Mijn baby heeft last van gasvorming en kan niet slapen
Als je baby last van gasvorming heeft en niet kan slapen, is het normaal dat je je zorgen maakt. Het huilen van je kleintje, naast zijn ongemak, doet je nadenken over mogelijke oorzaken: zou hij lucht binnen hebben gekregen terwijl hij de fles nam? Was het aanleggen niet goed tijdens het geven van borstvoeding? Heeft hij te snel gegeten?
‘s Nachts kan gasvorming hinderlijker zijn voor de kleintjes. Vooral omdat ze minder actief zijn en dus minder kans hebben om verlichting te krijgen, maar je moet kalm blijven. Er zijn verschillende methoden die het ongemak van je kind kunnen verlichten en hem beter kunnen laten slapen. Enkele voorbeelden zijn onder andere buikmassages, fietsbewegingen doen en laten boeren.
Veelvoorkomende oorzaken van gasvorming bij baby’s
Gasproblemen verschijnen meestal in de eerste weken van het leven van een baby als gevolg van de onvolwassenheid van zijn of haar spijsverteringsstelsel. De meesten slagen er echter in om deze problemen na de leeftijd van 3 maanden te overwinnen. Naarmate het kind leert buiten de baarmoeder te voeden, maakt dit proces deel uit van de normale ontwikkeling. Laten we eens kijken wat gasvorming kan veroorzaken.
Binnenkrijgen van lucht tijdens voedingen
De belangrijkste oorzaak van gasvorming bij baby’s is het binnen krijgen van lucht tijdens het voeden, of het nu gaat om borstvoeding of flesvoeding. Als de baby niet goed aan de borst of fles vasthoudt, kan hij of zij samen met de melk lucht inslikken. Bovendien, als de speen van de fles veel melk doorlaat, of als een moeder die borstvoeding geeft een overactieve toevoer heeft, kan de baby samen met de melk lucht binnenkrijgen. Op dezelfde manier, als de speen van de fles langzaam de melk toevoert, kan de baby tijdens het drinken van melk extra lucht naar binnen zuigen, wat ook gasvorming en pijn kan veroorzaken.
Drinkformule met luchtbellen
Als je melkpoeder voor de baby mengt, laat het dan een paar minuten staan voordat je het aanbiedt. Hoe vaker je de fles schudt, hoe meer luchtbellen er binnendringen, waardoor gasvorming kan ontstaan.
Kleine problemen met de spijsvertering
Baby’s kunnen gas hebben als ze verstopt zijn of als ze reflux hebben.
Overmatig huilen
Wanneer baby’s huilen, hebben ze ook de neiging lucht in te slikken, wat kan leiden tot gasophoping in de maag.
Onrijpe spijsvertering
Het spijsverteringsstelsel van baby’s is nog onvolwassen en kan moeite hebben met het verteren van moedermelk of flesvoeding, wat gasvorming kan veroorzaken.
Voedingsmiddelen in het dieet van de moeder
In het geval van baby’s die borstvoeding krijgen, kunnen ze enige gevoeligheid hebben voor bepaalde voedingsmiddelen in het dieet van de moeder, zoals zuivelproducten, kool, broccoli en bonen, die bijdragen aan de gasvorming.
De baby verdraagt flesvoeding niet goed
Zuigelingenvoeding wordt op een andere manier vervaardigd. Wat voor het ene kind goed werkt, werkt dus mogelijk niet goed voor het andere. Gas kan een teken zijn dat je je huidige formule niet goed verdraagt.
Tekenen dat je baby last van gasvorming heeft
Vaststellen of je baby last van gasvorming heeft, is de eerste stap om hem te helpen zich beter te voelen. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:
- Huilen
- Prikkelbaarheid
- Regurgitatie
- Baby lijkt ongelukkig
- Gezwollen buik
- Hij eet en slaapt niet goed
- Draait vaak
- Gebogen lichaam
- Roodheid van het gezicht bij huilen
- Vaak last van boeren of winderigheid
- Trekt de benen naar de borst en strekt zich dan uit, de rug krommend
- Hij heeft problemen met eten. Kan zich terugtrekken vande borst of fles, of huilen tijdens het voeden
Kalmeer gasvorming ‘s nachts met deze aanbevelingen
Als ouders is het normaal dat we er alles aan willen doen om te zorgen dat je baby comfortabel en gelukkig is. Om gasvorming bij je kleintje te voorkomen en te verlichten, kun je het dieet aanpassen of lichte oefeningen doen. Deze methoden maken een groot verschil in het welzijn van je baby. Hieronder bespreken we enkele praktische aanbevelingen om jullie te helpen genieten van rustigere nachten.
