De emotionele functie van fopspenen

Fopspenen kunnen precies zijn wat baby's soms nodig hebben, vooral degenen die geen borstvoeding krijgen. Het is echter belangrijk om ze correct te gebruiken. Vandaag vertellen we je meer over de emotionele functie van fopspenen.
De emotionele functie van fopspenen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Tegenwoordig is het gebruik van fopspenen bij baby’s veelvoorkomend en volkomen normaal. In feite zijn veel ouders ze gaan beschouwen als een essentieel element waar baby’s niet zonder kunnen. In werkelijkheid heeft niet elke baby er een nodig, en er zijn zelfs baby’s die ze helemaal afwijzen. Voordat je je standpunt over het onderwerp vaststelt, is het daarom belangrijk om de emotionele functie van fopspenen te begrijpen.

Als ouders nemen we beslissingen op basis van datgene waarvan we denken dat het het beste is voor onze kinderen. Elk huishouden en elk gezin beleeft verschillende omstandigheden en daarom is het onmogelijk generalisaties te maken over wat het beste is. Dat gezegd hebbende, elke beslissing die je neemt is de juiste, zolang je deze vanuit een geïnformeerde positie neemt.

Het belang van zuigen voor baby’s

De zuigreflex begeleidt baby’s vanaf het moment dat ze worden geboren, aangezien dit patroon zich begint te ontwikkelen terwijl ze nog in de baarmoeder zijn. Toch heeft zuigen met veel meer te maken dan de voedingsbehoeften van een baby. Het helpt kleintjes ook om zich neurologisch te ontwikkelen en spraak te bevorderen. Maar bovenal heeft het een kalmerend en rustgevend effect op baby’s.

Tegelijkertijd gaat het bij het geven van borstvoeding niet alleen om voeding. Het is ook een manier om een hechte band tussen moeder en kind tot stand te brengen. De borst van een moeder biedt comfort, helpt bij emotionele regulatie en zorgt ervoor dat baby’s zich veilig voelen. Het is dus het optimale en natuurlijke middel om in de emotionele behoeften van een kind te voorzien.

Baby met fopspeen

Om dezelfde reden vervullen fopspenen ook de functie om kinderen te laten zogen. Dus wanneer baby’s fopspenen gebruiken, worden ze kalm en ervaren ze aangename sensaties. Objecten kunnen echter nooit mensen vervangen. Dus hoewel fopspenen baby’s laten zogen, bieden ze geen fysiek contact en genegenheid van een moeder. En dat is wel wat kleintjes nodig hebben.

De emotionele functie van fopspenen

Het blijkt dat veel moeders geen borstvoeding kunnen geven, of besluiten om geen borstvoeding te geven. En om de een of andere reden kiezen anderen ervoor om hun baby’s borstvoeding te geven, maar niet altijd op vraag. Misschien dwingen hun werkverplichtingen hen om voor langere tijd weg te zijn van hun baby’s… Of misschien hebben ze last van mastitis of spruw  of misschien is het gewoon een kwestie van uitputting door de buitensporige eisen van hun baby’s.

In deze gevallen kunnen fopspenen gebruikt worden als de perfecte vervanging voor de borst door de emotionele functie van kalmeren en troosten te vervullen. Dus geven we onze baby’s een fopspeen als ze prikkelbaar en onrustig zijn, niet ophouden met huilen, of als ze in hun kinderwagen zitten, voordat ze naar bed gaan, enz. Een fopspeen kalmeert hem en helpt hem om in slaap te vallen. Een fopspeen is echter niet altijd het juiste antwoord.

Overmatig gebruik van fopspenen kan leiden tot tandafwijkingen. Tegelijkertijd verstoort het de spraakontwikkeling omdat het baby’s ervan weerhoudt om te brabbelen. Bovendien zorgt fopspeenmisbruik voor afhankelijkheid die tot problemen leidt wanneer ouders eindelijk besluiten dat het tijd is om het weg te nemen.

Boze en onrustige kinderen die niet kunnen stoppen met huilen, hebben lichamelijk contact en genegenheid nodig, niet alleen een stuk plastic en rubber. Ze moeten zich verzorgd en beschermd voelen, en stevig vastgehouden worden door hun gehechtheidsfiguren. Het opbouwen van een veilige band is fundamenteel voor de juiste emotionele gehechtheid van een kind. En dat is iets wat een fopspeen niet kan doen.

Een fopspeen wegnemen kan moeilijk zijn

Wil je dat je kinderen de juiste strategieën ontwikkelen om hun emoties te beheersen? Wil je dat ze zelfstandig en psychisch gezond worden? Dan moet je dus hun emotionele behoeften tijdens hun eerste levensjaren bevredigen. Alleen een fopspeen is niet genoeg.

Dus wanneer kan ik een fopspeen gebruiken?

Over het algemeen kunnen fopspenen een geschikte bondgenoot zijn, maar ze kunnen nooit de genegenheid en aandacht van ouders vervangen. Kinderen die geen borstvoeding krijgen, kunnen een zuigbehoefte hebben waar een fles alleen niet aan kan voldoen.

In deze gevallen kan een fopspeen daarbij helpen. Wat ze echter niet kunnen goedmaken, zijn fysieke aanraking, oogcontact, genegenheid en menselijke warmte. Het is niet genoeg om een ​​baby een fopspeen te geven en weg te lopen.

Bovendien is het beter om een ​​fopspeen te bewaren voor wanneer het echt nodig is. Als je bijvoorbeeld in de auto zit en het onmogelijk is om je baby op te tillen en te troosten.

Om kinderen zelf te leren hun emoties te beheersen, hebben ze iemand nodig die deze functie voor hen vervuld. Daarom is het essentieel dat de volwassenen in hun leven er voor hen zijn. Kortom, onthoud dat jij hetgeen bent dat je baby echt nodig heeft en dat fopspenen optioneel zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sánchez, L. M., González, E. D., Florensa, S. G. T., & Marti, J. G. (2000, January). Uso del chupete: beneficios y riesgos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 580-585). Elsevier Doyma.
  • Facal, M., Pérez, A. J., & Lagarón, C. (2003). Chupetes¿ sí o no?¿ es conveniente que la madre ofrezca el chupete a su bebe? La respuesta es… A veces. Revista de ortodoncia clínica6(4), 206-217.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.