Help je kind makkelijker wakker te worden 's ochtends

Je kind helpen elke ochtend wakker te worden, is een taak die elke ouder moet doen. Dit helpt hun autonomie op te bouwen en geeft je kind een zekere mate van onafhankelijkheid. Volg deze tips om elke dag van een aangename ochtend te genieten.
Help je kind makkelijker wakker te worden 's ochtends
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 07 januari, 2019

In dit artikel zullen we je een paar tips geven om je kind te helpen ‘s ochtends makkelijker wakker te worden.

Vroeg wakker worden kan zeker een inspanning zijn, zelfs voor volwassenen. Blijf daarom lezen en vind handige tips om ochtenden aangenamer te maken voor zowel jou als je kind.

5 tips om je kind te helpen makkelijker wakker te worden

Als je ervoor zorgt dat je kind gemakkelijker wakker wordt, is dit goed voor het hele gezin. Dit komt omdat de ochtenden flexibeler zullen zijn en je je dag positief kunt beginnen.

Let op de volgende aanbevelingen en pas ze aan de routine van je gezin aan:

1. Organisatie is cruciaal

De eerste tip om je ochtenden gemakkelijker te maken, is om alles georganiseerd te houden. Als je je kind eerder wakker moet maken voor school of een activiteit, bereidt dan alles van tevoren voor. Dit omvat kleding, schoenen, rugzakken, enz.

Zorg er daarnaast voor dat je kind je helpt organiseren. Je kunt ook een lijst maken met wat hij of zij nodig heeft om tijd te besparen.

In de loop van de tijd zal dit een routine worden. Het zal ook heel eenvoudig zijn om een paar aanpassingen in je schema te maken. Je helpt zo ook je kind onafhankelijk te zijn.

2. Ga vroeg naar bed om vroeg wakker te worden

Slaap is belangrijk omdat het je lichaam de rust geeft die het nodig heeft om vroeg wakker te worden. Daarom, als je weet dat je kind het moeilijk heeft om wakker te worden, probeer hem dan eerder naar bed te brengen.

Ga vroeg naar bed om vroeg wakker te worden

Dokters adviseren dat kinderen die naar school gaan minstens 8-9 uur moeten slapen. Deze hoeveelheid slaap bevordert leren en een goede groei.

3. Laat voldoende tijd over

Een andere tip is om een marge van ongeveer 15 minuten over te laten. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld de wekker eerder te zetten of 15 minuten voordat je echt weg moet toe te staan. Dan kan je kind opstaan zonder dat hij moet haasten.

4. Maak je kind zachtjes wakker

Wakker worden kan moeilijk zijn, zelfs voor volwassenen. Daarom, als je je kind wakker maakt, doe het dan niet ruw of met geweld. Een tip is om zijn kamer in te gaan en rustig iets in zijn oor te fluisteren, zoals: “Het is tijd om op te staan en je dromen waar te maken.”

Daarna, met tederheid en tekenen van genegenheid, kan je kind zijn dag beginnen. Doe het licht vervolgens aan en zorg dat hij wakker is en niet weer in slaap zal vallen.

De eerste tip om je ochtenden gemakkelijker te maken, is om alles georganiseerd te houden.

5. Geef het goede voorbeeld

De beste manier om je kind te helpen wakker te worden, is door een goed voorbeeld te geven. Zorg dus voor voldoende slaap, wees georganiseerd en klaag niet dat je vroeg wakker moet worden. Je kind let altijd op deze dingen.

Doe je best om je kinderen niet te laten zien dat je je moet haasten om op tijd te zijn. Je kinderen verwachten namelijk dat je zo georganiseerd bent als je zegt dat zij moeten zijn. Ze zullen zonder enige twijfel kopiëren wat jij doet.

Koop een wekker voor kinderen die ze leuk vinden om vroeger wakker te worden

Tips voor het wakker maken van kleine kinderen

Vroeg wakker worden als je kleintjes hebt of ze helpen dit makkelijker te doen is ook geen gemakkelijke klus. Er zijn echter een paar tips om dit proces gemakkelijker te maken zonder te ruzie te maken of een slecht humeur te krijgen.

Hier zijn enkele van de tips die zijn bewezen door experts:

  • Koop een wekker voor kinderen die ze leuk vinden. Breng hen naar de winkel en laat hen er een uitzoeken met hun favoriete personages. Leer hen hoe je een wekker kunt zetten om wakker te worden. Op deze manier zullen ze zich meer opgewonden voelen om wakker te worden. Je helpt hen ook hun onafhankelijkheid op te bouwen.
  • Sta op voordat zij dat doen en begin van tevoren met de voorbereiding, inclusief een heerlijk ontbijt.
  • Bereid ze de avond ervoor voor met een fijn gesprek. Vertel hen dat je van ze houdt en dat je wilt dat ze vroeg opstaan. Deze mentale voorbereiding zal het proces gemakkelijker maken.

Je kind helpen makkelijker wakker te worden is dus mogelijk met een paar kleine veranderingen. Je hoeft alleen maar hun schema aan te passen en een gezonde routine voor iedereen te maken. De inspanning zal zeker vruchten afwerpen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.