De tand van mijn kind is grijs geworden: waarom gebeurt dit?
Bij tandartsconsulten is het heel gewoon dat je ouders ongerust aantreft omdat de tand van hun kind grijs geworden is. En de waarheid is dat het geleidelijk donkerder worden van sommige gebitselementen een enigszins alarmerende situatie is. Het is echter ook iets heel gewoons tijdens de kindertijd.
De normale kleuring van de gebitselementen is witachtig met heel subtiele grijzige of gelige tinten. Maar het verschijnen van een diepgrijze tand die steeds donkerder wordt is een wake-up call voor ouders.
Dit contrast met de andere gebitsstukken wijst er namelijk op dat er iets niet in orde is in dat element. Er moet dus een oplossing gevonden worden. Lees verder en ontdek waarom je kind een grijze tand heeft en wat je in deze situatie moet doen.
Redenen waarom de tand van je kind grijs is geworden
De kleurverandering van de tand van je kind naar grijs gebeurt niet van de ene dag op de andere, maar treedt geleidelijk op. De kleurverandering is namelijk de manifestatie van langzame veranderingen die in het inwendige van de tand optreden.
De tandpulpa, waar de bloedvaten en zenuwen zich bevinden in het centrum van de tand, ondergaat een necrotisch proces dat verantwoordelijk is voor de kleurverandering. Het gebrek aan irrigatie, het uittreden van rode bloedcellen naar buiten, en, in sommige gevallen, de kolonisatie van bacteriën, veroorzaken degeneratie en het afsterven van het pulpaweefsel.
Er zijn verschillende oorzaken die dit necrotische proces in de pulpa veroorzaken en de afsterven van gebitselementen veroorzaken. In de kindertijd zijn de meest voorkomende redenen echter trauma en gaatjes.
Tandtrauma
Tandtrauma is een van de meest voorkomende oorzaken van grijzige tanden bij kinderen. We weten allemaal dat het niet ongewoon is dat kleintjes, in hun spel of tijdens het sporten, hun mond stoten.
Op het moment van het trauma kan het lijken alsof alles goed is in de mond. Maar de irrigatie van het tandstuk kan onderbroken worden en afsterfte van de pulpa veroorzaken. Na verloop van tijd kan de gestoten tand van je kind grijs worden.
Vaak herinneren ouders of kinderen zich niet eens het moment waarop hun kleintje de mond stootte. Zoals we hierboven al zeiden, treedt de kleurverandering niet meteen op, maar eerder 2 of 3 weken na de klap. Bij sommige kinderen kan het zelfs maanden duren voor de beschadigde tand een kleur krijgt.
De tanden die het vaakst grijs worden van een klap zijn de bovenste centrale snijtanden. Door hun ligging zijn dat de meest blootgestelde tanden en met het grootste risico op trauma.
Gaatjes in het gebit
Gaatjes zijn een van de meest voorkomende ziekten in de hele bevolking. En de kindertijd is een bijzondere fase waarin het risico om eraan te lijden bijzonder groot is.
Gaatjes zijn de vernietiging van de harde weefsels van de gebitselementen door de inwerking van zuren die door de bacteriën in de mond worden geproduceerd. Dit product van het metabolisme van de suikers die we consumeren door micro-organismen is in staat de tanden te demineraliseren.
De eerste manifestatie van de aandoening zijn vlekken die wit beginnen en dan, naarmate de schade vordert, geel of bruin worden. Als de aandoening niet behandeld wordt, gaat de afbraak door. Er ontstaan spleten en breuken in de tanden. Het proces gaat vervolgens in de diepte van de tand verder.
Als het bederf de pulpa van de tand bereikt, kan het het afsterven ervan veroorzaken. Zoals we je al vertelden kan necrose de reden zijn dat de tand van je kind grijs wordt.
Een melktand met diepe cariës en het afsterven van de pulpa kan schade toebrengen aan de tandelementen die zich eronder aan het vormen zijn. Daarom is het voor kinderen van essentieel belang om naar de tandarts te gaan als je een gaatje ontdekt of als je merkt dat de tand van je kind grijs geworden is.
Wat te doen als de tand van je kind grijs is
Zodra je merkt dat je kind een grijze tand heeft of dat hij van kleur verandert, moet je professionele hulp zoeken. Een kindertandarts kan de situatie beoordelen en de meest geschikte oplossing per geval vinden.
Bij het onderzoek van de mond van het kind zal de tandarts naar andere verschijnselen zoeken. Denk bijvoorbeeld aan schade aan het gebit door gaatjes, de aanwezigheid van pus, fistels, of als de tand beweegt. Ze zullen ook informeren naar de aanwezigheid van pijn of gevoeligheid.
