Komt de intelligentie van kinderen van hun moeders?

Als er vaders meelezen dan zeggen we bij voorbaat sorry! Maar de intelligentie van onze kinderen komt toch echt van de moeder...
Komt de intelligentie van kinderen van hun moeders?
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 22 december, 2022

Heb Vind je het moeilijk om te geloven hoe intelligent je kind is? Vraag je je ooit af hoe hij of zij zo slim is geworden? Het is dankzij jou! Lees meer over wat wetenschappers zeggen over de intelligentie van kinderen!

Het oude gezegde luidt, “Zo vader, zo zoon”. Maar als het op de intelligentie van ons kind aankomt, zou je moeten zeggen: “Zo moeder, zo kind”. De wetenschap heeft een controversieel zaadje geplant toen het liet zien dat kinderen hun intelligentie van hun moeders krijgen.

Het spijt ons voor alle vaders die lezers zijn van “Je Bent Mama”. Maar zelfs als je kind een kopie is van jouw gezichtskenmerken, dan is mama toch meestal degene die je exclusief kunt bedanken voor het IQ van je kind. Dat klopt! Nog een reden om de moeders die ons het wonder van het leven gaven te waarderen!

De intelligentie van kinderen is een nalatenschap van de moeder

We hebben altijd geweten dat intelligentie een duidelijk erfelijk component heeft. Veschillende recente studies tonen echter aan dat kinderen hun intelligentie erven van hun moeders. De verantwoordelijke genen zijn gelokaliseerd in het X-chromosoom dat van de moeder komt.

Een van deze studies was uitgevoerd door de Cambridge Universiteit. De studie toonde aan dat moederlijke genen bijdragen aan de ontwikkeling van denkcentra in het brein.

Bovendien beweren de onderzoekers dat meisjes meer kans hebben op het erven van de intelligentie van hun moeder. De reden hiervoor is dat meisjes twee X-chromosomen erven, terwijl dit er bij jongens slechts één is.

Tegelijkertijd hopen cellen in vaderlijke genen zich op in de regio in het brein die veranwoordelijk is voor emotie. Deze gebieden vormen het limbische systeem, zoals het wordt egnoemd. Het limbische systeem is verantwoordelijk voor het garanderen van overleving. Hierbij gaat het over functies als sex, eten en agressie.

Echter werden er geen vaderlijke genen gevonden in de hersenschors. Dit is het gebied van het brein waar de meest geavanceerde cognitieve functies zich ontwikkelen. Deze omvatten intelligentie, gedachten, taal en planning. In dit deel van het brein bevinden zich alleen vrouwelijke cellen.

Nieuwe studies op het gebied van de intelligentie van een kind

Onderzoekers van de universiteit van Ulm in Duitsland hebben genen bestudeerd die aangedaan zijn door hersenschade. Hun onderzoek wijst uit dat genen die verwant zijn aan cognitieve funties ook het X-chromosoom bevatten.

Echter was de meest interessante ontdekking met betrekking tot de intelligentie van kinderen gedaan in de Verenigde Staten. Onderzoekers voerde interviews uit bij ongeveer 12 duizend jongeren in de leeftijd tussen 14 en 22. Ze noteerden hun huidskleur, het onderwijsniveau en de sociaal-economische status.

Intelligentie door moeder

Dit gedetailleerde onderzoek heeft hen geleid tot de conclusie dat de beste voorspeller van de intelligentie van kinderen de intelligentiequotiënt van hun moeder is.

Om nog preciezer te zijn: ze hebben een connectie ontdekt tussen de IQ-score van het kind en die van hun moeder. De onderzoekers ontdekten dat deze twee nummers varieerden met een gemiddelde van slechts 15 punten tussen moeder en kind.

Andere verklaringen naast genetica

Een andere groep studies onthult dat een moeder een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de intelligentie van hun kind. Hoe? Door beleidvol emotioneel en fysiek contact. Sommige onderzoeken maken zelfs een connectie tussen gehechtheid en intelligentie.

Een van deze studies is uitgevoerd op de universiteit van Minnesota. De onderzoeken toonden aan dat kinderen die opgevoed waren met een gezonde, hechte band, meer complex symbolische spellen spelen op jongere leeftijd. Zij vonden ook dat deze kinderen meer volhardend waren en minder frustratie toonden als het komt tot probleemoplossend vermogen.

De gezonde band tussen moeder en kind is ook van invloed als het op ontdekken aankomt. Kinderen die een hechte band hebben, zijn in staat om problemen met vertrouwen op te lossen, zonder op te geven.

Bovendien neigen deze moeders ernaar om hun kinderen verschillende levels van ondersteuning aan te bieden wanneer ze obstakels tegemoetkomen. Dit helpt het stimuleren van hun potentie.

Nog een andere studie van de universiteit van Washington bewees het belang van een hartelijke relatie in de hersenontwikkeling. De studie toonde aan dat moederlijke liefde en hechtheid fundamenteel zijn voor de ontwikkeling van bepaalde delen van het brein.

Andere verklaringen van intelligentie naast genetica

De studie laat het effect zien wat de rol van een moeder kan hebben op de hippocampus van haar kind. Wanneer een moeder emotionele ondersteuning biedt en haar kind zijn intellectuele behoeften bevredigd, dan is de hippocampus groter. Voor de kinderen van moeders die emotioneel afstandelijker zijn, geldt dat de grootte van de hippocampus gemiddeld 10% kleiner is.

Intelligentie heeft cultivatie nodig

Het is het zeggen waard dat de intelligentie van kinderen niet iets is wat je alleen maar erft. Het is iets dat je dus moet cultiveren. Dit vereist daarom een bepaalde mate van stimulatie.

En hier is wederom een verdiende onderscheiding voor moeders. Zij neigen degenen te zijn die het meest verantwoordelijk zijn voor de stimulatie en ontwikkeling van de intelligentie van hun kleine.

De voeding van een kind speelt ook een gigantische rol bij zijn of haar intelligentie. Sterker nog, vanaf het moment dat een baby wordt gevoed, wordt zijn intelligentie gevoed. Een hechte, unieke band vormt zich tussen moeder en baby. Er zijn zelfs theorieën die beweren dat kinderen die langer borstvoeding krijgen, intelligenter en succesvoller zijn.

Een moeder kan zelfs de ontwikkeling van de intelligentie van haar kind beïnvloeden terwijl de baby nog in de baarmoeder is. Ze kan haar baby stimuleren door verschillende soorten muziek te beluisteren en door voedsel te eten waar baby’s brein baat bij heeft.

Nu dat je deze openbarende informatie kent, weet je dat je je moeder moet bedanken voor het feit dat je zo intelligent bent. En je weet nu ook hoe jouw kind zo slim is geworden! Hij heeft het van jou!


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.