Natuurlijke remedies tegen doorkomende tandjes

Veel ouders wenden zich tot natuurlijke remedies om te testen om het ongemak van dit stadium te verlichten. Maar werken ze echt? Zijn ze veilig voor gebruik bij baby's?
Natuurlijke remedies tegen doorkomende tandjes

Laatste update: 10 oktober, 2021

Voor sommige baby’s kan het doorkomen van de tandjes een onaangename en moeilijke tijd zijn. Daarom wenden sommige ouders zich tot natuurlijke remedies tegen doorkomende tandjes om de symptomen te verlichten. Ze doen dat echter zonder echt te weten of deze remedies ook echt effectief zijn – of veilig.

In dit artikel leggen we een aantal werkwijzen en natuurlijke remedies voor het doorkomen van tandjes uit die deze tandheelkundige ongemakken kunnen kalmeren. We vertellen je ook waarom het geen goed idee is om bepaalde producten te gebruiken die erg populair zijn. Lees verder en kom meer te weten.

Natuurlijke remedies tegen doorkomende tandjes

Het doorkomen van de eerste tandjes kan voor sommige kinderen heel vervelend zijn. Het is gebruikelijk dat ze in dit stadium overmatig kwijlen, alles in hun mond stoppen, er intens op bijten, huilen zonder duidelijke oorzaak, en niet goed slapen.

Daarom experimenteren ouders met elke mogelijke strategie om deze ongemakken voor hun kleintjes te verlichten. Het belangrijkste is echter om kalm te blijven en verantwoordelijk te handelen. Niet alle alternatieven zijn namelijk veilig voor de baby.

Hieronder delen we enkele natuurlijke remedies tegen doorkomende tandjes die ouders zonder problemen kunnen gebruiken.

Pas kou toe op het tandvlees als remedie tegen pijn bij doorkomende tandjes

De inwerking van kou op de weefsels van de mond geeft een ontstekingsremmend en verdovend effect. Ditvermindert de pijn en andere vervelende gewaarwordingen. Het is een goed idee om koele speelvoorwerpen aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan bijtringen, die geschikt zijn om in de koelkast te leggen. Maar als je er geen bij de hand hebt, kun je ze vervangen door elk veilig voorwerp in huis. Denk bijvoorbeeld aan lepels of een kleine handdoek.

Voor kinderen die al eten is het aanbieden van vers fruit of groenten (Spaanse link) een andere optie. Een afgekoelde banaan of koude gekookte wortelstukjes zijn een gezond tussendoortje dat verlichting kan bieden bij gezwollen tandvlees. Een volwassene moet echter altijd toezicht houden op de kleine om verstikking te voorkomen.

Alles wat je je kleintje aanbiedt moet gekoeld worden in de koelkast en niet in de vriezer, want zeer extreme temperaturen kunnen het tandvlees van baby’s juist beschadigen en verbranden.

Natuurlijke remedies tegen doorkomende tandjes

Remedies tegen doorkomende tandjes: masseer het tandvlees

Tijdens het doorkomen van tandjes is het heel gewoon dat baby’s hard willen bijten op alles wat binnen hun bereik is. Druk op het tandvlees vermindert namelijk de pijn en het ongemak dat ze voelen.

Ouders kunnen hun schone vingers en knokkels gebruiken om druk uit te oefenen en het tandvlees van hun kleintje te masseren. Je kunt zo ook een vochtig gaasje of een siliconen borsteltje voor hetzelfde doel gebruiken, terwijl je tegelijk de mond ontsmet.

Als het kind al eet, is het aanbieden van wat vaste eetwaren met verschillende texturen ook een optie om het tandvlees te stimuleren. Daaronder zijn toast, brood, en verse vruchten of groenten enkele geschikte alternatieven.

Bied de baby ontspannende massages aan

Om je kleintje te kalmeren, ontspanning en rust te bevorderen, kun je je toevlucht nemen tot lichaamsmassages. Deze helpen om bepaalde specifieke gebieden te stimuleren door bewegingen in verschillende richtingen gedurende een paar minuten.