1. Pas de juiste voedingstechniek toe
Laat de zwaartekracht helpen de lucht te verdrijven door de baby rechtop te zetten. Zorg ervoor dat je baby tijdens het voeden goed aan de fles of de borst vastklikt. Als je de fles geeft, houd deze dan in de beste positie zodat de melk en niet de lucht tijdens het voeden in de tepel blijft. Hieronder beschrijven we deze stappen.
Hoe geef je de fles?
Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (Engelse link) is de juiste manier om een flesje te geven als volgt:
- Plaats de fles schuin, zodat de melk er alleen uit komt als de baby zuigt.
- Laat je baby pauzes nemen wanneer hij of zij daar behoefte aan lijkt te hebben.
- Observeer de baby om te zien of hij vol is. Als hij geen melk meer wil, stop dan met het aanbieden ervan, ongeacht of de fles leeg is.
Hoe zorg je voor een goede aanleg tijdens het geven van borstvoeding?
Het Royal Australian Women’s Hospital (Engelse link) stelt de volgende richtlijnen voor:
- Ga op een comfortabele plek zitten en zorg ervoor dat je rug goed ondersteund wordt.
- Houd je baby dicht bij je, met het gezicht naar je borst gericht.
- Plaats hem op zijn zij met zijn neus voor de tepel.
- Ondersteun je borst aan de onderkant.
- Plaats je vingers ver weg van de tepelhof, zodat de baby een flinke hap van de borst in zijn mond kan nemen.
- Raak de lippen van je baby aan met je tepel om hem aan te moedigen zijn mond wijd open te doen.
- Zorg ervoor dat de baby zijn mond wijd opendoet (alsof hij gaapt) en breng hem snel naar de borst, met de kin eerst.
- Houd hem zo vast dat de onderlip van de baby goed op de tepelhof ligt.
- Blijf de borst vasthouden totdat de baby in een diep, ritmisch patroon zuigt en slikt.
- Als je pijn voelt wanneer je baby begint te slikken, verwijder dan de tepel en plaats deze terug.
- Vergeet niet om een schone vinger tussen het tandvlees van de baby te steken om hem van je borst te scheiden.
Als je niet zeker weet of je voedingstechniek de meest geschikte is, vraag dan je kinderarts of een lactatiekundige om hulp.
2. Creëer een oprispingsroutine
Als jew baby winderigheid heeft en moeite heeft met slapen, probeer dan zijn laatste voeding minstens 30 minuten vóór het slapengaan te krijgen, zodat hij de tijd heeft om het gas uit te drijven. Wacht niet tot hij klaar is met eten voordat je hem laat boeren. Na elke 30-40 ml flesvoeding of na elke borst als je borstvoeding geeft, plaatst je hem rechtop op je schouder of zittend op je schoot en klop je hem zachtjes op de rug.
Als je baby na een paar minuten niet boert, ga dan door met het geven van borstvoeding of leg hem op zijn buik om zelf te boeren.
3. Houd de baby rechtop tijdens het voeden
Probeer je baby tijdens het voeden rechtop te houden, zodat de moedermelk of flesvoeding de buik van de baby beter bereikt. Op deze manier zal de lucht stijgen en kun je deze uitdrijven door te boeren. Als de baby zich opkrult of voorovergebogen zit, is de kans groter dat gassen vast komen te zitten.
4. Masseer de buik
Babymassage is een effectieve manier om je baby te helpen als deze maagproblemen heeft, naast het bevorderen van de emotionele band en sensorische stimulatie tussen het kind en zijn ouders. Volgens een werk gepubliceerd in het Online Turkish Journal of Health Sciences (Engelse link) is buikmassage een van de praktijken die moeders het meest gebruiken om gaskoliek te verminderen. Het gebruik van etherische oliën, zoals lavendel, en kruidensupplementen kan dit ongemak bij kleintjes helpen verlichten.
Enkele buikmassagetechnieken die worden aanbevolen in het boek Infant Massage: A Handbook for Loving Parents, door Vimala McClure, zijn onder meer:
Wijzers
Stel je voor dat de buik van je baby de wijzerplaat van een klok is. Visualiseer de uren en begin bij 7, terwijl je zachtjes van links naar rechts beweegt, met de klok mee. Gebruik de ene hand en dan de andere.
