Waarom worden baby's geboren met grijze ogen?

De oogkleur van de baby verandert tijdens de eerste paar maanden van zijn leven, wordt donkerder of lichter en verliest de grijstint. Maar je vraagt ​​je misschien af: waarom gebeurt dit?
Waarom worden baby's geboren met grijze ogen?

Laatste update: 08 maart, 2019

Waarom worden baby’s geboren met grijze ogen? Dit is een veel voorkomende vraag die moeders hebben als ze hun pasgeboren kind ontmoeten, vooral jonge moeders. Het zien van de grijze ogen van een baby is charmant en trekt de aandacht van iedereen die ernaar kijkt.

Begrijpen waarom baby’s grijze ogen hebben bij de geboorte

Melanine is verantwoordelijk voor deze interessante oogkleur bij baby’s. Deze stof geeft de iris zijn pigmentatie.

In werkelijkheid is het niet dat de kleur verandert, maar dat deze begint te worden gedefinieerd. De pasgeborene heeft onvolgroeide melanine cellen, maar zijn productie gaat non-stop door. Naarmate de baby groeit, rijpen deze cellen, waardoor de kleur verandert. Je kunt dit zien rond de leeftijd van 6 maanden.

Tegen 8 maanden heeft het kind een meer gedefinieerde oogkleur, ook bekend als de gemarkeerde pigmentatie van de iris.

Genetica en oogkleur

De rijping van melanocyten en de stimulatie door de zon genereren de melanine die de iris kleur geeft.

Er is nog geen specifieke regel om de oogkleur van een baby te bepalen. Dit zal afhangen van de genetische erfenis van de ouders. De oogkleur wordt aangeduid door genen. Donkere kleuren worden verkregen door dominante genen en lichte kleuren door recessieve genen.

Baby met helderblauwe ogen

Wanneer wordt de oogkleur van de baby blijvend?

Het is niet bekend wanneer de ware oogkleur van een kind te zien is. Dit is een individueel proces dat erg op haargroei lijkt, dus het gebeurt op verschillende manieren bij elke baby.

Op 5 maanden oud kan de baby de oogkleur hebben die hij voor het leven zal hebben. Maar het kan ook zeven maanden of zelfs een jaar duren. Alles hangt af van hoe zijn cellen groeien.

In het algemeen kunnen we zeggen dat het proces waarbij de pigmentatie van de iris verandert in de uiteindelijke oogkleur begint bij ongeveer 5 maanden oud en eindigt rond de leeftijd van twee jaar.

Naarmate de baby groeit, rijpen de melaninecellen, waardoor de kleur verandert. Dit kun je zien rond de leeftijd van 6 maanden.

Zorg voor de ogen van de pasgeboren baby

Bij de geboorte zijn baby’s heel gevoelig. Ze worden heel snel blootgesteld aan infecties, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld. In die zin zijn de ogen meestal het meest getroffen. Er kunnen echter stappen worden ondernomen om dit soort problemen te voorkomen:

Elimineer oogafscheiding

Wanneer de baby te veel afscheiding in zijn oog heeft, is het goed om zoutoplossing bij de hand te hebben. Als je een druppelaar hebt, nog beter. Plaats de baby op zijn rug en doe twee druppels in elk oog. Je moet zijn hoofdje van de ene naar de andere kant verplaatsen, zodat het serum de ogen volledig bedekt.

Gaas of handdoeken gebruiken

Gaas of handdoeken zijn zeer praktisch voor het reinigen van de oogleden. Onnodig te zeggen dat ze steriel en vochtig moeten zijn.

Om de verspreiding van infecties te voorkomen, wordt aanbevolen dat je voor elk oog een ander doekje of gaasje gebruikt. Reinig het oog met deze hulpmiddelen en veeg van de binnenkant van de oogleden naar het traanbuisje. Voer deze procedure twee keer per dag uit: bij het ontwaken en na het baden.

Grijze ogen van een baby

Conjunctivitis

Conjunctivitis is een bacteriële of allergische ziekte die optreedt in de vorm van gezwollen oogleden en rode ogen. Het kind zal moeite hebben met het openen van zijn ogen, omdat de afscheiding zich snel zal verspreiden. In deze gevallen kun je het beste de ogen schoon houden met een serum.

Om conjunctivitis te voorkomen, zijn overmatige oogzorg en hygiëne noodzakelijk. En ook het schoonhouden van je handen en het constant hydrateren van dit belangrijke orgaan.

We moeten ook oppassen dat we onze baby’s tijdens zijn eerste paar dagen van het leven niet blootstellen aan zeer fel licht of sterk zonlicht. Het is raadzaam om hem in een schemerige kamer te houden, zodat je zijn ogen goed kunt reinigen terwijl ze wijd open staan.

Geniet met volle teugen van die mooie grijze ogen terwijl je kind ze heeft. Maar onthoud: wanneer ze naar hun ware kleur veranderen, wordt je nog verliefder op je baby.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.