Gelatine voor kinderen en zwangere vrouwen

In het artikel van vandaag vertellen we je alles wat je moet weten over de voordelen van gelatine voor kinderen en zwangere vrouwen.
Gelatine voor kinderen en zwangere vrouwen
Marta Guzmán

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Marta Guzmán.

Laatste update: 22 december, 2022

Gelatine is een van de gemakkelijkste desserts om te bereiden voor kinderen en zwangere vrouwen. Het is erg populair in huizen met kleine kinderen, omdat het visueel erg aantrekkelijk is. Tegelijk is er een ruime keuze aan smaken.

Het is een van de eerste vaste voedingsmiddelen die moeders besluiten hun kinderen te geven. Omdat het een zachte en gladde textuur heeft, vormt het geen gevaar voor kinderen als ze in het stadium zijn waarin ze leren kauwen en voedsel eten.

Tegelijk is gelatine een van de voedingsmiddelen die men gebruikt bij lichamelijke ongemakken in de keelholte en het strottenhoofd en bij gastro-intestinale aandoeningen.

Gelatine voor kinderen en zwangere vrouwen is een voedingsmiddel dat gemakkelijk te eten en te verteren is, zodat het het lichaam helpt om, beetje bij beetje, te herstellen bij ziekte.

Wat is gelatine?

Gelatine is een geconjugeerd eiwit. Met andere woorden, het bestaat uit een polymeer samengesteld uit aminozuren en wordt verkregen via een industrieel fabricageproces.

Gelatine is een stof die verkregen wordt uit collageen. Dit is een eiwitmolecuul dat in overvloed voorkomt in botten, hoeven, pezen, ingewanden en huid van vee (paarden, pluimvee, runderen en varkens).

Gelatin in powder form.

Men beschouwt gelatine als een eiwit in zijn pure vorm. We voegen vitaminen en minerale zouten toe om de kwaliteiten ervan te verhogen en voordelen te verkrijgen. Deze verbinding van dierlijke oorsprong, die kleur en smaak mist, is de belangrijkste basis van wat we kennen als ‘gelatine’.

De voordelen van gelatine voor kinderen en zwangere vrouwen

  • Het bestaat voor het grootste deel uit water. Het kan dus heel goed zijn om het lichaam te hydrateren.
  • Je verteert het gemakkelijk. Daarom is het ideaal voor mensen die lijden aan een trage spijsvertering en spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur.
  • De fundamentele basis ervan is een eiwit: collageen. Collageen neemt deel aan de opbouw, ondersteuning en elasticiteit van alle structuren in het lichaam. Bovendien oefent het een ontstekingsremmende werking (Engelse link) uit.
  • Levert vitamines. De soort en hoeveelheid vitamines hangen af van de fabrikant.
  • Omdat het een zacht voedingsmiddel is dat koud moet worden om zijn consistentie te krijgen, is het gemakkelijk te eten en is het uiterst verfrissend. Het is dus ideaal voor kleine kinderen.
  • Het is vet- en cholesterolvrij. Vanwege deze twee eigenschappen beveelt men het aan tegen zwaarlijvigheid bij kinderen en overgewicht bij zwangere vrouwen.
  • Voorkomt constipatie. Constipatie is een veelvoorkomend ongemak tijdens de zwangerschap en de eerste levensmaanden bij kinderen; bij de laatste treedt het vooral op als vaste stoffen in hun dieet worden opgenomen.
  • Bevat minerale zouten. Net als vitaminen hangt de hoeveelheid en soort minerale zouten die het bevat af van wie het maakt.

Het belang van het eten van gelei

Gelatin with pieces of fruit in it.

Collageen is een onmisbaar eiwit (Engelse link) binnen het menselijk lichaam. Maar in tegenstelling tot andere eiwitten, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen, maakt collageen meestal geen deel uit van het dagelijkse dieet.

Natuurlijke bronnen van collageen komen vooral voor in vlees en meer in vlees dat kraakbeen bevat. Collageen kan ook verkregen worden via vissoepen, bouillons van dierlijke botten en recepten op basis van dierlijke pezen.

Maar tijdens de kindertijd en zwangerschap maken de bovengenoemde gerechten meestal geen deel uit van het dieet. De reden waarom het belangrijk is in deze stadia gelatine te eten is dat dit voedsel praktisch een van de weinige manieren is waarop dit eiwit in het lichaam kan komen.

De nadelen van gelatine?

De aangename smaak en samenstelling, de voedzame eigenschappen en de overvloedige hoeveelheid water die het bevat, hebben gelatine tot een populair dessert gemaakt. Toch zijn er mensen die beamen dat het een kunstmatig product is dat weinig nut heeft.

Dit komt omdat aan gelatine (het hoofdbestanddeel) kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen, suiker en additieven worden toegevoegd, en omdat het collageen sterk veranderd is en de belangrijkste essentiële aminozuren voor de voeding mist. Daarom is het belangrijk een goede kwaliteit gelatine te eten die niet alleen met additieven gemaakt is.

Hoewel deze kenmerken afbreuk kunnen doen aan het embleem van ‘gezond en voedzaam voedsel’ dat dit dessert draagt, heeft de kritiek in werkelijkheid geen invloed gehad op de populariteit ervan.

Gelatine blijft een voedingsmiddel dat door gezondheidswerkers wordt aanbevolen.

Gelatine kan dus in het dieet opgenomen worden als dessert of tussendoortje. Je mag er echter nooit andere voedingsmiddelen mee vervangen, zoals eiwitten, fruit, groenten en granen.

Tijdens de kindertijd, vooral in de eerste levensmaanden, mag gelatine op geen enkele manier een voedingsmiddel vervangen. Moedermelk is vooral in deze fase essentieel.

Als je zwanger bent, raden we je aan gelatine te eten als tussendoortje of wanneer je de drang voelt om ongezond te eten. Zo zorg je beter voor je gezondheid en die van je baby.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Moskowitz R. W. (2000). Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in arthritis and rheumatism30(2), 87–99. doi:10.1053/sarh.2000.9622
  • Viuda-Martos, M., Ruiz-Navajas, Y., Fernández-López, J., & Pérez-Alvarez, J. A. (2008). Functional properties of honey, propolis, and royal jelly. Journal of food science73(9), R117–R124. doi:10.1111/j.1750-3841.2008.00966.x
  • Pasupuleti, V. R., Sammugam, L., Ramesh, N., & Gan, S. H. (2017). Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2017/1259510

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.