Peddelen
dDruk met de rug van je handen zachtjes in de buurt van de ribbenkast en schuif ze langs de buik van de baby. De ene hand volgt de andere in een voortdurende beweging.
Duimen
Plaats beide duimen plat op de buik van de baby, boven de navel. Druk zachtjes en spreid uw duimen in tegengestelde richtingen.
I Love You (ILU)
Begin aan de rechterkant van de navel van de baby en teken de letter I. Teken vervolgens de letter L zijwaarts, beginnend in de linkerbovenhoek van de buik van de baby, horizontaal bewegend, en dan langs de rechterkant. Eindig met een omgekeerde U, beginnend in de linkerbenedenhoek van de buik, omhoog langs de romp boven de navel en naar beneden langs de rechterkant.
Moonwalking
Begin net boven de navel aan de linkerkant en schuif langzaam je wijs- en middelvinger langs de romp van de baby naar de rechterkant.
Deze technieken kunnen verlichting bieden voor je baby en de massage tot een ontspannende en heilzame ervaring voor jullie beiden maken.
5. Doe de fietsoefening
Een handige oefening om je baby te ontlasten als hij gas heeft en niet kan slapen, is de fietsoefening. Om dit te doen, plaats je je baby op zijn rug en beweeg je zijn benen zachtjes, alsof hij aan het trappen is. Op deze manier kun je de beweging van gassen door de darm helpen en de uitzetting ervan vergemakkelijken. Het is belangrijk om het langzaam te doen en tijdens het proces aandacht te besteden aan de reacties van je kleintje.
6. Voer de knielende persoefening uit
In het eerder genoemde boek suggereert McClure een eenvoudige oefening om het gas van de baby te verlichten. Om dit te doen, plaats je je handen op de kuiten van de baby, inclusief de knieën. Duw vervolgens voorzichtig de knieën richting de buik van je baby en houd deze positie drie tot vijf seconden vast. Laat de oefening los en herhaal deze drie tot vijf keer. Deze beweging helpt bij het vrijkomen van opgesloten gassen en biedt verlichting voor de kleine.
6. Vervang de flessen
Een andere optie om last van gasvorming tegen te gaan is het vervangen van de fles. We weten dat het kiezen van één ervan net zo moeilijk is als het kiezen van een voedzame formule. Om te voorkomen dat er lucht in de buik van je baby komt, moet je daarom op zoek gaan naar exemplaren met een goed ventilatiesysteem, of ze nu hoekig of opvouwbaar zijn.
7. Leg je baby op zijn buikje
Door je baby op zijn of haar buik te leggen terwijl hij wakker is, wordt de gasvorming verlicht door de druk in de buik te verhogen, waardoor de gasbellen omhoog en uit het lichaam worden geduwd. Daarnaast is het een goede manier om de spieren van hoofd en nek te versterken, die nodig zijn om de eerste motorische mijlpalen te bereiken. Doe het als volgt:
- Neem jet kind in je armen.
- Plaats hem met de voorkant naar beneden op jew onderarm, met zijn hoofd naar buiten gericht en dicht bij de bocht van de elleboog, om de gasdruk te verlichten.
- Klop hem zachtjes op de rug.
8. Ontdek welke voedingsmiddelen het probleem kunnen veroorzaken
Als je je baby borstvoeding geeft, is het mogelijk dat sommige voedingsmiddelen in jouw dieet gas veroorzaken waardoor jew baby niet kan slapen. Hoewel het wetenschappelijk bewijs over dit onderwerp beperkt en grotendeels anekdotisch is, vermelden specialisten van het Texas Children’s Hospital (Engelse link) dat er geen specifieke lijst is met voedingsmiddelen die moeders moeten vermijden tijdens het geven van borstvoeding. Ze merken echter op dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals boerenkool, spinazie, bonen, uien, knoflook, paprika en gekruid voedsel, bij sommige baby’s ongemak kunnen veroorzaken, hoewel dit geen algemene regel is.
In deze context suggereert de American Academy of Pediatrics (Engelse link) dat, hoewel sommige voedingsmiddelen verdachter zijn dan andere, het de moeite waard is om aandacht te besteden aan de voedingsmiddelen die problemen voor jew baby kunnen veroorzaken.
