Verbazingwekkende dingen die elke moeder voor haar kinderen doet

Er zijn gewone dingen die elke moeder voor haar kinderen doet, maar er zijn ook een paar echt ongelooflijke dingen die een speciale vermelding verdienen.
Verbazingwekkende dingen die elke moeder voor haar kinderen doet
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn dingen die, laten we zeggen… alledaags zijn, die elke moeder voor haar kinderen doet. Daaronder kunnen we het hebben over het verzorgen van hun navel (Spaanse link), het verschonen van hun luiers, ze in bad doen, enz. Dit zijn essentiële handelingen die verricht worden als een vrouw moeder wordt, omdat de gezondheid en het leven van haar pasgeborene ervan afhangen. Sinds het begin van de wereld doen moeders deze dingen.

Anderzijds zijn er ook dingen die moeders doen die niet te geloven zijn. Dingen die, ook al zien we ze elke dag en brengen we ze zelf in praktijk, het verdienen erkend te worden als grootmoedig en het accentueren waard. We vertellen je erover in deze post.

Moeders geven borstvoeding ook al is het pijnlijk

Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. Wie dat denkt heeft het helemaal mis. Vrouwenborsten zijn voorbereid op het geven van borstvoeding. Maar borstvoeding geven is helaas niet altijd zo heerlijk als het vaak in films te zien is, of zoals sommige moeders beweren dat het is.

Niet zelden, door verkeerde methoden die meestal door onervarenheid ingegeven zijn, zitten de tepel en tepelhof vol scheurtjes, zweertjes, en doet het veel pijn, vooral als het tijd is om borstvoeding te geven.

Maar of het nu ongemakkelijk is of niet, moeders blijven stoïcijns en verdragen de pijn zoveel dagen, weken en maanden als nodig is.

Moeders geven borstvoeding ook al is het pijnlijk, ja. Want moedermelk is het beste voedsel dat een kind kan krijgen.

Als het gaat om gezondheid en leven schenken, verrichten moeders na de bevalling buitengewone daden.

Wat elke moeder voor haar kinderen doet: moeders offeren zich op

Als we het over opoffering hebben, is er geen twijfel mogelijk dat moeders het beste voorbeeld zijn. Niemand anders weet wat het betekent om zich voor een ander wezen op te offeren, om zo nodig honger en dorst te verdragen, en om hun dromen een ander wezen zo te schenken als een moeder dat doet.

Moeders slapen niet, ze rusten niet. Hun lichaam is begiftigd met een speciaal gen dat hen stoïcijns en immuun voor vermoeidheid maakt.

Als je alles, zelfs je leven, moet geven voor het kind dat in die wieg slaapt, dan geef je het, zonder enige aarzeling.

Verbazingwekkende dingen die elke moeder voor haar kinderen doet

Onvoorwaardelijke liefde

Nog iets wat elke moeder voor haar kinderen doet is onvoorwaardelijk van ze houden. Moeders weten wat gevoelens zijn. Ze weten wat onvoorwaardelijke liefde is, liefde op het eerste gezicht, de ideale partner. Ze zijn gespecialiseerd in gehechtheid, genegenheid, toewijding…

Sommigen zeggen dat er geen andere liefde in de wereld is als die van een moeder. Of het nu helemaal waar is of niet, moeders weten wel degelijk lief te hebben als wezens die er ‘voor gemaakt’ zijn.

Ongelooflijke dingen die elke moeder voor haar kinderen doet

Borstvoeding geven, opofferen, liefhebben. Naast deze drie ongelooflijke dingen, die misschien onbeduidend lijken, maar die een belangrijke hoeveelheid wonder in zich dragen, doen goede moeders nog vele andere.

Een moeder heeft al het geduld van de wereld om met haar kind om te gaan. Wanneer ze het nodig heeft, begiftigt de natuur haar met deze eigenschap.

