Wat kun je doen als je baby veel kwijlt
“Wat moet ik doen als mijn baby veel kwijlt?” Dit is een veel voorkomende vraag bij first-time ouders. Onervaren moeders en vaders maken zich misschien zorgen wanneer hun baby’s meer kwijlen dan zij denken dat normaal is.
Een overmaat aan speeksel en kwijlen is echter normaal bij baby’s. Dit komt omdat ze nog niet hebben geleerd hun speeksel in te slikken. Terwijl pasgeborenen niet veel speeksel produceren, beginnen baby’s na 2 maanden meer te kwijlen.
Op deze leeftijd beginnen baby’s op alles te zuigen en te kauwen en neemt de speekselproductie toe zonder dat de baby het zich realiseert. Daarom kwijlen baby’s natuurlijk.
Het heeft allemaal te maken met het sliksysteem van kleintjes. Wanneer baby’s drinken, gebruiken ze de spieren in hun mond om te zuigen en te slikken. Speekselproductie is echter automatisch en blijft in de mond van een baby totdat het overloopt.
Slabbetjes zijn een geweldig hulpmiddel als je baby veel kwijlt. Ze helpen voorkomen dat de borst van je baby nat wordt en helpen ook om warm te blijven. We moeten ook opletten en ervoor zorgen dat onze baby’s mond droog blijft om mogelijke irritatie te voorkomen.
Mijn baby kwijlt veel, wanneer moet ik me zorgen gaan maken?
Als een baby verkouden is, is het normaal dat ze ontzettend veel kwijlen. Als je deze verandering opmerkt hoewel je baby niet ziek is, moet je je dokter raadplegen.
Duurt het kwijlen van een baby echter erg lang, kan het betekenen dat er een probleem is in het zenuwstelsel. Als gevolg hiervan kan je baby niet goed slikken.
Als je kleintje moeite heeft met eten en veel kwijlt, kan het betekenen dat het pijn doet als hij of zij slikt. De oorzaak is over het algemeen een virale infectie die pijn of zweertjes in de mond veroorzaakt.
Over het algemeen kwijlen kinderen tot ze ongeveer de leeftijd van 18 maanden bereiken, hoewel dit kan variëren.
Als je baby veel kwijlt, loopt hij / zij het risico om zich regelmatig te verslikken of constant misselijk te zijn. Het kan er ook voor zorgen dat je kindje ademhalingsproblemen heeft. In beide gevallen is het belangrijk dat je kalm blijft en je kindje naar de dokter brengt om elke ziekte uit te sluiten.
Ten slotte is het ook belangrijk om te onthouden dat baby’s een onvolgroeide slikreflex hebben en dit enige tijd kan duren.
Is tandjes krijgen de enige reden waarom mijn baby veel kwijlt?
Het is duidelijk dat een van de belangrijkste redenen waarom baby’s te veel kwijlen, komt doordat hun tanden doorkomen. Hoewel ze enige tijd nodig hebben om door te komen, beginnen de kernen van de tanden van een baby rond de 2 maanden in het tandvlees te groeien.
Speeksel bevat enzymen die bepaalde infecties helpen bestrijden. Dit is de reden waarom de speekselproductie toeneemt zodra de eerste tand van je kleintje doorkomt. Op dit moment zal je kindje waarschijnlijk baat hebben bij een bijtring. Dit is handig om pijnlijk tandvlees te verlichten, maar ze veroorzaken ook speekselproductie.
Tegelijkertijd zijn een van de eerste dingen die kleine baby’s ontdekken hun handen. En zodra ze dat doen, beginnen ze ze in hun mond te stoppen. Hierdoor kunnen ze nieuwe sensaties ontdekken. Door met hun handen te spelen, stimuleren baby’s speeksel en beginnen ze te kwijlen.
Deze gewoonte is nuttig wanneer baby’s vast voedsel beginnen te eten. Ze grijpen bijvoorbeeld hun voedsel en stoppen het in hun mond als een middel om te onderzoeken. Beetje bij beetje leren ze zelfstandig vast voedsel te eten.
Natuurlijk, wanneer baby’s op hun vingers beginnen te kauwen en met hun tong spelen, stimuleert dit ook speekselproductie. Speeksel speelt een sleutelrol bij het verzachten van voedsel en het doorslikken ervan.
Zuigelingen hebben de neiging om te bijten op het gebied van hun tandvlees waar tanden doorkomen. Dit gebied ziet er vaak opgezwollen en rood uit. Kwijlen is in dit stadium erg duidelijk en noodzakelijk, omdat zo het gebied gehydrateerd blijft en infectie wordt voorkomen.
Speeksel en eten
De nieuwe smaken en sensaties die baby’s ervaren als ze vaste hapjes gaan eten, stimuleren hun smaakpapillen. Dit zorgt er ook voor dat kleintjes meer kwijlen dan normaal. De rol van speeksel is in dit geval om te smeren en voedsel te helpen naar de maag te brengen.
Je moet speciale aandacht schenken aan het kwijlen van je kind als je denkt dat het meer is dan normaal. Over het algemeen kwijlen kinderen tot ongeveer de leeftijd van 18 maanden, hoewel dit kan variëren. Het hangt allemaal af van het individuele ontwikkelingsproces van je kindje, zijn of haar acceptatie van vast voedsel en het doorkomen van de tandjes.
Dat gezegd, is er geen reden om gealarmeerd te raken. Houd altijd een slabbetje of spuugdoekje bij de hand, evenals een fopspeen of bijtring om je baby door deze fase te helpen. Blijf rustig en geniet van deze fase in de kleutertijd van je kleintje. Vergeet niet dat elk moment in het leven van je baby, of het nu goed of slecht is, uniek is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Castañeda, A. A. H., & Moya, G. C. A. (2012). Características y propiedades físico-químicas de la saliva: una revisión. Ustasalud, 11(2), 102-112. http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/USTASALUD_ODONTOLOGIA/article/view/1123/922
- Cisneros-Lesser, J. C., & Hernández-Palestina, M. S. (2017). Tratamiento del paciente con sialorrea. Revisión sistemática. Investigación en Discapacidad, 6(1), 17-24. https://www.medigraphic.com/pdfs/invdis/ir-2017/ir171c.pdf