Een van de ideale gebieden om in dit geval te masseren is op de rug van de hand. Je moet de bewegingen toepassen op de hoek die gevormd wordt tussen duim en wijsvinger. Een andere plek om te stimuleren is op de buitenste rand van de tweede teen. En de beste tijd om het te doen is als de baby al gerust heeft.

Er is geen wetenschappelijk bewijs in dit verband. Sommige massagetherapeuten beweren echter dat deze punten de pijn in het tandvlees helpen verlichten. In elk geval zullen ontspanning en verbondenheid tussen de baby en de ouders waarschijnlijk helpen het proces soepeler te laten verlopen.

Geef vaak borstvoeding

Als je baby borstvoeding krijgt, zal vaak borstvoeding geven hem troost en verlichting geven. De zuigkracht en de rust die het contact met hun moeder geeft zijn een van de meest natuurlijke en effectieve remedies tegen doorkomende tandjes.

Sommige moeders kunnen bang zijn dat de baby bijt, maar dit gebeurt niet altijd. Als je baby je toch bijt, is eenvoudige communicatie voldoende. Laat hem begrijpen dat hij mama geen pijn mag doen.

Het doorkomen van de tandjes van de baby is geen reden om te stoppen met borstvoeding geven. Integendeel, het volhouden ervan is een goede strategie.

Natuurlijke remedies tegen doorkomende tandjes die je beter kunt vermijden

Er zijn enkele populaire overtuigingen (Engelse link)en gezegden over de voordelen van het gebruik van sommige natuurlijke remedies, maar die zijn niet altijd bewezen door wetenschappelijke studies. Het is dus niet aan te raden ze bij kinderen te gebruiken omdat niet bewezen is dat ze veilig voor hen zijn.

Vervolgens noemen we enkele populaire producten en gebruiken die erg gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van kinderen:

  • Kamillethee: Het gebruik van thee bij kinderen wordt afgeraden wegens het risico op vergiftiging en andere ernstige bijwerkingen.
  • Vanille-extract: Een paar druppels vanille-extract op het tandvlees van de baby wrijven is niet aan te bevelen, want de werkzaamheid ervan is niet bewezen. Bovendien kan het hoge gehalte aan suiker en additieven gezondheidsproblemen bij het kind veroorzaken.
  • Kruidnagelolie: Dit heeft een ontstekingsremmend bestanddeel dat in staat is kiespijn te verzachten. Maar voor baby’s kan het op het tandvlees doen om de pijn te verzachten het weefsel verder irriteren.
  • Gember: Het wrijven van gemberwortel op het tandvlees bevordert de opname van de bestanddelen ervan, die giftig kunnen zijn voor de baby.
  • Barnsteenkettingen: Deze accessoires zijn gemaakt van amberkleurige kralen en zijn bedoeld om aan de hals, pols of enkel van baby’s te hangen. Behalve dat hun werkzaamheid niet bewezen is, vormen ze ook een risicofactor (Engelse link) voor verstikking en verwurging.
Een baby met een amberketting

Verantwoorde verlichting

Het is waar dat tandjes krijgen een vervelende en moeilijke tijd kan zijn voor zowel baby’s als ouders. En het is ook begrijpelijk dat ze uit wanhoop hun toevlucht proberen te nemen tot om het even welke magische oplossing die hen wordt voorgehouden. Maar pas op! Je moet er zeker van zijn dat je je toevlucht neemt tot praktijken of producten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze veilig en effectief zijn.

Het doorkomen van tanden is een normaal groeiproces bij kinderen. Je hoeft niet gealarmeerd te zijn of koste wat kost verlichting te zoeken.

Verantwoordelijk, geduldig en op een liefdevolle manier handelen is essentieel als het erom gaat deze fase op de veiligste en meest natuurlijke manier door te maken. En als je twijfelt of je kleintje zich te overstuur voelt, is je kinderarts raadplegen altijd het beste alternatief. Wellicht ook interessant voor jou

Sleutels om de beste tandarts voor je kind te kiezen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Sleutels om de beste tandarts voor je kind te kiezen

De beste tandarts voor je kind kiezen is heel belangrijk, want dat is de vakman die voor de mondgezondheid van je kind zal zorgen.