Hoe blijf je rustig als je baby huilt?

Rustig blijven als je baby huilt is essentieel. Ook is het belangrijk om jezelf niet te veroordelen en zo nodig hulp te vragen. Blijf lezen.
Hoe blijf je rustig als je baby huilt?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 24 november, 2022

Het gehuil van een zuigeling is een hartverscheurend geluid voor zijn moeder. Het is een aanpassingsmechanisme dat ervoor zorgt dat de primaire verzorgers zich onmiddellijk over het kind ontfermen als het zijn aandacht opeist. Maar als je alles hebt geprobeerd en het huilen niet stopt, is het normaal dat frustratie, wanhoop en ontmoediging toeslaan. Daarom willen we je enkele tips geven om rustig te blijven als je baby huilt.

We weten allemaal dat een baby in huis hebben betekent dat je vaak met huilen moet leven. Soms kan dat huilen constant zijn. We zijn ons ervan bewust dat dit het enige mechanisme is dat de zuigeling heeft om te communiceren, en we staan ervoor open om ermee om te gaan en erop te reageren. Sommige kinderen hebben echter een ingewikkelder temperament of gaan door fasen waarin hun rusteloosheid hun ouders verhindert om goed uit te rusten, zodat het hun gezondheid begint aan te tasten. Hoe kun je in deze gevallen handelen? Dat vertellen we je in het volgende artikel.

Het belang van kalm blijven als je baby huilt

We weten dat het niet gemakkelijk is om kalm te blijven als je baby huilt, maar het is essentieel dat je als moeder een extra inspanning doet om in deze situaties te kalmeren. Je eigen emotionele toestand heeft een enorme invloed (Spaanse link) op je baby. Vergeet niet dat kinderen nog niet in staat zijn zichzelf te reguleren. Dus als ze pijn, ongemak, angst, honger of een andere negatieve sensatie voelen, hebben ze hun gehechtheidsfiguren nodig voor steun en troost om hun welzijn te herwinnen.

Hoe blijf je rustig als je baby huilt
Baby’s zijn uiterst gevoelig voor de emoties van hun verzorgers en hebben de neiging die na te bootsen. Als je daarom je kalmte verliest, zal het onmogelijk zijn om je kleintje te troosten en gerust te stellen.

Weet wat je moet doen om kalm te blijven als je baby huilt

Onthoud dat jij de steunpilaar en referentiefiguur van je baby bent. Daarom moet je stabiel zijn om de zorg (Spaanse link) en kalmerende omgeving te bieden die je baby nodig heeft. Dit is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn enkele sleutels die je kunnen helpen.

Onthoud dat er altijd een reden zit achter de tranen van je baby

Als niets lijkt te werken om je baby te kalmeren, kun je denken dat je baby je emotioneel manipuleert of gewoon aandacht wil, maar niets is minder waar. Baby’s hebben niet de cognitieve complexiteit om dit te doen. Hun acties worden dus altijd gemotiveerd door een echte behoefte. Dus, misschien zijn ze slaperig, hebben ze honger of hebben ze het koud. Misschien zijn ze moe en kunnen ze niet slapen of voelen ze zich ziek. In gedachten houden dat er een reden is voor hun huilen zal je helpen kalm te blijven en meer medelevend te zijn.

Je bent een goede moeder

Ook dit is een onontkoombare boodschap om altijd in gedachten te houden. Je bent een goede moeder, zelfs als je baby niet stopt met huilen. Het is mogelijk dat je, na verschillende pogingen om hem te troosten, gefrustreerd begint te raken en je ongemakkelijk en schuldig gaat voelen, maar dat zal je angst alleen maar vergroten.

Veroordeel jezelf niet en wees niet hard voor jezelf. Bedenk dat alle moeders deze situatie op meerdere momenten meemaken en dat het niet te maken heeft met hun vermogen om hun rol te vervullen. Baby’s huilen nu eenmaal en het is niet altijd gemakkelijk om ze te kalmeren.

Je aanwezigheid en je aanraking zijn heel waardevol

Weet je niet wat je moet doen om je kind te kalmeren? Wees gewoon aanwezig, wees zo dicht mogelijk bij hen. Geloof het of niet, jouw aanwezigheid heeft een krachtig troostend effect op je baby omdat jij hun veilige plek bent.

Zelfs als hun huilen doorgaat, weet dan dat je, door er te zijn, hen helpt zich geliefd en veilig te voelen, wat echt waardevol is. Als je deze positieve emoties wilt vergroten, kun je bijvoorbeeld huid-op-huid contact uitvoeren. Daarvoor moet je je baby met alleen een luier aan op je blote borst leggen. Je kunt hem eventueel met een deken bedekken.

Huid op huid contact is belangrijk voor je baby
Het voelen van de lichaamswarmte van de moeder en het ritme van haar ademhaling, evenals het luisteren naar haar hartslag, heeft een zeer heilzaam effect op de baby.

Leer je te ontspannen als je baby huilt

Als je niet in staat bent je baby te kalmeren, kun je beginnen door te proberen je eigen angst te reguleren. Zoals we al zeiden, zal dit een direct effect hebben op de stemming van je kind. Je kunt dus rustgevende muziek draaien of de verlichting dimmen om de stemming te bepalen. Je kunt zelfs wat ademhalingstechnieken oefenen. Leren je emoties te reguleren is essentieel om je kind te helpen met die van hen om te gaan.

Ken je grenzen en respecteer ze

Tot slot is het heel normaal dat op een gegeven moment de wanhoop de overhand neemt en je het gevoel hebt dat je niet langer kunt doorgaan. Voel je niet schuldig – dit is natuurlijk. Leer echter de momenten herkennen waarop je je grens bereikt en vraag om hulp. Misschien kan je partner, een familielid of een goede vriend het even overnemen met je baby. Dit zal jullie allebei helpen je hoofd leeg te maken. Wees niet bang om te delegeren. Je hoeft niet perfect te zijn.

Kortom, het is waarschijnlijk dat je tijdens de eerste jaren van het moederschap meerdere malen met dit soort situaties te maken krijgt. Daarom is het noodzakelijk dat je je wapent met geduld, begrip en mededogen naar jezelf toe.

Onthoud dat jij de beste moeder bent voor je kind. Soms moeten baby’s huilen om energie kwijt te raken. Als je hebt vastgesteld dat ze in orde zijn, blijf dan gewoon aan hun zijde en breng liefde en geruststelling over. Dit is veel waardevoller dan je denkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gorrita Pérez, R. R., Bárcenas Bellót, Y., Gorrita Pérez, Y., & Brito Herrera, B. (2014). Estrés y ansiedad maternos y su relación con el éxito de la lactancia materna. Revista cubana de pediatría86(2), 0-0.
  • Cerezo, M. Á., Trenado, R. M., & Pons-Salvador, G. (2006). Interacción temprana madre-hijo y factores que afectan negativamente a la parentalidad. Psicothema18(3), 544-550.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.