Een rotavirus: wat het is, symptomen en behandeling
Wat is een rotavirus? Dit is een veelvoorkomende vraag bij moeders met kinderen van 6 maanden tot 5 jaar oud die last hebben van darmproblemen. Deze zeer besmettelijke ziekte wordt geassocieerd met een infectie die bekend staat als de buikgriep. Dit leidt tot diarree, uitdroging, overgeven en koorts.
Het rotavirus komt veel voor en heeft in het algemeen geen ernstige gevolgen voor kinderen. In veel minder ontwikkelde landen is het sterftecijfer aan deze ziekte echter ongeveer 600 duizend kinderen per jaar. Hieronder geven we je alle informatie met betrekking tot het rotavirus, zodat je kunt leren hoe het overgebracht wordt en hoe je het kunt voorkomen.
Wat is een rotavirus?
Rotavirus is een type RNA-virus dat het maag-darmstelsel van pasgeborenen en jonge kinderen aantast. Deze zeer besmettelijke virus is onderverdeeld in 6 groepen die geïdentificeerd zijn met letters. Groepen A, B en C kunnen ontwikkelen in mensen. Type A is het soort dat zorgt voor de meest intense symptomen bij kinderen.
Dit virus dringt het lichaam binnen via fecaal-oraal contact. Het wordt geschat dat jonge kinderen die nog uit de borst drinken er minimaal één keer aan lijden voordat ze 5 jaar oud zijn.
Hoe word je met rotavirus besmet?
Een rotavirus verspreidt zich via fecaal-oraal contact. De besmettelijke partikels in de lucht worden ingeademd in de luchtwegen of komen in het lichaam wanneer de handen contact maken met een oppervlak. Dit is bijvoorbeeld speelgoed dat blootgesteld is aan de virus.
Een rotavirus blijft stabiel in de omgeving, dus pogingen om het uit te roeien door objecten schoon te maken is zinloos. Het kan zelfs overleven in de schoonste omgeving.
Zodra het virus het lichaam besmet heeft, is de incubatieperiode ongeveer twee dagen. Een buikgriep (infantiele diarree) kan ongeveer 3 tot 8 dagen duren.
Wat zijn de symptomen van rotavirus?
De symptomen kunnen per patiënt variëren of intenser of minder intens ervaren worden. Echter bijna alle kinderen met deze virus ervaren:
- waterige diarree
- koorts
- overgeven
- buikpijn
- ademhalingsproblemen, echter niet alle kinderen ervaren dit.
- uitdroging.
Een kind met dit virus zal nerveus of geïrriteerd overkomen, dorstig zijn, holle ogen hebben, weinig urineren en droge slijmvliezen hebben.
We willen graag nog mededelen dat het rotavirus erg lijkt op het norovirus. Dit is een vergelijkbare darminfectie, maar heeft minder erge symptomen. De enige manier om zeker te zijn van de diagnose, is via een ontlastingstest.
Het virus behandelen
De behandeling voor het rotavirus verschilt per wat de kinderarts aanbeveelt en hoe ziek je kind is. De belangrijkste aanbeveling is om te zorgen dat je kind gehydrateerd blijft met behulp van drankjes die zout en suiker bevatten om de elektrolytenniveaus consistent te houden.
In extreme gevallen kan bij erg jonge baby’s of kinderen vloeistof intraveneus geïnjecteerd worden of via een nasogastrische buis. Dit kan je doen wanneer ze het vloeistof dat ze drinken niet tolereren.
We raden ook aan om de patiënt een paar uur na de hydratatie te voeden – of het nou een baby is die nog uit de borst drinkt of een kind is die vast voedsel kan eten. Probeer, afhankelijk van de situatie, stukjes fruit, yoghurt en ontbijtgranen te geven.
Vaccinaties
Je kunt een rotavirus ook tegengaan met behulp van vaccinaties. Er zijn twee verschillende soorten vaccinaties, die vooral bedoeld zijn voor baby’s die uit de borst drinken. Ze zijn erg makkelijk toe te dienen en bestaan simpelweg uit een lage dosis voor orale inname.
Het wordt aanbevolen voor kinderen jonger dan 2 jaar oud die naar de kinderopvang gaan, omdat zij meer kans hebben op dit virus. Dit komt doordat ze constant in contact zijn met andere kinderen en speelgoed en andere objecten delen.
Als laatste raden we je aan om altijd contact op te nemen met je dokter wanneer je deze symptomen ziet bij je kind. Je dokter kan dan een ontlastingstest afnemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Davidson, G. P., Daniels, E., Nunan, H., Moore, A. G., Whyte, P. B. D., Franklin, K., … & Moore, D. J. (1989). Passive immunisation of children with bovine colostrum containing antibodies to human rotavirus. The Lancet, 334(8665), 709-712.
- Parashar, U. D., Gibson, C. J., Bresee, J. S., & Glass, R. I. (2006). Rotavirus and severe childhood diarrhea. Emerging infectious diseases, 12(2), 304.
- Ruiz-Palacios, G. M., Pérez-Schael, I., Velázquez, F. R., Abate, H., Breuer, T., Clemens, S. C., … & Cervantes, Y. (2006). Safety and efficacy of an attenuated vaccine against severe rotavirus gastroenteritis. New England Journal of Medicine, 354(1), 11-22.