Een speen gebruiken: de voor- en nadelen

Het gebruik van een speen heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Lees verder om meer te weten te komen over het veilig gebruiken van een speen.
Een speen gebruiken: de voor- en nadelen

Laatste update: 21 december, 2020

Ja of nee tegen het gebruik van een speen: dat is de vraag die we vandaag zullen beantwoorden. Lees verder om meer te weten te komen over een aantal veelvoorkomende voor- en nadelen over het gebruik van een speen bij baby’s.

Mogelijke argumenten voor het gebruik van een speen

Het is duidelijk dat baby’s een sterke zuigreflex hebben en sommigen van hen zuigen zelfs al op hun vingers voordat ze geboren worden. Bovendien lijkt dit hen te kalmeren. Het is onnodig om te zeggen dat als baby’s kalm zijn, hun ouders dat ook kunnen zijn. Daarom houden veel ouders ervan om spenen te gebruiken.

Echter, het gebruik van een speen kan soms de borstvoeding verstoren. Daarom raden we het gebruik van een speen in dit stadium van het moederschap niet aan.

Een baby met een speen

Het gebruik van een speen: de voor- en nadelen

  • Spenen kunnen voor rust zorgen voor zowel de baby als de ouders.
  • Spenen kunnen nuttig zijn bij het slapengaan wanneer een baby onrustig is.
  • Het is makkelijker om de gewoonte te doorbreken, in tegenstelling tot baby’s te laten stoppen met duimzuigen.

Belangrijke gegevens over het gebruik van een fopspeen

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een speen het risico op wiegendood vermindert. Daarom is dit zeer belangrijk om in je achterhoofd te houden.

Andere mensen denken echter dat het niet goed is om spenen te gebruiken omdat het de borstvoeding kan verstoren. Daarom zeggen deskundigen vaak dat we geen speen moeten gebruiken tot we klaar zijn met borstvoeding geven.

Het comité voor borstvoeding van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde zegt:

  • Het is beter om geen speen te gebruiken in de eerste paar dagen van je baby’s leven. Dit is vooral het geval als je hem borstvoeding geeft. Ook is het beter om het niet te gebruiken totdat je een vaste borstvoedingsroutine hebt, wat meestal rond een maand gebeurt. Dan is het risico op de wiegendood namelijk hoger.
  • In sommige gevallen, zoals tijdens pijnlijke procedures, kan je een speen aan je baby geven als een niet-medische pijnstiller wanneer je geen borstvoeding kan geven.
  • Om bijwerkingen te voorkomen, kun je beter stoppen met een speen gebruiken wanneer je baby een jaar oud is. Dit is wanneer het risico op de wiegendood het grootst is en wanneer baby’s iets nodig hebben om op te zuigen.

Daarnaast stellen ze ook dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar het verband tussen borstvoeding, spenen en de wiegendood. In de tussentijd moeten professionals ouders blijven inlichten over de voordelen van borstvoeding. Daarnaast moeten ze ouders vertellen hoe ze hun baby het beste kunnen beschermen tegen de risico’s van de wiegendood.

Wel of niet een speen gebruiken

Wanneer baby’s te lang een speen gebruiken

Volgens de Spaanse Vereniging voor Tandheelkunde voor Kinderen kan het niet-voedzaam zuigen ertoe leiden dat de onderste tanden geleidelijk naar voren gaan staan. Ook hebben de tanden in de bovenkaak de neiging om uit elkaar te gaan en naar buiten te steken. Daarnaast wordt bij het zuigen gebruik gemaakt van gezichtsspieren die, samen met de positie van de tong, ervoor kunnen zorgen dat de bovenste en onderste rijen tanden niet meer gelijk staan.

Kortom, het is belangrijk om enkele mythen en waarheden over het gebruik van spenen te verduidelijken. Als je eenmaal goed op de hoogte bent, zoek dan uit wat de beste spenen voor je baby zijn en zorg dat je deze veilig gebruikt.

Conclusie

De Argentijnse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) zegt: “Overweeg het gebruik van een speen zodra je baby weer terug op zijn geboortegewicht is. Doe dit ook alleen als je geen moeite hebt met het geven van borstvoeding als je baby alleen borstvoeding krijgt. Dwing je baby niet wanneer hij de speen afwijst. Tot slot, smeer geen suikerhoudende eetwaren zoals honing op de speen van je baby.”


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asociación Española de Pediatría.
  • Sociedad Española de Odontología Pediátrica.
  • Sociedad Argentina de Pediatría.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.