Afvallen na je 40ste is een uitdaging die je kunt winnen

Zo rond je veertigste begint je lichaam bepaalde veranderingen te ondergaan en minder calorieën te verbranden. Ontdek de geheimen van afvallen na je 40ste in dit artikel.
Afvallen na je 40ste is een uitdaging die je kunt winnen

Laatste update: 24 december, 2018

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over afvallen na je 40ste. Geduld en vastberadenheid zijn hierbij vereist.

Ons lichaam verandert door de jaren heen. Eén van de veranderingen die veel mensen ervaren is dat het veel moeilijker wordt om af te vallen. Maar dit betekent  niet dat gewicht verliezen onmogelijk is.

Is afvallen na je 40ste mogelijk?

Natuurlijk! Je verliest waarschijnlijk alleen niet zo snel gewicht als toen je twintig was.

In onze jongere jaren hebben we meer tijd en energie om ons te wijden aan lichamelijk inspannende activiteiten. Bovendien is onze stofwisseling dan meestal sneller.

Maar dit betekent niet dat het tijd is om het dan nu maar op te geven. Er zijn tips en trucs die je helpen bij het afvallen na je 40ste.

Bovendien heeft het behalen van een gezond gewicht na je veertigste specifieke voordelen. Laten we eens kijken waarom dit zo is.

4 redenen om af te vallen na je 40ste

 • De belangrijkste reden is sarcopenie. Heb je er wel eens van gehoord? Dit is een geleidelijk verlies van spiermassa dat optreedt bij het ouder worden. Om het te minimaliseren is het vermijden van een zittende levensstijl een prima idee. En dat brengt ook andere voordelen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Afvallen na je 40st door het vermijden van een zittende levensstijl
 • Obesitas (overgewicht) beperkt de productie van testosteron. Dit hormoon beschermt tegen gewichtstoename door vetophopingen te stoppen. Als we aankomen, wint vet echter de strijd en stoppen we met het genoeg produceren van dit hormoon.
 • Het is een goede idee om actief te blijven. Toen we veertig werden, begonnen velen van ons zich minder druk te maken om ons uiterlijk. Maar actief blijven gaat niet alleen over schoonheid, het gaat ook om je gezondheid. Sla je dagelijkse wandeling daarom dus niet over. Probeer ook andere activiteiten, zoals danslessen of zwemmen.
 • Mensen van over de 40 jaar met een gezond gewicht hebben een lager risico op het ontwikkelen van darmkanker, spijsverteringsstoornissen, maagpijn en andere gerelateerde problemen.

Waarom heb je baat bij afvallen na je 40ste?

Afvallen na je 40ste heeft meerdere voordelen. Hier volgen er een paar:

 1. Je stofwisseling zal geleidelijk verbeteren. Dit betekent dat je meer vet kunt verbranden.
 2. Je houdt je spijsvertering gezond.
 3. Er is minder druk op je luchtwegen, waardoor je gemakkelijker ademt en niet zo snel buiten adem raakt.
 4. Het slapen gaat beter.
 5. Je gevoel van eigenwaarde en je zelfvertrouwen zal ook verbeteren.
 6. Het houdt een verandering en verbetering van je levensstijl in en je zult gezondere keuzes maken.
 7. Je zult gelukkiger zijn met je figuur.
 8. Het risico op veel ziektes zal afnemen.
 9. Je eetgewoonten zullen verbeteren.
Waarom heb je baat bij afvallen na je 40ste

Maar hoe kun je gewicht verliezen na je 40ste?

Hoewel het afvallen na je 40ste een uitdaging is, is het absoluut niet onmogelijk. Als je al deze tips volgt, zul je zeker resultaten zien.

 • Je kunt het! Overtuig jezelf ervan dat dit mogelijk is. Streef niet naar supersnelle resultaten. Vergeet ook niet dat afvallen een geleidelijk proces is en dat bezorgdheid je kan remmen.
 • Doe regelmatig lichaamsbeweging. Als het moeilijk is om een sessie in de sportschool in je schema op te nemen, zoek dan naar  alternatieven. Er zijn veel opties om buiten te bewegen, dus zoek er één die bij je behoeften en mogelijkheden past.
 • Sla geen maaltijden over. Je moet regelmatig eten en altijd op hetzelfde tijdstip ontbijten, lunchen en ‘s avonds eten. Gezonde snacks kunnen helpen honger onder controle te houden en plotselinge trek te verminderen. Op deze manier vermijd je een plotseling aanval op de koelkast.
Afvallen na je 40ste met een gezond dieet
 • Raadpleeg een diëtist. Wie kan je beter vertellen hoeveel calorieën je dagelijks mag hebben om af te vallen? Als je wilt, kunnen deze professionals je ook helpen bij het opstellen van een persoonlijk dieetplan dat werkt voor jouw stofwisseling.

Slaap is ook heel belangrijk

Zorg tot slot voor voldoende slaap. Geloof het of niet, slapen helpt je om je energie te hernieuwen voor een volgende dag vol actie. Maar gebruik dit ook niet als excuus om te luieren: zowel gebrek aan slaap als teveel slaap kan bijdragen aan gewichtstoename.

Mensen van over de 40 met een gezond gewicht hebben een lager risico op het ontwikkelen van darmkanker, spijsverteringsstoornissen, maagpijn en andere gerelateerde problemen.

Hou er vooral rekening mee dat afvallen na je 40ste een goede manier is om een gezonde levensstijl te handhaven.

Een gezond gewicht helpt je namelijk te beschermen tegen ziekten gerelateerd aan cholesterol en de bloedsomloop. Ook kan het helpen bij het voorkomen van psychische stoornissen, zoals depressies.

Er zijn veel verschillende activiteiten die je zullen helpen die extra kilo’s kwijt te raken. Zoek en kies degene die je het leukst vindt, en verander deze uitdaging in een hobby! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.
 • O’Keefe SJD., Diet, microorganisms and theit metabolites, and colon cancer. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2016. 13 (12): 691-706.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.