Ze is verdraagzaam. Ze ontwikkelt het vermogen haar kinderen te aanvaarden precies zoals ze zijn. Want in tegenstelling tot haar vreemd te zijn, horen ze bij haar, ze zijn de vrucht van haar schoot.

De vergevingsgezindheid van een moeder kent geen grenzen. Ze heeft de prachtige eigenaardigheid dat deze oneindig is. Als een kind om vergeving vraagt, en zelfs als het er niet om vraagt, vergeeft een moeder het en laat de fout in het verleden, alsof hij nooit gebeurd is. Ze haalt het positieve uit zo’n ervaring en onderdrukt het schuldgevoel en de straf.

Een moeder knuffelt haar kind

Een moeder groeit om als voorbeeld te dienen

Nog iets verbazingwekkends wat elke moeder voor haar kinderen doet, is streven naar haar eigen zelfverbetering. Misschien niet de verbetering van haar verstand, maar de cultivering van haar ziel, haar manieren, haar karakter, haar reactie op de prikkels die de wereld haar geeft. Een moeder groeit om als voorbeeld te dienen.

Een vrouw die moeder wordt beschermt haar kleintjes en leert ze tegen alles en iedereen te verdedigen.

Ze onderwijst ze, als de beste van alle opvoeders, zodat haar kinderen leren een pad te bewandelen dat ingewikkeld zal zijn, vol hindernissen; waarlangs ze talloze tegenslagen zullen moeten meemaken. Een steil rotsachtig pad waarlangs mama hen als een trouwe metgezel zal vergezellen. Om hun handen vast te houden, hen vooruit te duwen, hen toe te juichen en hun tranen te drogen bij elke strijd.

Moeders hebben superkrachten

Een moeder weet waar de dingen zijn en kan ze snel vinden, of het nu alledaagse voorwerpen zijn die misplaatst zijn of willekeurige voorwerpen die het gezin zelden gebruikt.

Ze interpreteert de keelklanken van haar kleintjes, het mokken en de nukkigheid van haar pubers, de hermetiek als ze opgroeien. Het is alsof ze de verschillende talen van hun gevoelens kent. Ook heeft ze de meest expressieve ogen en stiltes. Haar blik dringt door tot in de ziel.

Als middelen schaars zijn, vermenigvuldigt ze ze. In tijden van overvloed is ze nuchter en discreet. Ze heeft een zesde zintuig waarmee ze denkt een paraplu nodig te hebben, ook al is de dag helder en bewolkt. Ze gaat liever terug om hem te halen, want de regen zal je ineens kunnen verrassen.

Wat elke moeder voor haar kinderen doet: alles!

Als je alles opsomt wat er de hele dag gedaan is, zou je kunnen denken dat het door verschillende mensen gedaan is. Maar nee, het is allemaal gedaan door een moeder – dezelfde die het licht uitdoet als het bedtijd is en die je de volgende ochtend als eerste verwelkomt met een ontbijt op tafel.

Ze is geen kok, maar haar smaken en recepten verrassen je altijd. Als je door het huis op te ruimen denkt dat je de dingen op hun plaats hebt gezet, wacht dan tot een moeder langskomt en haar oordeel etaleert. Je zult merken dat ze in de ordening van de dingen een evenwicht en verhouding bereikt die alleen een wiskundige vergelijking kan ontrafelen.

Het woord economie komt van het Griekse ‘oikos’ dat huishouden betekent en van ‘nomos’, administratie. De twee komen samen als oikonomos, wat strikt genomen de administratie van het huishouden betekent.

Moeders zijn ongetwijfeld de grootste economen. En hun werk is van onschatbare waarde voor de ondersteuning en instandhouding van het huishouden en, daardoor, van de samenleving als geheel.

Zij is degene die thuis voor de zieken en de kinderen zorgt. Maar wie zorgt er voor haar (Engelse link)?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Iglesias, E. Á., Calvo, F. F., & Pascual, V. R. (2008). Patología umbilical frecuente. Protocolos Diagnósticos Terapéuticos de la AEP. Madrid: AEP, 41, 398-404. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/41.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.