Wat zou je moeten eten tijdens de borstvoeding?

Er bestaan veel mythen rondom borstvoeding. Een daarvan betreft de invloed van de voeding op de productie en de kwaliteit van de moedermelk. Om die reden zijn we eens gaan kijken hoe experts denken over wat moeders moeten eten terwijl ze borstvoeding geven.
Wat zou je moeten eten tijdens de borstvoeding?

Geschreven door Indira Ramírez Terán

Laatste update: 22 december, 2022

De Wereldgezondheidsorganisatie, de American Pediatric Association en de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde adviseren uitsluitend moedermelk te geven aan pasgeborenen. Deze organisaties benadrukken dat borstvoeding onontbeerlijk is voor een optimale ontwikkeling en een goede gezondheid van de baby.

Vandaag de dag spreekt niemand tegen dat moedermelk de honger van je baby zal stillen en bijdraagt aan zijn welzijn. Kinderartsen adviseren dan ook om tijdens eerste zes levensmaanden van de baby alleen borstvoeding te geven. Uitzonderingen daargelaten, waarbij de speciale omstandigheden van moeder of baby aanvullende of vervangende voedingssupplementen vereisen.

Toch zit het borstvoedingsproces nog vol geheimen. Bij Je bent mama hebben we eerder al enige opheldering gegeven in de artikelen  “5 weetjes: wat borstvoeding kan doen” en “De voordelen van borstvoeding voor je baby”.

Het is een prachtig proces, essentieel voor de vorming van de baby en de moeder-kind relatie. Daardoor blijft het een kennisgebied dat de moeite waard is om alles over te weten.

Welke voedingsmiddelen zou je moeten eten als je borstvoeding geeft?

Aanbevolen wordt om een uitgebalanceerd dieet te volgen waarin alle voedingselementen van de schijf van vijf voorkomen (eiwitten, koolhydraten, granen en volkorenproducten, groenten en fruit).

Het is een algemene regel dat vrouwen die borstvoeding geven dagelijks 500 calorieën extra moeten consumeren dan de aanbevolen dagelijkse voeding. Dit omdat de het lichaam van de vrouw bezig is met de melkproductie, wat meer energie vraagt.

Echter, het uitgangspunt is om vaker evenwichtig samengestelde maaltijden in kleine porties te eten die gevarieerd zijn. Dat wil zeggen dat je vijf keer op een dag moet eten. Verkies wel altijd verse en natuurlijke voedingsmiddelen boven de verwerkte voedingsmiddelen.

Welke voedingsmiddelen zou je moeten eten als je borstvoeding geeft

Vis en mager vlees

De omega-3 vetzuren in bepaalde vissen en schaaldieren worden ten zeerste aangeraden tijdens de periode van borstvoeding, omdat ze bijdragen aan de gezonde vorming van de hersenen, zintuigen en de verzorging van de organen van de baby.

  • Ideaal is een dieet waarbij je ten minste drie dagen per week vis eet, zoals zalm, talipa, schaaldieren, krab en andere koudwatervissen.
  • Ook het consumeren van mager vlees en vers pluimvee of rundvlees is belangrijk. Je kunt deze producten het beste bereiden met stoom, op een bakplaat of in een oven of grill. Dat is uiteraard veel gezonder dan gefrituurd voedsel.
  • Vermijd de consumptie van ingeblikt vlees of vis met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn of baars.

Sappen en heel veel water

  • Drink natuurlijke sappen, smoothies en natuurlijke infusies met weinig suiker.  Denk bijvoorbeeld aan speciale drankjes met waterkers, rode bieten, aardbeien en seizoensfruit, welke een hoog vitaminegehalte hebben.
  • Consumeer zoveel mogelijk fruit.
  • Vermijd gepasteuriseerde sappen en consumeer met mate koemelk of zuivelproducten. Dit zijn namelijk de voedingsmiddelen die de meeste allergieën bij baby’s kunnen veroorzaken.
  • Drink veel water en volg het advies op om twee liter per dag te drinken.
  • Te veel sap van citrusvruchten is niet goed. Deze kunnen bij de baby maagzuur opwekken of de moedermelk verzuren. Houd dit dus onder controle.
Vers fruit eten tijdens borstvoeding is belangrijk

Granen en volkorenproducten

Verhoog in deze periode de consumptie van granen en volkorenproducten. Het hoge vezelgehalte van deze producten helpt je namelijk bij de spijsvertering en bij die van je baby.

Groenten

Groenten eten is een must in de periode dat je borstvoeding geeft, vooral groene en oranje groenten zijn belangrijk.

Denk er echter om dat uien, knoflook, spruitjes en bloemkool invloed hebben op de moedermelk. Ze kunnen irritatie opwekken bij de baby en kolieken veroorzaken.

Wat kun je beter niet consumeren als je borstvoeding geeft.

Alcohol

Het is verboden om in de periode dat je borstvoeding geeft alcohol te drinken. Een glas bier of wijn is niet echt schadelijk, maar het heeft in de navolgende uren wel invloed op de kwaliteit van de moedermelk. Drink daarom geen alcohol.

Cafeïne

Vermijd consumptie van cafeïne, frisdranken of energetische dranken. Deze kunnen het zenuwstelsel van je baby namelijk aanzienlijk verstoren.

Chocolade en snoep

Gebruik zo weinig mogelijk suiker en vervang deze met natuurlijke producten als honing of zoetjes. Heb je toch enorme trek in zoet, eet het dan vóór 2 uur ‘s middags.

Tot slot: observeer hoe je baby reageert op jouw voeding. Zo kun je bijtijds omgaan met een mogelijke allergie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.