstel en de hoeveelheid tandpasta die bij hun leeftijd past, en dit aan te vullen met het gebruik van flosdraad. Bovendien is het essentieel dat kinderen voedzaam eten en voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte vermijden.

Voorkom complicaties

Regelmatige bezoeken aan de kinderarts en tandarts vanaf het eerste levensjaar helpen veel problemen in de mond te voorkomen.

Door de kaakgroei en het doorkomen van tanden en kiezen te controleren, de aanwezigheid van schadelijke gewoonten op te sporen en mondziekten vroegtijdig te diagnosticeren kan elke aandoening op tijd worden aangepakt. Zo worden complicaties en moeilijkere of ingewikkelder behandelingen vermeden.

Daarom moeten volwassenen zorg dragen voor de mondgezondheid van hun kinderen. Zo kunnen de kleintjes tijdens hun kinderjaren met een gerust hart glimlachen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pillaca Maricella, Medina (2017) Desarrollo de la dentición fase intrauterina, erupción evolución de las denticiones temporales y permanentes.
  • Salazar Fernández, Cinthia Pamela. (2020) Crecimiento craneofacial y desarrollo de las arcadas dentarias.
  • Olivera del Río, Juan. Manual de Anatomía dental y pulpar de dientes primarios. Ediciones Uleam. Ecuador. Año 2018.
  • Vila, Rafael Esponda. Anatomía dental. UNAM, Dirección General de Publicaciones y Fomento Editorial, 2020.
  • Cubas, César Díez. Anatomía Dental para higienistas de atención primaria. Vision Libros, 2005.
  • Ruiz Intriago, Bélgica Johana. Importancia de la preservación de dientes temporarios en niños. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Aimituma Tairo, Katiuscia. (2019) Desarrollo y erupción dentaria.
  • Ayala Pérez, Yolanda, Leyanis de la Caridad Carralero Zaldívar, and Beatriz del Rosario Leyva Ayala. La erupción dentaria y sus factores influyentes. Correo Científico Médico 22.4 (2018): 681-694.
  • Pentón, Armando San Miguel, Olga Lidia Véliz Concepción, and Raiza Zenaida Escudero Alemán. Erupción dentaria,¿ está todo dicho?. Acta Médica del Centro 11.1 (2017): 72-75.
  • de la Teja Ángeles, Eduardo. Erupción dentaria. (2019).
  • Yange Flores, Kelvin Enrique. Estado nutricional y erupción dentaria. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.