Baby's die niet huilen kunnen nog steeds honger hebben

De meeste baby's huilen als ze honger hebben of een andere behoefte. Maar baby's die niet huilen kunnen nog steeds honger hebben. Blijf lezen!
Baby's die niet huilen kunnen nog steeds honger hebben
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 30 maart, 2022

Een baby die niet huilt heeft misschien al zijn behoeften vervuld. Maar niet alle baby’s zijn hetzelfde. Baby’s die niet huilen kunnen nog steeds honger hebben of het koud hebben, maar dat niet uiten. Huilen is de belangrijkste manier van een pasgeborene om zijn gevoelens en behoeften te uiten, maar het kan zijn dat ze er geen gebruik van maken.

Huilen is een laat teken van honger, dus het kan zijn dat ze al lang honger hebben zonder het te uiten. Door ze te horen huilen kan de moeder de behoefte vaststellen, maar als de baby dat niet doet, moet ze het ook weten.

Soms blijven we kalm om de eenvoudige reden dat onze baby niet huilt. Maar alleen omdat baby’s niet huilen wil nog niet zeggen dat alles in orde is. Het is het beste om hun behoeften in de gaten te houden, duidelijk te zijn over de voedertijd en te onthouden hoe lang geleden we hun luier hebben gecontroleerd. Het is een ernstige vergissing om de baby honger te laten lijden.

In principe moet de moeder leren aan de behoeften van haar baby te voldoen door de manier waarop haar kleintje communiceert te leren kennen. Als we namelijk wachten tot onze baby huilt, wordt alles ingewikkeld wat de borstvoeding betreft. Je kleintje is dan al humeurig. Het is geen goed idee je baby te voeden op het moment van zijn grootste onrust, als honger hem al aan het huilen heeft gebracht.

Enkele tekenen die erop wijzen dat een baby honger heeft

Een baby huilt misschien niet eens als hij honger heeft, want huilen is zijn laatste redmiddel. Dat wil zeggen, als de baby begint te woelen, kan hij of zij al veel eerder honger gehad hebben. Om te voorkomen dat ze langer dan nodig zonder voeding blijven, is het belangrijk dat we letten op de tekenen die we hieronder zullen noemen. Baby’s die niet huilen kunnen nog steeds honger hebben als we het volgende zien:

Baby's die niet huilen kunnen nog steeds honger hebben
  • Ze draaien hun hoofd om de borst te zoeken. Dit is een bijzonder teken bij baby’s dat heel vaak voorkomt en gemakkelijk is voor hen om te communiceren en voor jou om te begrijpen. Bijna alle pasgeborenen oefenen deze actie uit. Ze hebben namelijk instinctief de neiging om naar de tepel van hun moeder te zoeken. Als ze dit doen, weten we snel dat ze honger hebben.
  • Een baby die veel rondwriemelt wijst erop dat er een onvervulde behoefte is. Ze kunnen honger hebben en dit is, naast het draaien van het hoofd, een manier om de borst te zoeken. Als de onrust ook na het voeden aanhoudt, moet je misschien op zoek naar een andere onvervulde behoefte.
  • Ze lijken op hun tong te zuigen. Het is gemakkelijk op te merken als je baby een zuigend geluid maakt. Hij kan zelfs gezichten trekken alsof hij aan het zuigen is. Dit is een manier om aan te geven dat ze honger hebben, vooral als de voedertijd nadert.

Een band om gevoelens en behoeften te herkennen

Het is belangrijk te benadrukken dat tijdens het geven van borstvoeding een band (Spaanse link) ontstaat die moeder en kind in staat stelt elkaar beter te leren kennen. Borstvoeding brengt de eerste liefdesband tot stand waardoor beiden gevoelens en behoeften kunnen herkennen.

Deze wederzijdse verbinding is heel bijzonder, belangrijk en blijvend omdat deze episode herhaald kan worden terwijl het kind nog niet duidelijk spreekt. Zelfs een ouder kind kan honger hebben en het niet laten merken, dus is het belangrijk dat we zijn eigen taal herkennen.

Gevolgen van het voeden van de hongerige baby

Zoals hierboven vermeld, kunnen baby’s die niet huilen nog steeds honger hebben. Het is dus geen goed idee om te wachten op het moment dat je baby het hongerigst is om hem te voeden.

De reactie van huilen vanwege honger kan met veel onrust gepaard gaan en de baby weet misschien niet dat mama al met haar melk komt. Met andere woorden, ze kunnen te onrustig worden omdat ze zo lang gewacht hebben. De gevolgen kunnen dan ook de volgende zijn:

  • Door alle opwinding kan de zuigeling zich in de melk verslikken.
  • Als gevolg van alle drukte wordt de baby moe tijdens het zogen.
  • Door opgewonden ademhaling slikken ze veel lucht in, wat mogelijk gasvorming en pijn veroorzaakt.
  • Voor de moeder kan het, nadat haar baby huilt, veel stress opwekken die de melkproductie beïnvloedt. Daardoor is die niet overvloedig genoeg om haar kind te bevredigen.
  • Terwijl het kind huilt en opgewonden is, heeft het de neiging de tepel abrupt uit te trekken om verder te huilen. Dit kan de tepel van de moeder (Spaanse link) dus pijn doen.

Ken je kind en weet wanneer hij honger heeft

De tekenen die op honger bij de baby wijzen zullen niet altijd dezelfde zijn. Na verloop van tijd zal elke baby zich individueel manifesteren. Het is dus de plicht van de moeder haar kind te kennen. Het is heel belangrijk dat je ze niet laat huilen totdat je ze eten geeft. Als dat toch gebeurt, is het beter ze eerst te kalmeren voor je ze hun eten geeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ospina, J. M., Jiménez, Á. M., & Betancourt, E. V. (2016). Influencia de la lactancia materna en la formación del vínculo y en el desarrollo psicomotor. Colección Académica de Ciencias Sociales3(2), 1-10.
  • Fernández Medina, I. M., & González Fernández, C. T. (2013). Lactancia materna: prevención de problemas tempranos en las mamas mediante una técnica de amamantamiento eficaz. Enfermería global12(31), 443-451.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.