Tips om je figuur te herstellen na de zwangerschap

We kennen allemaal het probleem: hoe raken we die extra kilo’s kwijt na de bevalling? Hier enkele tips.
Tips om je figuur te herstellen na de zwangerschap

Laatste update: 28 januari, 2021

Tot je verbazing lijkt het soms onmogelijk om je figuur te herstellen na de zwangerschap. Daarin sta je niet alleen, vele vrouwen herkennen dit probleem. Je bent namelijk gedurende negen maanden ettelijke kilo’s aangekomen en deze verdwijnen niet zomaar als de baby je lichaam verlaat.

In dit artikel volgen een aantal tips die je zullen helpen om het extra gewicht van de zwangerschap kwijt te raken. Als je deze adviezen in praktijk brengt, heb je binnen afzienbare tijd je mooie silhouet weer terug.

Tips om je figuur terug te krijgen na de zwangerschap

Om gewicht te verliezen na de zwangerschap is het uiteraard belangrijk dat je aan lichaamsbeweging doet. Denk er wel om dat het een training is die geschikt is voor de conditie van je lichaam. Dit moet worden aangevuld met de juiste voeding en goede eetgewoonten.

Als je de gezonde gewoontes met je familie deelt kunnen jullie allemaal profiteren van een uitstekende levenskwaliteit. Ingeval je borstvoeding geeft is het belangrijk om op te letten op welk voedsel je eet. Zorg daarom voor een gezond dieet, zodat je daarmee ook de beste voeding aan de pasgeborene door kunt geven.

Figuur herstellen met trainen

1. Pep jezelf op en ga een lichamelijke activiteit doen

Meestal heb je na de bevalling een tijd last van slaperigheid en vermoeidheid, maar dat is nog geen reden om in bed te blijven liggen. Het is belangrijk om te bewegen en daarom kun je het beste na de bevalling beginnen met lichte activiteiten. Na zes weken kun je deze activiteiten vervolgens intensiveren.

Heb je echter een keizersnede gehad dan kun je beter langer wachten en pas enkele weken later beginnen.

2. Als je kunt, geef je kind borstvoeding

Om je baby met de borst te voeden heb je dagelijks ongeveer 500 calorieën meer nodig dan normaal. Je verbrandt namelijk door het hele proces meer calorieën en dat kan oplopen tot ongeveer 600 tot 800 calorieën per dag. Zorg er wel voor dat je het dieet weer aanpast als je stopt met de borstvoeding om te voorkomen dat je stofwisseling uit evenwicht raakt.

3. Versterk je spieren met gewichten

De meest effectieve manieren om je metabolisme te versnellen is het werken met gewichten. Daarvoor hoef je niet eens naar een sportschool te gaan, want thuis kun je gemakkelijk met gewichten trainen. Je kunt met elk voorwerp oefenen dat je binnen handbereik hebt.

Figuur herstellen met gewichten

4. Controleer de inname van calorieën en vetten

Je figuur kun je op effectieve wijze herstellen na je zwangerschap door erop te letten dat je geen lege calorieën consumeert. Vooral frisdranken en bewerkte voedingsmiddelen bevatten dit soort calorieën. Je kunt die producten beter vervangen door voedingsmiddelen met magere eiwitten, volle granen, groenten en zuivelproducten met een laag vetgehalte.

5. Verdeel je maaltijden over de dag

Het beste is om dagelijks meerdere maaltijden te verdelen in een ​​aantal kleinere porties in plaats van één grote maaltijd tot je te nemen. Op die manier kun je de bloedsuikerspiegel onder controle houden en zo voorkom je dat je op een dag de hoeveelheid benodigde calorieën te boven gaat.

6. Doe overdag een dutje

Een andere effectieve manier om het teveel aan kilo’s kwijt te raken na je zwangerschap is om ervoor te zorgen dat je voldoende slaapt. Na de geboorte van je baby wordt je slaapcyclus meestal uit zijn evenwicht gebracht. Dit kan een negatieve invloed hebben op je metabolisme waardoor het moeilijker zal worden om af te vallen.

Ga ook even rusten als je baby overdag een dutje doet. Daar knap je van op en je zult er weer nieuwe energie van krijgen.

7. Eet gezonde snacks

Je bloedsuikerspiegel stijgt onmiddellijk als je tussen de maaltijden door suiker consumeert. Als gevolg daarvan wordt je eetlust opgewekt.

Je kunt beter altijd een gezonde snack bij de hand hebben om de verleiding te weerstaan. Tussendoortjes als fruit, yoghurt of halfvolle melk en vezelrijke producten als rozijnen of volkoren koekjes verbeteren je spijsvertering en geven je voor langere tijd een voldaan gevoel.

8. Ga met andere moeders sporten

Samen met een groep lichamelijke activiteiten ondernemen biedt je zowel lichamelijk als op sociaal gebied voordelen. Je kunt immers je sociale contacten herstellen terwijl je de tijd neemt om te bewegen en je geest te zuiveren. Lichaamsbeweging is namelijk de meest effectieve manier om te ontspannen.

Vergeet niet dat je ook je baby kunt betrekken bij elk van deze fysieke activiteiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213
  • Zhao X, Shen C, Zhu H, Wang C, Liu X, Sun X, Han S, Wang P, Dong Z, Ma X, Hu K, Sun A, Ge J. Trans-Fatty Acids Aggravate Obesity, Insulin Resistance and Hepatic Steatosis in C57BL/6 Mice, Possibly by Suppressing the IRS1 Dependent Pathway. Molecules. 2016 May 30;21(6):705.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.