Hoe weet ik of mijn baby honger heeft?

Het is belangrijk dat je de tekenen kent die aangeven dat een baby honger heeft gekregen. Op die manier voorkom je een situatie van een lage inname van voedingsstoffen die hun groei kan beïnvloeden.
Hoe weet ik of mijn baby honger heeft?
Saúl Sánchez Arias

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Geschreven door Saúl Sánchez Arias

Laatste update: 01 oktober, 2022

Tijdens de eerste levensfasen is het essentieel om te zorgen voor goede voeding. De ontwikkeling staat op het spel en voor een optimale groei moet aan essentiële voedingsstoffen worden voldaan. Daarom geven we je hier de sleutels om te weten wanneer je baby honger heeft.

Het eerste wat je moet leren is hoe je de signalen moet interpreteren. Dit kan moeilijk zijn voor nieuwe moeders, die soms nog te nerveus zijn. De volgende tips zullen het proces echter veel gemakkelijker maken.

Hoe weet je of je baby honger heeft?

Baby’s huilen vaak als ze honger hebben. Dit is echter niet altijd de reden van het huilen. Een strategie om erachter te komen of honger het probleem is, is het aanbieden van de borst of de fles. Als ze het accepteren, hebben ze meer voedsel nodig.

Aan de andere kant moet je er rekening mee houden dat kinderartsen aanraden om in de eerste levensmaanden borstvoeding op verzoek aan te bieden. Het is bewezen (Engelse link) dat deze voeding het meest geschikt is voor baby’s. Niet alleen vanwege de toevoer van voedingsstoffen, maar ook vanwege veel bioactieve bestanddelen die bijdragen tot een betere immuniteit.

Daarnaast zal het ook belangrijk zijn te kijken naar het gewicht van het kind. Het is normaal dat dit geleidelijk toeneemt. Als er om wat voor reden dan ook een stagnatie in gewicht optreedt over een bepaalde periode, kan dat een teken zijn dat de voeding niet voldoende is.

Een baby ligt heerlijk te drinken
Een goede strategie om ervoor te zorgen dat je baby niet hongerig blijft, is om meer melk in de fles te bereiden dan wat hij gewoonlijk drinkt. Zo stopt je kleintje met voeden als hij echt vol zit.

Tekenen dat je baby honger heeft

Let op tekenen die je baby laat zien zodra de borst of de fles is weggehaald. Als de baby een zuigende beweging maakt met zijn lippen of begint te huilen, kan het zijn dat hij nog meer wil eten. In dat geval kun je het beste meer melk aanbieden tot het kind besluit te stoppen.

Houd in gedachten dat als je je baby met een flesje voedt, deze klaargemaakt moet zijn met meer melk dan je kleintje gewoonlijk drinkt. Zo weet je zeker dat de voeding stopt als de baby besluit te stoppen en niet voordat hij tevreden is.

Tekenen dat je baby genoeg heeft gehad

Je baby kan ook laten merken dat hij geen eetlust meer heeft. Daarom is het geen goed idee om bij het aanbieden van borstvoeding alleen op de klok af te gaan. Elk kind neemt zijn eigen tijd in het voedingsproces, dus variaties kunnen aanzienlijk zijn.

Normaal gesproken geeft een baby aan dat hij genoeg heeft als hij de borst of tepel loslaat en, zonder te huilen, rustig is. Als het huilen na korte tijd terugkeert, kan dat een teken zijn dat de baby nog steeds honger heeft.

Raak in elk geval niet geobsedeerd door schema’s of hoeveelheden. Je kunt je het beste laten leiden door de verzoeken van het kind. In de zomer kunnen ze naast honger echter ook meer dorst hebben.

Is het honger of slaap?

Soms kan je baby huilen, maar niet omdat hij honger heeft, maar omdat hij slaperig is. Je baby kan prikkelbaar zijn omdat hij niet in slaap kan vallen. In dit geval zal wiegen je baby kalmeren en kun je bevestigen dat het probleem, in dit geval, geen honger was. Als algemene regel geldt echter dat je het voortdurend aanbieden van een fopspeen moet vermijden, omdat het schadelijk kan zijn voor de tanden. Dat zegt een studie gepubliceerd (Engelse link) in het Journal of Dental Research.

Hoe weet ik of mijn baby honger heeft
Het is aan je baby om degene te zijn die de voedingstijden bepaalt, zelfs als zijn eisen meerdere keren per dag worden herhaald.

Wat moet je doen zodat je baby niet blijft?

Om ervoor te zorgen dat je baby niet hongerig blijft, is het eerste wat je moet hebben geduld. Je moet je baby zelf de voedingstijden laten bepalen en gehoor geven aan hun verzoeken, ook als die herhaald worden. Ten tweede is het belangrijk dat ze in een comfortabele houding liggen tijdens het voeden. Het beste is om je baby’s armen naast zich te houden en voldoende bedekt, zodat ze het niet koud krijgen en zich comfortabel voelen.

Vermijd dat je baby hongerig blijft

Zoals je hebt gezien, kan het feit dat je baby systematisch hongerig blijft, zijn groei beïnvloeden. Dit is een situatie die vermeden moet worden. Het beste is om gedurende de dag verschillende voedingen aan te bieden, bij voorkeur moedermelk. Dit is het beste product om een goede gezondheidstoestand te behouden.

Houd in gedachten dat je heel goed moet letten op de tekenen die de baby laat zien als zijn voeding klaar is, om te weten of je meer voeding moet aanbieden of niet. Ze kunnen een tijdje stil zijn en dan weer honger krijgen, wat ze laten zien door te huilen. Wellicht ook interessant voor jou

Pijnlijke tepels tijdens borstvoeding: 10 tips
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Pijnlijke tepels tijdens borstvoeding: 10 tips

Pijnlijke tepels zijn een veel voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. In het volgende artikel delen we 10 tips om ze te voorkomen!  • Mosca, F., & Giannì, M. L. (2017). Human milk: composition and health benefits. La Pediatria medica e chirurgica : Medical and surgical pediatrics39(2), 155. https://doi.org/10.4081/pmc.2017.155
  • Peres, K. G., Chaffee, B. W., Feldens, C. A., Flores-Mir, C., Moynihan, P., & Rugg-Gunn, A. (2018). Breastfeeding and Oral Health: Evidence and Methodological Challenges. Journal of dental research97(3), 251–258. https://doi.org/10.1177/0022034517738925