Als het kind een klap op de mond gekregen heeft, is het belangrijk dat je de deskundige dit laat weten. Doe dit met vermelding van wanneer en hoe het ongeluk gebeurde. Je moet de specialist ook laten weten of het kind tot op dat moment pijn heeft gehad, ontstekingen in het gebied, of dat er een plekje met pus op het tandvlees is verschenen. Het maken van röntgenfoto’s van de mond zal nodig zijn om de toestand van het bot te controleren en te weten of de blijvende tanden aangetast zijn.
Behandeling
Het zijn de bijzonderheden van het specifieke geval die de tandarts ertoe brengen de meest geschikte behandeling voor elk kind te kiezen. Hun beslissing wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de leeftijd van het kind, het soort aangetast gebit, de aan- of afwezigheid van infectie, en de ernst van de aandoeningen.
In veel gevallen, vooral als het niet lang meer duurt voor de melktand uitvalt, stelt de vakman voor op de uitkijk te blijven en de zaak op te volgen om complicaties te voorkomen. Het is van essentieel belang de geplande afspraken na te komen om ongemakken te voorkomen.
Andere keren kan het nodig zijn een pulpabehandeling uit te voeren of de melktanden te trekken om de definitieve tand door te latenkomen. Als er een infectie is, is het gebruik van antibiotica aangewezen.
Als de kleurverandering in een definitieve tand optreedt, zijn speciale wortelkanaalbehandelingen (Spaanse link) nodig, afhankelijk van de mate van wortelvorming. Is het kind oud genoeg? Dan kan de esthetische factor opgelost worden met facings of het bleken van de tande.
De hulp van een kindertandarts
Het verschijnen van een grijze tand bij je kind kan vaak niet voorkomen worden. Maar tijdige behandeling kan voorkomen dat het proces erger wordt.
Je kind regelmatig naar de kindertandarts brengen helpt om elk probleem dat kan ontstaan zo snel mogelijk op te sporen. Met een goede tandhygiëne en een gezond dieet kan je bovendien het risico op gaatjes verkleinen.
Bij verwondingen is het beter de kleintjes gebitsbeschermers te geven en gevaarlijke situaties, die het risico op ongelukken vergroten, te vermijden. In elk geval, als je kleintje zijn mond nog steeds wel eens stoot, ook al lijkt alles in orde, is het beter een vertrouwde tandarts te bezoeken. De vakman zal de situatie kunnen beoordelen en je vertellen wat je kunt verwachten en hoe je het herstel van het gebit van je kleintje kunt bevorderen.
Met jouw zorg en tijdige professionele hulp is het gemakkelijker om de mond van je kind gezond te houden en zo de kans op grijs wordende tanden te verkleinen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- de Jesus Soares, A., Lima, T. F. R., Lins, F. F., Morante, D. R. H., de Almeida Gomes, B. P. F., & de Souza-Filho, F. J. (2011). Un nuevo protocolo de medicación intraconducto para dientes con necrosis pulpar y rizogénesis incompleta. Revista Estomatológica Herediana, 21(3), 145-145.
- Morales Chaucalá, V. A. (2019). Pasta triantibiótica en tratamiento de necrosis pulpar en dientes temporales (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Bobadilla, Q., & Paulit, M. (2018). Patologías pulpares más frecuentes en niños con dentición temporal en la Institución Educativa Inicial 001 Niño Jesús de Praga Amazonas, Chachapoyas-2018.
- Páez Félix, Á. E., Cuyutupac Alvarez, A. C., & Poma Valerio, A. S. (2018). Frecuencia de lesiones pulpares en niños y adolescentes de 3 a 16 años, atendidos en la Clínica Dental Docente UPCH, en el período 2015-2016.
- Raposo Correa, S., & Jiménez, P. (2021). NECROSIS PULPAR Y TRAUMATISMOS EN DENTICION TEMPORAL. Revista Europea de Odontoestomatología.
- González Aguirre, L. V. (2020). Revascularización en dientes traumatizados, rizogénesis incompleta y necrosis pulpar (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Odontología).
- Pérez Gavica, V. I. (2021). Microbiología de los conductos radiculares en las necrosis pulpares (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- IPS, P. S. (2018). GUIA CLINICA DE TRAUMA DENTOALVEOLAR.
- Jumbo Jumbo, A. A. (2020). Prevalencia de lesiones pulpares en dientes temporales (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).