Ouderlijke depressie: hoe het kinderen beïnvloedt

Ouderlijke depressie kan de emotionele band tussen ouders en hun kinderen beschadigen. Bovendien kan het ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen. In het artikel van vandaag zullen we het hebben over de belangrijkste gevolgen.
Ouderlijke depressie: hoe het kinderen beïnvloedt
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Tegenwoordig lijden ongeveer 300 miljoen mensen aan een depressie (Engelse link). Wanneer dit gebeurt, ondervinden niet alleen depressieve mensen de gevolgen. Het treft ook hun families. Bovendien hebben ze het meest te lijden als er kleine kinderen in het gezin zijn. Dit is waarom het zo belangrijk is om ouderlijke depressie te begrijpen en hoe het kinderen en tieners beïnvloedt. Zo werk je aan de mogelijke gevolgen.

Het is erg belangrijk om in gedachten te houden dat depressie niet alleen kinderen treft als ze bij hun ouders wonen. In feite zijn kindertijd en adolescentie twee stadia waarin kinderen hun persoonlijkheid ontwikkelen.

Daarom zal de context waarin ze groeien van invloed zijn op de manier waarop ze de wereld en zichzelf zien. Bovendien zal het van invloed zijn op de ontwikkeling van hun persoonlijke basisvaardigheden. Deze patronen zullen hen zelfs tijdens hun volwassen leeftijd blijven beïnvloeden.

Ouderlijke depressie

Vader depressief.

Maternale depressie en de invloed ervan op kinderen zijn uitgebreid geanalyseerd, vooral als deze depressie optreedt na de bevalling. Desalniettemin, als het de vader is die aan een depressie lijdt, worden kinderen ook getroffen. Dit komt omdat beide ouders de belangrijkste rol spelen in het leven van hun kinderen.

In feite beïnvloedt depressie de emotionele beschikbaarheid van ouders en hun vermogen om voor hun eigen kinderen te zorgen, terwijl ze een voorbeeld voor hen zijn in hun dagelijks leven. Trouwens, als een van de ouders aan een depressie lijdt, kunnen de dingen thuis gespannen en negatief worden. Depressie zal namelijk ook de relatie van het paar beïnvloeden.

Hoe beïnvloedt ouderlijke depressie kinderen?

Ouderlijke depressie kan kinderen op verschillende manieren beïnvloeden: het beïnvloedt hun emoties, gedrag en overtuigingen. De volgende zijn de belangrijkste gevolgen van ouderlijke depressie:

Academische prestatie

Sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen depressie van ouders en slechte schoolprestaties van kinderen. Of deze ziekte nu komt na de bevalling of op enig ander moment in het leven, het draagt meestal bij aan slechte academische prestaties en gedragsproblemen bij het kind.

Bepaalde interessante bevindingen hebben aangetoond dat depressie van moeders kinderen meer treft dan vaders die eraan lijden. Bovendien zijn vooral meisjes kwetsbaar en gevoelig voor de gevolgen van deze situatie.

Het verzwakt de emotionele banden tussen ouders en hun kinderen

De band tussen ouders en hun kinderen is gebaseerd op het vermogen van ouders om in de basisbehoeften van hun kinderen te voorzien.

Wanneer een van de ouders echter aan een depressie lijdt, verzwakt dit hun vermogen om de behoeften en signalen van hun kinderen te begrijpen. Bovendien wordt de band tussen ouders en kinderen zwakker en vormen ze een onveilige hechting.

Kinderen leren van depressief gedrag

Kinderen leren door andere mensen te imiteren, vooral hun ouders. Wanneer een van de primaire verzorgers aan een depressie lijdt, is de kans groot dat kinderen dezelfde negatieve, pessimistische en hopeloze gedachten herhalen. Bovendien zullen ze het moeilijk vinden om goede sociale vaardigheden en emotionele controle te ontwikkelen.

Kinderen voelen zich onzeker en verward

Zelfs volwassenen vinden het ingewikkeld om een depressie te begrijpen. Dus stel je voor hoe moeilijk het kan zijn voor kinderen. Soms begrijpen kinderen niet wat er met hun ouders gebeurt, en kunnen ze zichzelf zelfs de schuld geven van de problemen van hun ouders. Op de een of andere manier geloven kinderen dat het gedrag van hun ouders hun schuld is.

Bovendien zijn het de ouders die ervoor moeten zorgen dat hun kinderen steun, troost en bescherming krijgen. Als hun eigen emoties en persoonlijke toestand hen niet in staat stellen deze functies naar behoren uit te voeren, kunnen kinderen zich verward, onzeker en zelfs verantwoordelijk voelen voor het welzijn van hun ouders.

Toekomstige slechte relaties

Opgroeien met een depressieve ouder heeft niet alleen invloed op hun relatie met hun kinderen, maar ook op de band die kinderen hun hele leven met andere mensen opbouwen. In feite hangt de kwaliteit van de relaties die ze zullen aangaan af van hun persoonlijkheid, overtuigingen en vaardigheden. En al deze aspecten zijn beïnvloed door de depressie van hun ouders. Als gevolg hiervan hebben kinderen meer kans op ongezonde en negatieve relaties.

Depressieve moeder.

Zoek hulp, voor jou en je kinderen

Een depressie onder ogen zien is geen gemakkelijke taak, en veel mensen vermijden om hulp te vragen omdat ze niet gestigmatiseerd willen worden. Nu je echter weet hoe depressie ouders en kinderen beïnvloedt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken voor het geval je die nodig hebt.

Door dit te doen, doe je iets om je kwaliteit van leven te herstellen. Bovendien draag je bij aan het huidige en toekomstige geluk van je kinderen. Tot slot, alleen als je gezond bent, kun je ze de liefde, aandacht en begeleiding bieden die ze nodig hebben.

Ouderlijke depressie treft kinderen

Concluderend, depressie is een ernstige ziekte die mensen die eraan lijden diep treft, evenals de mensen om hen heen. Gelukkig zijn er tegenwoordig zeer goede behandelingen. Dus als je na het lezen van al deze informatie denkt dat je aan een depressie lijdt, of als je een van de eerder genoemde symptomen bij je kinderen hebt vastgesteld, aarzel dan niet om hulp te zoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.