Ze raden echter niet aan om te veel voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen, omdat het belangrijk is om ook voor jezelf goede voeding te behouden. Vergeet niet dat borstvoeding een uitgebalanceerd dieet vereist om je welzijn en dat van je baby te garanderen.
9. Zorg ervoor dat de baby niet erg hongerig is voor zijn laatste voeding
Als je baby erg hongerig is als hij zijn laatste voeding krijgt, zal hij de melk waarschijnlijk haastig drinken, waardoor hij lucht kan inslikken en gasvorming kan veroorzaken. Het is belangrijk om te letten op hongersignalen, zoals zijn vinger in zijn mond doen, zijn hoofd naar de borst of fles draaien of zijn lippen likken. Begin met voeden voordat je baby begint te huilen. Dit zal niet alleen voorkomen dat hij lucht inslikt, maar zal hem ook een rustiger en prettiger eetervaring bezorgen.
Proberen hem te voeden in een rustige omgeving, met de lichten uit, zachte muziek en zonder afleiding, kan ook helpen.
10. Geef onder medisch toezicht simethicondruppels
Een ander alternatief als je baby last van gasvorming heeft en niet kan slapen, is het toedienen van simethicondruppels. Dit mag je echter alleen doen op aanbeveling en onder toezicht van de kinderarts.
Volgens de Mayo Clinic (Engelse link) is dit medicijn veilig voor de kleintjes in een dosis van 20 milligram en kan het tot 4 keer per dag worden toegediend. Als nadelig effect kan het echter de ontlasting verzachten. Wanneer je druppels koopt, zorg er dan voor dat je geen druppels gebruikt die natriumbenzoaat of benzoëzuur bevatten, aangezien deze stoffen in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn.
11. Voed je baby kleinere hoeveelheden en vaker
Het kan zijn dat je baby het beter doet met kleinere, frequentere voedingen dan met grote hoeveelheden moedermelk of flesvoeding. Als je hem te veel geeft, zal hij de lactose moeilijker kunnen afbreken en gasvormig worden.
12. Pas plaatselijke warmte toe om de pijn veroorzaakt door gas te verminderen en de uitdrijving ervan te vergemakkelijken
Het toepassen van lokale warmte op de buik van de baby kan de pijn veroorzaakt door gas verlichten en de uitzetting ervan vergemakkelijken. Je kunt bijvoorbeeld een specifiek verwarmingskussen gebruiken. De warmte helpt de buikspieren te ontspannen en ongemak te verminderen. Zorg ervoor dat de temperatuur goed is om de gevoelige huid van je baby niet te verbranden, en controleer altijd de reactie van je baby om er zeker van te zijn dat hij of zij zich op zijn gemak voelt.
13. Baad de baby met warm water
Warm water helpt niet alleen je baby te ontspannen, maar kan ook het spijsverteringsstelsel van je baby kalmeren. Door je baby een paar minuten onder te dompelen, kan de spanning in je buik worden verlicht en het vrijkomen van gas worden vergemakkelijkt. Bovendien zorgt baden voor een moment van kalmte en verbinding tussen kind en ouder, wat ook kan helpen huilen en ongemak te verminderen.
Zorg ervoor dat het water een comfortabele en veilige temperatuur heeft.
14. Wrijf zachtjes over zijn rug
Zet je baby op je schoot en leun hem voorzichtig naar voren om hem te helpen gas te verdrijven. Plaats hem op je schoot en zorg ervoor dat zijn rug tegen je borst ligt. Houd hem dan met één hand vast terwijl je de andere gebruikt om zijn rug in cirkelvormige, opwaartse bewegingen te wrijven.
Deze methode maakt het gemakkelijker voor gassen die in de maag vastzitten om naar de slokdarm te bewegen, waardoor oprispingen worden bevorderd. Bovendien helpt de schuine positie de druk op de buik te verminderen, wat eventuele ongemakken kan verlichten.
15. Plaats de baby op de borst en klop hem op de rug
Een andere effectieve techniek om de gasvorming bij de baby te verminderen, is door hem op je borst te leggen en hem zachtjes op de rug te aaien. In deze positie moet het hoofdje van de baby op je schouder rusten, zodat zijn buikje lichtjes tegen jew lichaam kan worden gedrukt.
Houd de baby met één hand vast om hem veilig en comfortabel te houden, en klop hem met de andere hand zachtjes en ritmisch op de rug. Op deze manier zorg je voor een moment van nabijheid en comfort voor de baby, waardoor de band tussen de twee wordt versterkt.
