Wat bepaalt de kleur van het haar en de ogen van je kind?

De kleur van het haar en de ogen van kinderen hangt af van hun genetisch erfgoed. Waarschijnlijkheid speelt ook een rol. Lees hieronder meer over dit interessante onderwerp.
Wat bepaalt de kleur van het haar en de ogen van je kind?

Laatste update: 25 februari, 2019

In dit artikel zullen we de factoren bekijken die de kleur van het haar en de ogen van onze kinderen bepalen.

We worden allemaal geboren met een set genen die door onze ouders zijn doorgegeven. Deze beïnvloeden de kleur van ons haar en van onze ogen, de vorm van onze neus en oren en vele andere kenmerken.

Alle kenmerken van een pasgeboren baby worden door de ouders doorgegeven door middel van de genen die ze zelf hebben geërfd van de grootouders van het kind.

Deze genen blijven hun hele leven bij het kind. En op een dag zullen ze sommige van die genen weer doorgeven aan hun eigen zonen en dochters.

Er zijn miljarden mogelijke combinaties, sommige waarschijnlijker dan andere. Dit is wat elk kind anders maakt, zelfs anders dan hun broers en zussen. Sommige van deze combinaties bepalen de kleur van ons haar en van onze ogen.

De genetische samenstelling van een baby is vanaf het moment van bevruchting aanwezig. De vader geeft de helft van de baby’s genetische erfenis door middel van zijn sperma.

Ondertussen geeft de moeder het kind de andere helft van zijn genen. Het is ook de moeder die voor een plekje zorgt waarin deze cellen kunnen uitgroeien tot een baby.

Het toeval bepaalt welke kenmerken van de kant van de moeder komen en welke van de vader.

Hieronder zullen we enkele factoren bekijken die de kleur van het haar en de ogen bepalen.

Waarvan hangt de kleur van het haar en de ogen van je kind af?

De kleur van de ogen

De ogen kunnen blauw, groen, bruin of zwart zijn. Het menselijk oog komt in een breed en mooi palet van kleuren.

We weten nu echter dat de kleur van de ogen van een kind volledig afhankelijk is van de erfelijkheid.

Door te kijken naar de kleur van de ogen van de ouders, grootouders en overgrootouders, is het mogelijk om te voorspellen welke kleur de ogen van een baby zullen zijn.

Desalniettemin zullen erfelijkheidsfactoren soms een verrassing in petto hebben.

Kleur van de ogen

In eenvoudige bewoordingen: elk mens heeft twee soorten genen: dominante en recessieve. Beide spelen een rol in de kleur van het haar en de ogen van een persoon.

Dominante genen zijn sterker. Deze genen bepalen in hogere mate de kleur van de oogjes van een pasgeborene.

Recessieve genen zijn zwakker, maar als ze aan beide kanten aanwezig zijn, komt het allel tot uiting.

Laten we eens kijken naar het voorbeeld van een vader met blauwe en een moeder met bruine ogen. In dit geval is het onwaarschijnlijk dat het kind blauwe ogen heeft. Dit komt omdat het bruine kleurfenotype dominant is, terwijl blauw recessief is.

Recessieve genen zijn echter aanwezig in ons DNA, zelfs als ze ons uiterlijk niet beïnvloeden. Dit betekent dat kenmerken zoals blauwe ogen een generatie kunnen overslaan.

Alle kenmerken van een baby worden door de ouders doorgegeven in de genen die ze zelf hebben geërfd van de grootouders van het kind.

De kleur van het haar

Net als de kleur van hun ogen, hangt ook de haarkleur van je kind af van de genen die hij van jou en je partner erft. Het is echter wel veel moeilijker om te voorspellen welke kleur het haar van een kind zal zijn.

De kleur van het haar van een persoon is namelijk ook het resultaat van de pigmentatie van hun haarzakjes.

Deze kleine zakjes beschermen de wortels van het haar. Afhankelijk van het type melanine dat aanwezig is, produceren de follikels bruin, blond, rood of zwart haar.

Volgens recent onderzoek zijn er echter bepaalde genen die een rol spelen bij het bepalen van de haarkleur. Het allel voor bruin haar is bijvoorbeeld dominant, terwijl die van blond recessief is.

Over het algemeen komt een donkerder kleur van dominante genen, terwijl blond haar afkomstig is van recessieve genen.

De kleur van het haar

Als de vader bijvoorbeeld bruin haar heeft en geen blonde voorouders of familieleden heeft, en de moeder blond is, heeft de baby waarschijnlijk donker haar. Dit komt omdat in dit geval de haarkleur van de vader dominant is terwijl die van de moeder recessief is.

De combinatie van twee sets DNA kan leiden tot een oneindig aantal combinaties.

Dankzij de wetenschappelijke vooruitgang is het nu echter mogelijk om enkele kenmerken van je baby te voorspellen, afhankelijk van de dominante en recessieve genen die ze zullen erven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.