Wat is confusional arousal bij kinderen?

Confusional arousal bij kinderen is een aandoening die ervoor zorgt dat ze gedesoriënteerd wakker worden en zelfs met verminderde mentale vermogens.
Wat is confusional arousal bij kinderen?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag gaan we het over confusional arousal bij kinderen hebben. Een aantal ouders vinden het heel moeilijk om hun kinderen ‘s avonds naar bed te krijgen.

Sommige kinderen zijn angstig en vinden het moeilijk om in slaap te vallen en ‘s ochtends wakker te worden en sommige kinderen worden zelfs gedesoriënteerd wakker. Dit kan te wijten zijn aan de aandoening die als ‘confusional arousal’ bekend staat, die we hieronder zullen bespreken.

Als een kind wakker wordt alsof het nog slaapt, dan kan het aan deze aandoening lijden. Volgens de Universiteit van Granada-Grupo Lo Mónaco (Spaanse link) lijdt ongeveer 17% van de kinderen er af en toe of vaak aan.

Wat is confusional arousal en op welke leeftijd verschijnt het?

Voetjes van een kind

Confusional arousal is een aandoening die optreedt wanneer iemand wakker wordt en gedurende enkele minuten zeer gedesoriënteerd blijft. Ze kunnen niet op externe prikkels reageren en een aantal van hun mentale vermogens zijn verminderd. Men noemt het ook wel eens ‘slaapdronken zijn’.

Het kan op elke leeftijd voorkomen, zelfs op volwassen leeftijd, maar het komt vaker tussen de leeftijd van 3 en 13 jaar voor. Het laatste onderzoek van de Universiteit van Granada stelt, zoals we al zeiden, dat ongeveer 17% van de kinderen aan deze aandoening lijdt.

Wat zijn de symptomen van slaapdronken zijn?

Deze episodes van desoriëntatie komen vaker voor wanneer kinderen eerder dan normaal worden gewekt. Enkele kenmerkende symptomen zijn onder andere:

  • Mentale verwarring.
  • Ruimtelijke en temporele desoriëntatie.
  • Geheugenstoringen.
  • In een aantal gevallen momenten van geheugenverlies (geheel of gedeeltelijk).
  • Het optreden van abnormaal gedrag, zoals schreeuwen, huilen of zelfs proberen te slaan.

Deze symptomen treden vooral op wanneer het kind midden in een diepe slaapfase wakker wordt of wanneer het wakker wordt nadat het de hele nacht heeft geslapen.

Wat kun je doen als je symptomen bij je kind opmerkt?

Een van de belangrijkste factoren voor het optreden van confusional arousal bij kinderen en adolescenten is een vertraging in slaapschema’s. Als ze ‘s ochtends wakker worden om naar school te gaan, bevinden ze zich nog in de diepe slaapfase. Hun hersenen slapen dus nog en ze hebben wat tijd nodig om zichzelf te activeren.

Kinderen geleidelijk wakker maken, ze aan natuurlijk licht blootstellen en voorkomen dat ze ‘s nachts elektronische apparaten gebruiken, zijn drie maatregelen die bij de behandeling van deze aandoening effectief kunnen zijn. Als deze aandoening aanhoudt en niet verbetert, dan kun je het beste een arts raadplegen.

Heeft confusional arousal gevolgen voor de ontwikkeling van het kind?

Deze aandoening heeft meestal geen negatieve gevolgen en wordt niet als ernstig beschouwd. Het verdwijnt bovendien normaal gesproken naarmate een kind ouder wordt. Zolang het af en toe voorkomt, heeft het geen negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind. Als het echter vaak voorkomt, dan moet een arts bepalen wat de oorzaak is.

Wat houdt een behandeling in?

Door de juiste normen voor slaaphygiëne en een reeks aanbevelingen te volgen, kan de aandoening verdwijnen. Tijdens de REM-fase hebben kinderen de neiging om spontaan wakker te worden en verschijnen de meest intense dromen.

Als je kind gewoonlijk laat naar bed gaat en de hele week slaaptekort heeft, dan kan het zijn dat je de diepe slaapfase onderbreekt wanneer je hem dwingt om ‘s ochtends wakker te worden. Als gevolg hiervan kunnen ze confusional arousal ervaren.

Aanbevelingen voor ouders van kinderen met confusional arousal

Confusional arousal bij kinderen

Als deze aandoening vaak voorkomt bij kinderen, dan is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak van het optreden ervan te bepalen. Deze aandoening hangt nauw samen met stress en angst op het moment dat ze gaan slapen. Om deze reden raden experts aan om bepaalde normen voor slaaphygiëne te volgen, zoals de volgende:

  • Beoefen dagelijks sport: deze fysieke activiteit mag nooit binnen 3 uur voor het naar bed gaan plaatsvinden. Anders zal het, in plaats van gunstig te zijn voor de slaapgewoonten, het voor je kind moeilijker maken om in slaap te vallen. Dit komt door het vrijkomen van endorfine tijdens het sporten.
  • Vermijd overvloedige en late diners: kinderen moeten een licht diner hebben en dit vroeg eten, zodat de spijsvertering het slapen niet moeilijk maakt.
  • Blootstelling aan daglicht wanneer ze wakker worden: dit bevordert de synchronisatie van slaap met de dag-nachtcyclus.
  • Vermijd het gebruik van elektronische apparaten en kijk niet naar stimulerende shows en films voordat het naar bed gaan. Vergeet niet dat er geen mobiele telefoon in de kamer van je kind of tiener mag zijn, tenzij deze is uitgeschakeld. Dit komt omdat de trilling of het geluid slaapfragmentatie kan veroorzaken, wat de slaapkwaliteit vermindert.

Conclusie

Kortom, confusional arousal is een goedaardige aandoening bij kinderen die meestal met de leeftijd verdwijnt. Het is belangrijk om te onthouden dat je, als het vaak voorkomt, een arts moet raadplegen om de oorzaak van deze wijziging vast te stellen.

Nu weet je iets meer over deze aandoening en de aanbevelingen die je kunt volgen zodat de situatie verbetert. Je hoeft ze alleen maar in de praktijk te brengen, zodat je kind een goede nachtrust heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.