Kalmeer de buik voor een comfortabele nachtrust
Als je baby last van gasvorming heeft en niet kan slapen, kan dit een frustrerende en vermoeiende ervaring zijn. Met geduld en enkele eenvoudige technieken kun je hem echter helpen zich beter te voelen en goed te rusten.
Preventie is de sleutel. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om gasvorming te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de luier niet te strak zit, omdat dit druk op de buik kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je tijdens de laatste voeding het hoofdje van je baby hoger houdt dan zijn buik, waardoor het gas gemakkelijker kan opstijgen en vrijkomen.
Bovendien kan het gebruik van een antikrampjeskussen nuttig zijn. Dit type kussen zorgt voor een lichte kanteling en ondersteuning waardoor de gassen door het spijsverteringskanaal kunnen stromen, waardoor het bijbehorende ongemak en de pijn worden verlicht.
Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby uniek is en dat wat voor de een werkt, voor de ander misschien niet effectief is. Observeer altijd de reacties van je kind en pas de strategieën aan op basis van zijn of haar behoeften. En als je twijfelt of het probleem blijft bestaan, aarzel dan niet om een zorgverlener te raadplegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- American Academy of Pediatrics. (21 de noviembre de 2015). Eliminar gases. HealthyChildren.org. Consultado el 23 de junio del 2024 https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/baby/diapers-clothing/Paginas/Breaking-Up-Gas.aspx
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (20 de marzo de 2024). Señales de que su hijo tiene hambre o está lleno. CDC. Consultado el 23 de junio del 2024 https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/mealtime/senales-de-que-su-hijo-tiene-hambre-o-esta-lleno.html
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (16 de diciembre de 2020). Alimentación con biberón. CDC. Consultado el 23 de junio del 2024 https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/bottle-feeding/index.html
- Didişen, N., Yavuz, B., Gerçeker, G., Albayrak, T., Atak, M., & Başbakkal, D. (2020). Infantile colic in infants aged one-six months and the practices of mothers for colic. The Journal of Pediatric Research, 7(3): 223-229
https://www.jpedres.org/articles/infantile-colic-in-infants-aged-one-six-months-and-the-practices-of-mothers-for-colic/doi/jpr.galenos.2019.72687 - Kardos, J., & Lai, N. (24 de octubre de 2022). How to help a newborn with gas. Children’s Hospital of Philadelphia. Consultado el 23 de junio del 2024 https://www.chop.edu/news/health-tip/how-help-newborn-gas
- McClure, V. (2018). Infant Massage: A Handbook for Loving Parents. Souvenir Press.
-
Mutlu, B., Erkut, Z., Avci, S., Sümeyye Girgin, S., & Gönen, Í. (2020). The practices used by mothers to infantile colic and their perceptions on the benefits of the practices. Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi, 5(1), 8-16. https://dergipark.org.tr/en/pub/otjhs/issue/53064/583087
- Penn Medicine Lancaster General Health. (s.f.). How to prevent and relieve baby gas. Penn Medicine Lancaster General Health. https://www.lancastergeneralhealth.org/health-hub-home/motherhood/the-first-year/how-to-prevent-and-relieve-baby-gas
- Standford Medicine. Children’s Health. (s.f.). ¿Qué podrían indicar los problemas gastrointestinales en un recién nacido? Standford Medicine. Children’s Health. https://www.stanfordchildrens.org/es/topic/default?id=gastrointestinal-problems-90-P05325
- Texas Children’s. (s.f.). What’s causing gas in my breastfed baby? Texas Children’s. Consultado el 23 de junio del 2024 https://www.texaschildrens.org/content/wellness/whats-causing-gas-my-breastfed-baby
- The Royal Women’s Hospital. (s.f.). How to breastfeed. The Royal Women’s Hospital. Consultado el 23 de junio del 2024 https://www.thewomens.org.au/health-information/breastfeeding/breastfeeding-overview/how-to-breastfeed
- Theimer, S. (1 de septiembre de 2016). Las gotas para los gases son seguras para los bebés, pero el desasosiego frecuente desaparece sin tratamiento. Mayo Clinic. Consultado el 23 de junio del 2024 https://newsnetwork.mayoclinic.org/es/2016/09/01/las-gotas-para-los-gases-son-seguras-para-el-bebe-pero-el-desasosiego-frecuente-desaparece-sin-tratamiento/